Passa al contingut principal

Molt per aprendre

No es poden llegir ni escoltar ni vore els mitjans de comunicació. Allò que veiem, escoltem i llegim no és periodisme. Fa anys que la cosa està malament, només cal recordar Canal 9, del qual hem parlat molt. El procés a Catalunya ha despertat moltes rancors que estaven podrides i soterrades.

Desinformació, por i odi.

He estat veient TV3 estos dies... Sí, eixe canal tan independentista que "el pròxim 155 no deixarà en mans dels separatistes". I sorpresa! Hi ha empreses súper valentes i súper compromeses amb el procés independentista que segueixen anunciant-se als mitjans públics catalans: 


Ahí estan, estos i molts altres més, defensant el dret a decidir mentre s'arrisquen a patir una campanya de complot a nivell estatal per formar part de l'aparell de propaganda del secessionisme.

No, clar que no és això. És que les empreses coneixen els catalans. I saben que estan davant d'una societat madura i plural. Són marques que podem vore en espais publicitaris a altres mitjans catalans i espanyols. I fins i tot als mitjans locals. Perquè allà s'inverteixen diners. I s'inverteixen perquè la societat és exigent, no per caprici d'unes empreses que preferirien estalviar-se eixos diners.

Les mateixes empreses que ací, a casa nostra, només es poden vore en mitjans estatals. Ni en els autonòmics, ni en els locals. Però això sempre ha sigut així?

Fa anys, a Canal 9 es tergiversava la informació, es feia propaganda del govern i del partit que el sostenia, i es censurava l'oposició. Tothom ho sabia. I ahí estaven les marques. Per què? Perquè la societat no ho censurava.

Ara tenim À Punt. Fins al moment té poca audiència, però això no és problema perquè els espais publicitaris també són més barats. La pregunta és per què no han tornat els anunciants?

La raó no és la manca de dades d'audiència, ni la quantitat d'espectadors, ni la ideologia de la cadena, que és plural i defensa més que mai els interessos valencians. Açò passa perquè la societat valenciana no valora allò que és seu, ni sap defensar-ho tampoc. I, per tant, els anunciants s'estalvien eixa responsabilitat social corporativa que els porta a finançar altres mitjans i el servei públic que ofereixen.

Bé, no tots, ahi està Consum, anunciant-se en À Punt mentre els valencians correm a comprar a Mercadona:
No sé si els valencians ens mereixem que les empreses aposten per nosaltres si nosaltres som incapaços de fer-ho. Però m'imagine una iniciativa amb la finalitat de demanar a les marques que tornen als mitjans públics valencians:


I a partir d'eixe punt de partida, els propis internautes farien créixer la iniciativa per exemple compartint i citant empreses que s'anuncien en altres autonòmiques però no en la nostra, que és tan resectable o més que la resta. 

O obrint els armaris i preguntant-se per què tenen a casa certes marques fora de la televisió però no dins:


Vos imagineu que els valencians forem capaços de fer alguna cosa així? Improvisada, sincera, motivada.

Jo començaria amb una pregunta senzilla i en positiu: Aneu a anunciar-vos a @apunt_media? I buscaria empreses que anunciaren a altres autonòmiques productes o serveis que es vengueren al País Valencià.
Tant de bo. Encara ens queda molt per aprendre com a societat. Hem sigut minusvalorats, menyspreats, anul·lats durant anys. Fa uns anys, el tancament de RTVV va vessar el got. Els treballadors van decidir per fi contestar de manera contundent al govern, després d'anys sotmesos. I a ells es van sumar molts altres ciutadans fins al punt de fer caure un govern. 

Ara tenim per fi uns nous mitjans públics. Uns mitjans alas quals la Generalitat ha negat un augment de pressupost per davall del màxim legal. Uns mitjans que necessiten recursos per ser atractius, perquè com ja hem comentat en altres ocasions, de res serveix un servei públic que no arriba a la gent. És ara el moment d'eixir en defensa dels mitjans públics, no només per a que la Generalitat li aporte els diners que necessita, sinó per a que arriben també fons privats.

