Passa al contingut principal

La graella d'À Punt entra en raó

Fa un any i quatre mesos em vaig parar a pensar una graella per a À Punt.

Ara, set mesos després de l'inici d'emissions, la televisió entra en raó i reajusta horaris i continguts, fent-los coincidir amb la meua proposta, per cert. Si, vaig a tirar-me floretes.

He basat la meua proposta en la necessitat d'una programació dedicada als més menuts i la importància (i conveniència a nivell de pressupost) de producció pròpia des de l'area d'informatius.

Donava per fet que À Punt no estaria privatitzada, i que la televisió aprofitaria més els mitjans propis. També que apostaria per la programació infantil. Però la llengua no ha resultat ser una prioritat per a Empar Marco. Ni els xiquets tampoc.

Açò plantejava XorX al setembre de 2017:


7.00h Programació infantil SEMI COINCIDENT

De 7 a 9 (que és quan comencen els xiquets a l'escola), convindria emetre programació infantil.

Seguisc pensant que la programació infantil és important. Comprenc que À Punt vulga una graella no interrompuda per continguts infantils. À Punt podria tindre perfectament un segon canal amb infantil, juvenil, documentals, cultura i esport. I connexions especials amb Corts.

Mentre no tinga esta segona finestra, À Punt fa molt malament en ignorar la necessitat dels xiquets de tindre programació diària adreçada a ells.

Actualment La Colla s'emet de 7 a 8h.


9.00h Magazine d'actualitat i cultura SEMI COINCIDENT

Notícies matinals amb entrevista i anàlisi. En una segona part, es parlarà de cultura amb alguns directes.

Vaig plantejar genèricament un contenidor amb entrevista i anàlisi, i un magazin matinal. Efectivament a les 9 À Punt emet l'entrevista i la tertúlia (després d'una hora d'informatiu que elimina els dibuixos en horari de màxima audiència infantil).

Ara bé, des del principi de la televisió s'ha trencat la continuitat dels directes (molt importants al matí per la frescor que aporten) amb distints programes segons la temporada: Stargate, Atrapa'm si pots, Terra Viva i Assumptes Interns, tot reposicions. Este trencament mai havia tingut sentit, i ara s'arreglarà. Dic s'arreglarà perquè no està clar encara, però alguna ment briliant hi haurà en À Punt que desaconselle fer un tall de 30 minuts (si comptem que El Matí no perd temps de durada).

Previsament per eixe tall destacava jo els perills de programar el següent.


12.00h Programacio infantil SENSE COINCIDÈNCIA

Sé que trenca la continuitat de la programació. Açò és perillós. Però en este cas prima la importància del fet que els xiquets arriben a casa i tinguen una programació dedicada a ells. Tot açò podrà evitar-se el dia que tinguem el Punt 2 d'À Punt.

El servei públic no ha primat l'infantil en cap de les 3 franges tradicionals (ni en cap altra). Només els caps de setmana. Ara bé, abans del NTC migdia s'emet un format de camp, natura i medi ambient com és Terra Viva, un format que no té mala acollida. Trenca el directe però com són reporters en distints llocs del territori no queda malament.

14.00h Informatius COINCIDÈNCIA

Canal 9 va acabar eliminant el comarques perquè li matava l'audiència, i va avançar l'informatiu de les 14.30h a les 14.00h. Esta franja s'acabarà amb l'oratge.

Fins ara els NTC començaven a les 14.30h. Ara s'avancen a les 13.55h per a recuperar l'horari tradicional. Potser així l'informatiu migdia guanya espectadors. El NTC nit en té bastants més que el migdia.


15.30h Concurs COINCIDÈNCIA

Un concepte fresc, àgil, breu (uns 20 o 25 minuts). 

Després de l'informatiu ja teníem un concurs, l'Atrapa'm si pots, a les 15.45h. A partir d'ara serà a les 15.10h per l'avançament dels informatius.


16.00h Ficció COINCIDÈNCIA

Una sèrie valenciana, en valencià. Podem aprendre molt de la TV3 en este sentit.

Si bé és cert que defensava que una producció pròpia mostrara la vida en valencià en entorns urbans, la nova programació ens la mostrarà, novament, en un entorn rural mitjançant el retorn de l'Alqueria Blanca.

Per què torna, per cert? Per apujar l'audiència de cara a les eleccions? Perquè per a testar la franja i preparar una sèrie diària nova no ho crec. Ara bé, són molt optimistes si pensen que l'Alqueria millorarà considerablement les xifres del canal. I encara que ho faça és trist que no siga per mèrits propis. També és cutre que incorporen ara la sèrie a la graella per desesperació absoluta i no als inicis, que podia entendre's que no hi havia encara produccions noves suficients i que l'Alqueria podia atraure antics espectadors de Canal 9.

Seguint l'estratègia poden recuperar a Empar Recatalà. Els clàssics no fallen.


17.00h Programació infantil NO COINCIDENT

Els xiquets ixen dels col·legis i sacrifiquem la continuitat de la nostra progrmació per ells.

