Passa al contingut principal

Selecció d'Informació

De vegades aquells que desitgem estar ben informats ens hem de conformar amb vore els distints informatius televisius, llegir les distintes publicacions diàries i escoltar butlletins de diferents emissores de ràdio, però açò només ens donarà una visió multilateral de la selecció d'informació que ens donen els mitjans de comunicació:

A la premsa una premissa clara és la llegibilitat visual i la brevetat, perquè llegir cansa.
Açò implica una selecció de la informació.

A la TV el temps és or, per tant s'ha de dir i vore el màxim en el menor temps possible.
Açò implica una selecció de la informació.

A la ràdio no hi ha possibilitat de tornar enrere, per tant s'ha de ser clar, precís i concís.
Açò implica una selecció de la informació.



Avui he posat el Canal24horas de TVE i he vist una roda de premsa íntegra de la Vice-presidenta Primera del Govern, Mª Teresa Fernández de la Vega, una de les polítiques que més m'agraden del Govern Zapatero. De tota la informació que ha ofert i la que se li ha demanat en el torn de preguntes, segurament no més d'aproximadament un 10% apareixerà en un mitjà de comunicació en concret i no més d'un 25% en la suma dels distints programes dels diferents mitjans de comunicació.

De la mateixa manera altres televisions dedicades exclusivament a la informació, com CNN+, ens donen la possibilitat d'informar-nos de primera mà de declaracions d'aquest estil.

Però què passa amb la rèplica, que per exemple, pot haver donat el Partit Popular al Govern a l'eixir del Congrés dels Diputats o al Carrer Gènova i que no són rodes de premsa formals i oficials? No tenim dret a escoltar-les de primera mà i de forma íntegra?

Hi ha un gran buit informatiu en els mitjans de comunicació que, almenys una televisió pública, hauria de tractar de resoldre. A vore si amb la reforma de TVE i amb l'arribada dels serveis interactius de la TDT aquest buit es redueix i podem, per fi, ser nosaltres qui ens autoseleccionem la informació.

Comentaris

Davidet ha dit…
sesgar és la seva feina i la nostra recompossar el trencaclosques de la realitat mediatica.
dificil...avegades impossible, però com tu dius esperem que amb la interactivitat cap on convergeixen els nous formats informatius pugam almenys ser nosaltres qui triem qué no coneixer amb una mika més de profunditat.

Entrades populars d'aquest blog

Tot per xarxes

 Hola! Hui hem tingut un dia mogudet, molt mogudet amb À Punt. Ho heu vist?? Recordeu que XorX ha trascendit el format blog de La Mirada Crítica i que ara es centra en Twitter. Allí sóc @XorxLMC . I com sempre, cosetes que penge a YouTube: A Consell9  i a XorxLMC . Vos esperem! 😏

Com quedaria el plató d'À punt NTC?

He tingut una ocurrència de les meues. Amb el títol de l'entrada el vídeo i amb este frame vos ho podeu imaginar perfectament. Però me vaig a enrollar, que me faig major... Podeu passar al vídeo directament :P Fa dies vam descobrir com podria resultar el decorat de les Notícies de la televisió d' À punt . Va ser via Twitter, una bona font d'informació el potencial de la qual mai m'ha despertat especial interès. Sempre he sigut molt d'estar per casa. Jo em conforme amb un blog desfassat. Això de les visites, interaccions i seguidors com a centre de l'autoestima o de la motivació mai ha anat amb mi. Però anit vaig fer una exepció. Després d'una bona estona -o dues- descobrint programes desconeguts per fer un pas més en l'edició de vídeo, vaig dir 'no me'n vaig a dormir sense publicar-ho'. Més que res perquè se'm caducava, que l'àudio era del cap de setmana. Bé, reconec que el resultat no és meravellós. Però tampoc és que

La graella d'À Punt entra en raó

Fa un any i quatre mesos em vaig parar a pensar una graella per a À Punt. Ara, set mesos després de l'inici d'emissions, la televisió entra en raó i reajusta horaris i continguts, fent-los coincidir amb la meua proposta, per cert. Si, vaig a tirar-me floretes. He basat la meua proposta en la necessitat d'una programació dedicada als més menuts i la importància (i conveniència a nivell de pressupost) de producció pròpia des de l'area d'informatius. Donava per fet que À Punt no estaria privatitzada, i que la televisió aprofitaria més els mitjans propis. També que apostaria per la programació infantil. Però la llengua no ha resultat ser una prioritat per a Empar Marco . Ni els xiquets tampoc. Açò plantejava XorX al setembre de 2017: 7.00h Programació infantil SEMI COINCIDENT De 7 a 9 (que és quan comencen els xiquets a l'escola), convindria emetre programació infantil . Seguisc pensant que la programació infantil és important. Comprenc que À Punt vu