Passa al contingut principal

Avant el foc

Trista forma de canviar d'any. Han guanyat aquells que treballaren -d'incògnit, però és el mateix- pel trencament del procés de pau amb ETA: el binomi PP-Batasuna.
I basaré aquesta entrada en el principi que si tots els partits del Congrés (és a dir, el PP) hagueren recolzat el govern, l'alto el foc no s'hauria trencat.

Assassins uns, i assassins els altres
Un procés de pau de tants anys no pot acabar amb una simple rendició del "moviment d'alliberament nacional". Però si cedint menys l'Estat que el que va cedir el govern d'Aznar ja diuen alguns que "l'Estat es rendeix davant ETA", no vull saber què hauria ocorregut si, com tots esperàvem, el govern de Zapatero haguera donat una mínima excusa als terroristes per desintegrar-se.

Alguna cosa com... apropament dels presos. Simple. Factible. O temes més complexos com retorn a la legalitat de Batasuna si s'implica en la desintegració d'ETA, la qual cosa vol dir treballar per la desaparició del terrorisme, encara que no ho diguen explícitament.

Perquè arriba un moment en què, si no estàs a l'oposició en un Estat del que et creus propietari per llei divina, has d'acabar amb la violència amb sentit comú i amb coneixement. Tot siga per evitar noves víctimes. Però alguns viuen de la por i la mentida. I el PP i Batasuna volen el mateix. Amb excuses i interessos diferents, d'acord, però al final és el mateix. I als fets em remet: Batasuna assegura voler treballar per la fi d'ETA però a la pràctica no ho fa, ho hem vist. I el PP espera amb els braços creuats que ETA decidisca unilateralment dissoldre's... Ja diuen que els pols oposats s'atrauen.

Jo no estava a casa en el moment de l'atemptat ni en les hores ni dies següents, però des del primer moment vaig pensar que no havia sigut ETA. Almenys no la cúpula, sinó algun rebel descontent amb el procés que de cap manera representa la banda. Ara ja no sé què pensar, perquè tracte d'informar-me en la premsa del cap de setmana i encara ningú m'ha explicat per què creure que la decisió és d'una cúpula que, estranyament, no ha parlat de l'assumpte. A l'11M vaig ser igual de precabut i vaig encertar. La gent és molt agosarada en aquestos temes, però vull saber per què abans de pronunciar-me.

Alguns diran que es tracta d'un grup terrorista que no atén a raonaments. Que no necessiten explicacions. Bé, jo no pense així. Per a mi no es tracta d'un grup de bojos incontrolats que actúen alababalà. Aquest conflicte té una raó de ser. Bé, millor dit la va tindre, però alguns encara pensen que és aquesta la manera d'arreglar coses que ocorregueren fa dècades i que repercuteixen el dia a dia del País Basc. Si no pensem que els contraris tenen les seues raons probablement mai estarem preparats per acabar amb el conflicte.

En la meua opinió, Zapatero ha fallat, però en aquest context polític tan radicalitzat crec que el govern ha fet tot el possible per arribar a un punt on la negociació siga suficientment generosa per a avançar en el procés però sense suïcidar-se políticament davant el joc brut del PP. Perquè si el PP recupera el poder aleshores tornarà la política del terror i segur que ETA no desapareixerà.



  • ETA hauria de convertir-se definitivament en partit polític i el PP consolidar-se com a, almenys, partit terror-ista

PS: Jo ja sé que sóc polèmic en aquestos temes. Però tots sabem què són ETA i Batasuna i en quina posició estan. El que no es pot acceptar és que un partit legal com el PP no només no treballe per acabar amb la violència sinó que fique entrebancs al procés. Pot opinar que el mètode ha de ser un altre, pot pensar que el govern s'equivoca i oferir una alternativa, pot fins i tot desmarcar-se de l'assumpte si vol, però el que no pot fer és treballar actívament pel trencament d'un procés que podría acabar amb la violència terrorista d'ETA. Valia la pena intentar-ho, no es perdia res. Ara que ens expliquen les vertaderes raons per treballar pel contrari.

Comentaris

SWINSON ha dit…
Està bé que un blog mostre opinions de qui el fa, però pense que hauries de ser més reflexiu.

No entenc com pots haver escrit coses com les que has escrit en esta entrada.

Et recorde que la culpa dels atemptats només la tenen els terroristes, qui fan els atemptats.

Ara dius que el PP li ha donat oxígen a ETA??

Em pareix una barbaritat insinuar eixe tipus de coses. Potser et comprenc, crec que et mous per l'odi al PP però els indicis que ETA s'estava rearmant i preparant eren més que evidents.

El Govern ha pecat de BOBO.

En fi, no m'ha agradat gens ni mica esta entrada marcada per l'odi.

I mira que m'agradava pegar-li voltes a este blog...

M'has deixat fora de joc.
SWINSON ha dit…
xorx dixit:

Jo no estava a casa en el moment de l'atemptat ni en les hores ni dies següents, però des del primer moment he pensat que no havia sigut ETA. Almenys no la cúpula, sinó algun rebel descontent amb el procés que de cap manera representa la banda. Ara ja no sé què pensar, perquè tracte d'informar-me en la premsa del cap de setmana i encara ningú m'ha explicat per què creure que la decisió és d'una cúpula que, estranyament, no ha parlat de l'assumpte.
-----------------------

Penses de veres que ha d'eixir la cúpula d'ETA diguent el perquè de l'atemptat??? Tio, que són terroristes, no atenen a raons. No et donaran explicacions, mai ho fan, no sé perquè ho reclames...