Ací no sacrifiquen una merda, ni per la llengua ni pels xiquets ni per res. La meua proposta de màxims -ho reconec-, aproximava massa el canal als anys noranta. Però és que era l'època en la qual no hi havia segons canals on colocar formats de servei públic. I estem en eixa etapa, li pese a qui li pese.

Parlant d'audiències, no tindre un segon canal crec que és una qüestió de voluntat. És més per no dividir la poca audiència d'À Punt que pel pressupost. O bé un problema de creativitat. Perquè la ràdio és La Ràdio d'À Punt. La tele és La Televisió d'À Punt. Ara com li diem al segon canal per a no trencar esta estructura? 🤯 Ens quedarem sense segon canal.


19.00h Divulgatiu SEMI COINCIDENT

Magazne divulgatiu amb alguns directes sobre temes culturals i socials.

El magazine de Ferre començarà a les 17.15h. Com sabeu sempre he pensat que À Punt Directe són en realitat i haurien de ser de manera efectiva dos programes diferents. Una cosa és l'actualitat i l'altra les connexions.


20.30h Informatius COINCIDENT

Avançant l'informatiu avancem el prime time.

El Notícies nit tenia bones audiències fins ara a les 21h. Canal 9 ja va avançar temporalment l'informatiu a les 20.30h sense èxit. Jo plantejava este horari que ara assumeix À Punt per la necessitat d'avançar el prime time, almenys als mitjans públics.

Com amb l'infantil, és evident que l'audiència es pot ressentir. Amb els dibuixos han optat per desentendre's drls xiquets. Però per a la nit tenien alternatives. Per exemple eliminar l'access i deixar assumptes on estava. Així el prime time podia començar igualment a una hora decent (les 22h).


21.30h Programació de nit SEMI COINCIDENT

Prime time.

No vaig desenvolupar molt este segment, però no apostava per l'access, perquè la idea era acabar a les 23.30 o 00.00h. 

La nova programació també avança el PT, però amb un access que li dedica a Assumptes Interns, que passa d'emetre's abans de l'informatiu de Victòria Maso a emetre's després.


 23.30h o 00.00h Informatius NO COINCIDENT

Podria programar-se un programa d'anàlisi nocturn tipus La Noche en 24h o Més 3/24.

La meua aposta per continguts informatius de producció pròpia em va dur a proposar esta franja de tall del PT. Podriem dir que À Punt ha preferit un matinal a un informatiu en late night. De tota manera no seria un mal format per a un futur segon canal. Jo apostava més per usar els recursos del NTC de les 8h per al programa nocturn i deixar als xiquets dibuixos en valencià fins a les 9h.

Els caps de setmana es basarien, de manera genèrica, els matins a programació infantil i les vesprades a ficció.

I fins ací.

No sé en què pensava la direcció d'À Punt amb la seua primera organització de la graella, però és benvinguda al sentit comú.

No es tracta tant de tirar-me floretes com de preguntar-me per què molts espectadors coincidim en moltes ocasions en les nostres opinions i 'la casa' va per lliure d'una manera que no es comprén. I amb decisions que tard o prompte acaben per corregir.

En mans de qui tenim la nostra televisió? Cada dia és més evident que la tria de la direcció i dels treballadors ca ser errònia.

Qualsevol dia faran un any i la cosa no haurà millorat massa. Per això m'encanta llegir a les xarxes opinioms de companys que marquen rutes a seguir d'allò més interessants i coherents.

B7s

Comentaris

Joan ha dit…
Canal 9. Ràdio 9.

À Punt TV. À Punt Ràdio.

Poca creativitat amb els noms.

Entrades populars d'aquest blog

Tot per xarxes

 Hola! Hui hem tingut un dia mogudet, molt mogudet amb À Punt. Ho heu vist?? Recordeu que XorX ha trascendit el format blog de La Mirada Crítica i que ara es centra en Twitter. Allí sóc @XorxLMC . I com sempre, cosetes que penge a YouTube: A Consell9  i a XorxLMC . Vos esperem! 😏

El fracàs/èxit d'À Punt

Ajuden les audiències a determinar si À Punt és un éxit o un fracàs? À Punt no és una televisió ideada per a generar uns grans índex d'audiència. De fet té una mitjana bastant lamentable. Tot i això, estrenades les audiències, podem parlar clarament de fracàs. Fracàs no pel fet que el share siga ímfim, sinó pel fet de ni tan sols haver intentat buscar més espectadors. La campanya de llançament va ser un desastre, la posada en marxa a mig gas va crear una imatge de mitjà cutre, la desorganització de la graella amb canvis constants mareja i les errades tècniques freqüents mostren una televisió caòtica.  Però en la meua anàlisi del fracàs em vull quedar amb esta última idea, la del caos. El caos es centra fonamentalment en l'únic programa que depèn directament de la casa: les notícies (bé, i en continuitat) i els programes informatius. Els informatius són, per tant, la prova de foc. És cert que compten amb un nivell d'audiència major que la resta de programes (se