Passa al contingut principal

À Punt - Molt que contar, ningú a qui contar-ho

Ja la tenim ací. Divendres es va presentar l'esperadíssima -per a nosaltres, els frikiapunts-, campanya de llançament de la televisió d'À Punt Mèdia. I com no podia ser d'altra manera, ha decebut.

No podem sorprendre'ns. Fins ara, i a pesar d'estar en mans d'agències de publicitat, l'estratègia de comunicació del nou espai públic de comunicació valencià ha resultat una pataca.

Mirem primer el vídeo, i comentem després. Perquè la idea en si no és allò pitjor que presenta la proposta:


No està mal. Per una banda ataca frontalment una de les majors debilitats de la societat valenciana: l'autoestima. No ens coneixem, no ens valorem i no ens estimem. La campanya posa el focus en allò del qual ens podem sentir orgullosos. Aquelles coses úniques que tenim... i que ignorem. És una manera d'intentar fer un valencianisme dirigit a la necessitat d'incrementar la nostra pròpia identitat, però fugint de símbols que més que unir el que fan és separar al poble valencià. Ni himnes que volen ofrenar glóries a Espanya, ni melodies acusades de catalanistes, ni blau en la bandera, ni quatre barres que volen invadir-nos a garrotades. Mes bé al contrari. Ens presenten la primera espanyola que va pilotar un caça. Tinguem contents a blavers i espanyolistes en general.

D'altra banda... Quin és l'objectiu de la campanya?

Puc entendre que la televisió vulga recuperar l'amor propi dels valencians fixant-se en allò que som, que ens convè i que ens interessa. Però la campanya de llançament vol revalencianitzar la societat? Potser hauria de centrar-se a donar a conèixer d'una manera més explícita la televisió. Al final diu "sintonitza la teua televisió". Ah, gràcies, perquè si m'hagueres dit "Generalitat" m'ho hauria cregut.

D'acord. Suposem que una persona X veu l'anunci i després de vore que fem les millors trompetes del món, decideix buscar la televisió.

Aaahhh!! Ací tenim el problema. Empar Marco ha explotat.

Busques la tele i trobes, taxan taxann...  • Un magnífic compte enrere, que t'indica quan comencen les emissions
  • Una playlist amb:
    • Els vídeos de la campanya #mÀPunte on els valencians expliquen què esperen de la nova televisió
    • Promocions dels distints programes que conformaran la graella
    • Este mateix vídeo de presentació i altres de semblants per tal de trobar-li la utilitat a la nova televisió
Doncs no.

El que ens trobem són programes rescatats de RTVV, alguna cosa nova en infantil, i en cada publicitat els mateixos anuncis des de fa un mes. És p'agafar i esborrar el canal.

Ah, però per si et fartes d'eixa porqueria reiterada fins la sacietat, i que segueix promocionant més RTVV que À Punt, ells et conviden sempre a posar la tele en el comandament a distància. Sí, així. Perquè si. Amb dos collons.

La campanya té el seu punt, però és del tot ineficient. Està molt clar que la directora general no vol pensar en les audiències. Però xica, on va la gent, va Vicent. Què no saps com funcionen les coses? Si Ciudadanos està on està, és perquè se l'ha donat a conèixer, s'ha explicat la seua utilitat, i se li ha unflat en les enquestes. Bones xifres i la gent es puja al tren. Sense saber destinació. Tant se val! Si va la gent, serà per alguna cosa. 

Doncs una gran estrena, amb un programa especial que completara allò que s'ha avançat al bucle del compte enrere els últims dies, un primer informatiu, i una sèrie que coincidisca en temàtica i horari d'emissió amb l'Alqueria Blanca seria una bona decisió. I si ho acompanyes d'una bona campanya prèvia per tal que dilluns aparega en els mitjans que l'audiència de l'estrens ha sigut magnífica, no hi ha millor autopromoció.

Està clar que no han de fer un Tómbola per aconseguir millors xifres. No es tracta d'això. Es tracta de donar-se, almenys, a conèixer.

Vorem si la campanya evoluciona o no. Confiem que si, però el desastre comunicatiu d'À Punt sembla que vaja a perpetuar-se en el temps, a cronificar-se. Així anem malament. El principal problema que veig és que és una campanya massa intel·ligent. La gent vol missatges clars i senzills. Això s'evidencia a les xarxes socials. Simplicitat, rapidesa, immediatesa, constància. No tinc molt clar el públic de la campanya més enllà del votant de Compromís, sincerament. No vull dir que siguen més intel·ligents ni que voten més encertadament, és que parlem d'un electorat, d'un sector de la societat més informat, més receptiu als assumptes territorials valencians, i amb una major formació acadèmica.