T'assegure que ETA, a hores d'ara, és un grup on ningú s'atreviria a fer esta acció sense el vist i plau dels caps. Bé, així opine jo.

-----

Amb alguns comentaris sembla que vullgues disculpar a la banda...

Encara que mantindré els peus en terra i sé que no ho vols fer. Supose que estaràs desorientat, però tot és més ximple, no has de pegar-li tantes voltes.

Són un grup terrorista que vol la independència i odia els espanyols com tu i com jo. Tracten d'aconseguir eixe objectiu bé siga amb una treva, bé siga amb atemptats.
XorX ha dit…
Hola Swinson. Gràcies per tornar a escriure'm.

No justificaré les meues paraules, però com és un tema molt important i molt complex he editat l'entrada per a que ningú arribe a conclusions equivocades. Allà trobaras solucions als teus dubtes :) Si encara en tens no dubtes a comentar-me'ls!

Salut
SWINSON ha dit…
xorx:

"El que no es pot acceptar és que un partit legal com el PP no només no treballe per acabar amb la violència"
------

En fi... El PP, t'assegure, sí que treballa i o més bé ha treballat i molt per acabar amb la violència d'ETA. A la seua manera que ja saps que és "amb la llei a la mà i la força de l'estat i bla, bla, bla...

En fi, crec que este e´s un blog divertit de comunicació. De política hi han altres fòrums, alguns més imparcials.

M'agradaria poder continuar parlant ací només de comunicació i així ho faré.

Una salutació!!!
Seraph ha dit…
Simplificar un problema com el d'ETA no em sembla gens raonable. Sí m'ho sembla demanar explicacions. Però la dreta espanyola no entén d'això. No van donar explicacions per ficar-nos a una guerra injusta i no necessiten explicacions dels terroristes perque d'aquesta manera els hi resulta més fàcil manipular l'opinió pública. Tampoc hi estic d'acord amb tot el que es diu aqui. Crec que un pas important és que Batasuna condemni els atemptats. Però no t'enganyis Swinson, aquest atemptat només és positiu estrategicament per al PP. Els vots que guanyi arrel de no recolzar la politica antiterrorista del govern quan pertocava, son vots tacats de sang.
Anonymous ha dit…
A veure, apropar els pressos era el que volia el govern, i ho tenia planificat de tal manera que amb aixó arrivaven a les municipals. El que ETA volia era l'establiment de la taula de partits...i aixó suposava legalitzar a Batasuna i tot el percal mediatic del que el PSOE vol fugir, com sempre, no saben donar la cara...i altres patirem les consequencies per culpa d'aquesta colla de terroristes. Tant els que actuen al engros, com els que ho fan amb bombes trampa

Entrades populars d'aquest blog

Tot per xarxes

 Hola! Hui hem tingut un dia mogudet, molt mogudet amb À Punt. Ho heu vist?? Recordeu que XorX ha trascendit el format blog de La Mirada Crítica i que ara es centra en Twitter. Allí sóc @XorxLMC . I com sempre, cosetes que penge a YouTube: A Consell9  i a XorxLMC . Vos esperem! 😏

La graella d'À Punt entra en raó

Fa un any i quatre mesos em vaig parar a pensar una graella per a À Punt. Ara, set mesos després de l'inici d'emissions, la televisió entra en raó i reajusta horaris i continguts, fent-los coincidir amb la meua proposta, per cert. Si, vaig a tirar-me floretes. He basat la meua proposta en la necessitat d'una programació dedicada als més menuts i la importància (i conveniència a nivell de pressupost) de producció pròpia des de l'area d'informatius. Donava per fet que À Punt no estaria privatitzada, i que la televisió aprofitaria més els mitjans propis. També que apostaria per la programació infantil. Però la llengua no ha resultat ser una prioritat per a Empar Marco . Ni els xiquets tampoc. Açò plantejava XorX al setembre de 2017: 7.00h Programació infantil SEMI COINCIDENT De 7 a 9 (que és quan comencen els xiquets a l'escola), convindria emetre programació infantil . Seguisc pensant que la programació infantil és important. Comprenc que À Punt vu

El fracàs/èxit d'À Punt

Ajuden les audiències a determinar si À Punt és un éxit o un fracàs? À Punt no és una televisió ideada per a generar uns grans índex d'audiència. De fet té una mitjana bastant lamentable. Tot i això, estrenades les audiències, podem parlar clarament de fracàs. Fracàs no pel fet que el share siga ímfim, sinó pel fet de ni tan sols haver intentat buscar més espectadors. La campanya de llançament va ser un desastre, la posada en marxa a mig gas va crear una imatge de mitjà cutre, la desorganització de la graella amb canvis constants mareja i les errades tècniques freqüents mostren una televisió caòtica.  Però en la meua anàlisi del fracàs em vull quedar amb esta última idea, la del caos. El caos es centra fonamentalment en l'únic programa que depèn directament de la casa: les notícies (bé, i en continuitat) i els programes informatius. Els informatius són, per tant, la prova de foc. És cert que compten amb un nivell d'audiència major que la resta de programes (se