Més ens val no esperar tant com l'última vegada a reivindicar la importància d'uns mitjans públics propis en la nostra llengua. Fem el favor d'aprendre del passat.

Comentaris

Joan ha dit…
Isabel Bonig ha dit que estaria encantada de pactar amb Vox per tal de presidir la Generalitat. Vox, per cert, ja ha exigit al PP el tancament de Canal Sur. ¿Tindrem també el tancament d'À Punt gràcies a Bonig i Vox? Què poc que ens dura l'alegria als valencians.

Entrades populars d'aquest blog

À punt 2019, hem creat un monstre?

Repassem breument les últimes novetats:

Partit de futbol en directe: una locució poc treballada que ha causat múltiples infarts a la JQCV. Quina sorpresa. L'únic interessant, alguns anuncis en castellà, la qual cosa ja ens fa vore que la política publicitària no considerarà la llengua.

El Matí À Punt i À Punt Directe. Ja tenim nom per als magazins matinal i vespertí a càrrec de Clara Castelló i Carolina Ferre respectivament. Sembla que tot ha de ser À Punt. Quanta originalitat.

Esta nit faltarà just un any per a l'inici de la campanya electoral de les eleccions autonòmiques. Probablement això és el que ha precipitat les proves d'emissió d'À Punt i les presses per a començar este mateix mes les emissions definitives.

Precisament pel que ens pot esperar en un any, he estat pegant un colp d'ull a les últimes enquestes per a 2019, quan À punt tindrà un any de vida.

Fa poc escrivia una entrada, molt xulet jo, parlant d'una enquesta electoral. I hi vaig aprofundir bastant…

À Punt - Molt que contar, ningú a qui contar-ho

Ja la tenim ací. Divendres es va presentar l'esperadíssima -per a nosaltres, els frikiapunts-, campanya de llançament de la televisió d'À Punt Mèdia. I com no podia ser d'altra manera, ha decebut.

No podem sorprendre'ns. Fins ara, i a pesar d'estar en mans d'agències de publicitat, l'estratègia de comunicació del nou espai públic de comunicació valencià ha resultat una pataca.

Mirem primer el vídeo, i comentem després. Perquè la idea en si no és allò pitjor que presenta la proposta:


No està mal. Per una banda ataca frontalment una de les majors debilitats de la societat valenciana: l'autoestima. No ens coneixem, no ens valorem i no ens estimem. La campanya posa el focus en allò del qual ens podem sentir orgullosos. Aquelles coses úniques que tenim... i que ignorem. És una manera d'intentar fer un valencianisme dirigit a la necessitat d'incrementar la nostra pròpia identitat, però fugint de símbols que més que unir el que fan és separar al poble val…

Tot À punt

A À punt mèdia ho tenen tot a punt. El proper diumenge 10 de juny comencen les emissions regulars. En diumenge, com era d'esperar.

Com serà l'inici d'emissions regulars? El fet que siga diumenge ens convida a pensar que s'usarà l'access primetime i el primetime per a una presentació. Ja al dia següent, coincidint amb dilluns, començarà la programació amb normalitat. Treballadors i espectadors coincidiran en l'inici setmanat i conjunt de les seues rutines diàries.

Concretant, podem imaginar que durant el dia vorem alguna espècie de compte enrere. Ja hem llegit en les xarxes que els vídeos de #mÀpunte es mostrarien el primer dia d'emissions. Però ningú ha dit que siga una vegada començada l'emissió regular, la qual cosa no tindria molt de sentit. Bàsicament perquè no tindran la qualitat necessària.

Tots sabem que la comunicació a À punt mèdia sobre el seu propi naixement no ha sigut precisament el seu fort. Ha sigut mes bé mediocre. I a dia de hui, encara…