Benvinguts :)

dimecres, 4 de maig de 2011

Les subtileses de Canal 9, 3.- Enquestes d'intenció de vot

Bé, i per fi la tercera part d'eixes subtileses canalnouenques a les que mai em deixaré acostumar.


En aquesta ocasió parlem de les enquestes electorals. Si heu anat seguint aquest blog, voreu que a RTVV li encanta mostrar les enquestes que li donen cada vegada una majoria absoluta més amplia al partit que els encomana els continguts informatius. No vaig a fer conya com en l'entrada anterior, però això no vol dir que vaja a ser absolutament seriós. Este blog no és aixina!

Bé, passem ràpidament a comentar les malifetes dels NT9 que ens tinc preparades algunes interpretacions més interessants del que s'espera per a les pròximes eleccions. Comentaré les dues enquestes que s'han presentat en els últims dies.

La primera d'elles correspon a un estudi de la cadena COPE, una ràdio estatal que gaudeix d'una gran credibilitat, com tots sabem, la qual no té cap tipus de motiu per afavorir el PP. Es va publicar el dia 18 d'abril, i segons aquesta enquesta: 

Maribel Vilaplana: "El Partit Popular de la Comunitat AMPLIA (que no ampliaria o podria ampliar) la majoria absoluta".

PP (2007) 54 escons; PP (2011) 57-59 escons ["entre 3 i 5 més"]

PSPV (2007) 38 escons; PSPV (2011) 33-35 escons ["entre 3 i 5 menys"]

EUPV (2011) 6-7 escons; quan CPV (2007) va aconseguir-ne 7

Coalició Compromís (2011) 0 escons.

Evidentment, no m'ho crec, tot i que ens podem esperar qualsevol cosa.


D'altra banda, La Razón, un diari de tirada estatal que també gaudeix d'una gran credibilitat, va publicar el dia 25 d'abril aquest sondeig

Rètol NT9: "El PPCV revalidaria la seua majoria absoluta"
PP (2007) 55 escons; PP (2011) 58-61 escons [fins a 7 més]
Tranquilament es sumen un escó i es queden més amples que llargs.

Rètol NT9: "El PSPV perdria vots i escons"
PSPV (2007) 37 escons; PSPV (2011) 34-35 escons [fins a 4 menys]
Sí, són fins a 4 menys, però NO segons la xifra falsa que vosaltres mostreu.

EU i Compromís de nou no existeixen per al RTVV. Mal sondeig seria un que no incloguera les xifres de tots els partits amb representació. Això més bé és cosa dels periodistes de Canal 9.

Una credibilitat del sondeig fins allà. I bé, destaca a continuació que una enquesta de El Mundo (visca la pluralitat), afirma que el PP podria passar de 54 a entre 56 i 59 escons. En què quedem filla? Acaba amb unes dades de caràcter estatal, on el PP, per suposat, també amplia la seua distància amb el PSOE.

Però una vegada més, entre les enquestes no apareixen les menys favorables als interessos propagandístics del PP, vegeu si no.


Vos deixe el vídeo i vos recomane fixar-vos en les imatges: Abunda un PP rebent aplaudiments, somrient i saludant. Només durant uns instants veiem imatges dels socialistes, en una reunió on apareixen seriosos i estàtics.
El que jo em pregunte és, per a quan una enquesta del CIS sobre dades autonòmiques? No és que em vaja a refiar dels sondejos electorals, però ja que ens estan bombardejant amb què el PP va a guanyar per golejada, voldria tindre un estudi d'un organisme relativament fiable per poder comparar. D'altra banda estan els diaris d'esquerres. No fa estudis El País? O el propi Público, però d'autonòmics? En què pensa el Levante? Bé, permeteu-me que recorde que aquest senyor diari va publicar una enquesta molt poc encertada fa quatre anys on deia que PSPV-PSOE + Compromís pel País Valencià podríen sumar majoria absoluta. Més no es podien equivocar. Però almenys una miqueta d'esperança, per favor! Alguna coseta que ens motive, sense estar falsejat, clar! O és que realment la cosa està tan negra?

Així que fart d'enquestes desencoratjadores he decidit que no cal que ningú especule per mi, que puc fer-ho tot sol. I he pres com a referència els resultats de l'any 2003, tenint en consideració els del 2007 i també la situació política actual. No vaig a flipar-me, no pretinc encertar, però almenys aplicaré el meu sentit comú i el que isca eixirà. No crec que els mitjans privats dels quals hem estat parlant puguen afirmar sense mentir que respecten els resultats d'uns estudis objectius.

Primer vos mostre els resultats del 2007:


I ara procedisc a presentar-vos el càlcul que he fet.

Jo he considerat que el PP va a baixar en vots, a pesar del que marquen la majoria de les enquestes. He baixat la xifra del 1.276.301 del 2007 a 1.146.780 del 2003, i li he sumat la meitat dels vots d'UV, per allò de la integració. L'altra meitat l'he sumada a UPD i PSD junts, perquè total, no arriben al 5%. Però no he descartat eixos vots. El PP perdria 129.521 vots, un 10%. Massa, ho sé, però en fi.

Pel que fa al PSPV, em sembla molt agosarat el càlcul, però he considerat que pujaria un 7% de vots respecte al 2007 (un 3,3% respecte a 2003). En total, sumaria l'enorme xifra de 904.563 paperetes, apropiant-se de l'altra meitat dels recolzaments que perd el PP.

EU perdria un 10% dels vots respecte a 2003, per allò d'haver perdut un protagonisme que han guanyat els seus ex-membres que es presenten per unes sigles distintes. Ja que he suposat que el PP perdria una barbaritat i que el PSPV guanyava més del compte, he cregut oportú no aventurar-me més i no sumar més recolzaments a l'esquerra. El nombre de vots rondaria els 139.045.

De fet, he calculat que la Coalició Compromís simplement guanyaria el els vots que perdria EU respecte dels resultats del Bloc del 2003. Això suposa un espectacular augment del 13,5%, arribant als 129.571 vots, cosa que també xoca frontalment amb el que deixen vore les enquestes publicades fins al moment. Però és la meua opinió i no la d'un altre.

En total la suma dels dos partits aconseguiria 268.616 paperetes, les mateixes que en 2003, quan el CPV va aconseguir-ne en 2007 un total 194.928. És a dir, confie en que, almenys, augmente un 37% per a situar-se en valors de fa 8 anys. En cas contrari, un d'ells o potser els dos quedarien fora de les Corts. Les probabilitats són altes, però jo no he volgut martiritzar-me tant.

Però d'on prové eixa diferència de 73.688? Jo he calculat que es dividiria entre PSPV, PP, la diferència entre vots blancs, nuls i la participació, la qual cosa no varia la divisió d'escons que he calculat en funció de la Llei d'Hondt.

I el resultat de tot açò taaan forçat no és altra que açò taaan ajustat:El titular és que el PP perdria la majoria absoluta. Tant de bo això m'haguera eixit amb uns càlculs menys optimistes. Difícil està la cosa! I si al final no va bé, mirem-ho pel costat bo. Si volem un canvi de veritat serà millor que Alarte no siga el president... A vore si una desfeta electoral força el PSPV-PSOE a refundar-se d'una vegada per totes.

Però mirant-ho de nou pel costat positiu, per fi tenim un gràfic de les Corts on podria guanyar l'esquerra! Ja podem dormir a gust! xD Bona nit!


La Mirada Crítica

1 comentari:

El de la Ribera.... del Xúquer clar! ha dit...

La frase: "tens més moral que l'Alcoià"
Et sona d'algo?

Enhorabona pel treball