Ara, el que segur que no veiem és, en cas que la tele s'estrene amb audiències semblants a les de Canal 9, una crítica de l'oposició. Falta un any per a les eleccions, i amb les hemeroteques enregistrant cada pas, PP i Ciudadanos es van a cuidar molt de fer una crítica a una televisió que potser dins d'un any està en les seues mans.

Al valencianet d'À peu se l'ha de tractar d'una altra manera. Res d'això tan fúnebre i seriós com el que ha fet À Punt. Un missatge més explícit, un to més informal, un entorn amb més color i més musicalitat.

Jo ho he fet. Alegria per al missatge que vull transmetre. Avui que falta un any per a les eleccions autonòmiques, explique als valencians què els espera si decideixen apostar per la dreta, per PP i Ciudadanos. Seria el nostre #TenimMoltAPerdre:He anat a l'extrem, cm sempre. Però ja m'enteneu. Hi ha molt a millorar a À Punt.

Seguirem l'evolució de la campanya i seguirem evidenciant el desastre comunicatiu d'À Punt Mèdia.

Comentaris

Joan ha dit…
Ací escric uns "à punts":

Una TV que té com a referent una pilot militar? No sabia que el foment del militarisme formara part de la Carta de Valors d'À Punt. Potser la pilot militar és de Compromís?

Reforçar l'autoestima de la societat valenciana? Ràpid!, Ciudadanos, cal fer servir el súper 155 i tancar À Punt per supremacista. Queremos ver españoles, no valencianos. Que torne Bárbara Rey i el seu programa de cuina. Canal 9 sí que sabia fer-ho bé. Una televisió espanyola com Déu mana.

À Punt és un servei públic? Si ho és, per què llavors no fa una campanya institucional atractiva per a la societat, com la fan tots els serveis públics quan volen donar-se a conéixer? Empar, no sé si arribaré al 10 de juny. Acò és un infern...
Video ha dit…
No té so el primer vídeo. Problemes amb YouTube?
XorX ha dit…
Corregit el so, disculpeu!!

Entrades populars d'aquest blog

À punt 2019, hem creat un monstre?

Repassem breument les últimes novetats:

Partit de futbol en directe: una locució poc treballada que ha causat múltiples infarts a la JQCV. Quina sorpresa. L'únic interessant, alguns anuncis en castellà, la qual cosa ja ens fa vore que la política publicitària no considerarà la llengua.

El Matí À Punt i À Punt Directe. Ja tenim nom per als magazins matinal i vespertí a càrrec de Clara Castelló i Carolina Ferre respectivament. Sembla que tot ha de ser À Punt. Quanta originalitat.

Esta nit faltarà just un any per a l'inici de la campanya electoral de les eleccions autonòmiques. Probablement això és el que ha precipitat les proves d'emissió d'À Punt i les presses per a començar este mateix mes les emissions definitives.

Precisament pel que ens pot esperar en un any, he estat pegant un colp d'ull a les últimes enquestes per a 2019, quan À punt tindrà un any de vida.

Fa poc escrivia una entrada, molt xulet jo, parlant d'una enquesta electoral. I hi vaig aprofundir bastant…

À Punt - A una setmana de l'estrena

Falta just una setmana per a l'estrena de la televisió d'À Punt, i no serà fins divendres que ens presentaran la graella al complet.

Mirant a altres televisions, inclosa l'última etapa de Nou, esperavem un programeta especial abans de l'informatiu nit (amb Victòria Maso) i després de les notícies una sèrie successora de l'Alqueria Blanca per emetre, també, els diumenges.

Ens equivocavem. L'inici d'emissions serà a les 14.30h amb l'informatiu. Faltarà saber si van a passar de Trip i Troop a l'informatiu directament o si abans hi haurà algun tipus de contingut nou. Podrien ser els famosos vídeos de #mÀpunte, on els ciutadans comenten què pensen de la nova televisió.

Després de les notícies, conduides per Adelaida Ferre (presentadora de dilluns a divendres i de l'estrena), un especial À Punt Directe amb Carolina Ferre.

Probablement este magazin serà el programa especial que esperavem. Confie que presenten la graella, els programes... Probablement conne…