Benvinguts :)

dimecres, 25 de maig de 2005

ESTATUT

Sense comentaris

Joan Ignasi Pla (esquerra) i Francisco Camps (dreta), ahir.
Joan Ignasi Pla (esquerra) i Francisco Camps (dreta), ahir després de fer públic l'acord

dijous, 19 de maig de 2005

TDT

Fa uns dies vaig descobrir el correu electrònic. No me mireu aixina, penseu que vaig nàixer fa apenes un mes...

El cas és que em vaig posar en contacte electrònic amb PP, PSOE, ERC, ERPV, CiU, IU i BLOC per a parlar-los de la TDT. Sí, eixa tele que se veu en qualitat digital i on hi ha tanta oferta.

I és que la televisió és un dels instruments més potents de la democràcia i un dels més fàcils de corrompre. I ara encara prendrà més força... S'ajustaran les noves tecnologies a la realitat social de l'Estat o, per contra, tractaràn de fer al televident a la seua imatge i semblança?

Com de costum, els únics que m’han contestat han sigut els d’Esquerra. I, com de costum, coincidim en la nostra forma de pensar.

Com sabreu, el projecte de llei de la TDT es va aprovar a última hora gràcies als vots d’ERC, un exemple curios de partit polític. A canvi, aquest partit va exigir que en les cadenes estatals s’incloguera l’opció de canviar l’idioma al català, gallec i euskera (i no sé si també en la versió original, però pareix bastant obvi).

Zapatero, aquesta personeta presidencial, va acceptar la condició. Tots els que parlem llengües cooficials estem d’enhorabona, però falta saber si es tractarà bé la polèmica del Valencià/Català.

Alguns defensen que són llengües distintes. Altres es decanten per la unitat lingüística reconeixent variants. Com reconciliar les dues parts per a que ningú proteste sobre els futurs doblatges?

Doncs fent el que fan a TV3 cada dimecres (menys aquest que van preferir torturar-nos un poc més amb la victòria del Barça en la Lliga): Pel·lícules doblades en diversos dialectes. En aquest sentit des d’ERC han afirmat que estan “treballant en aquesta direcció” i que esperen que no tarde (jo) “gaire temps a veure els primers passos en aquest sentit.” Per la seua banda, des d’ERPV s’assegura tenir-ho en compte, “ja que […] nosaltrss forem els que [ho] demanarem i així fou que la versió de la costitursió Europea fos en la versió valensiana”.

D’altra banda, també vaig comentar a tots aquestos partits que la TDT hauria de permetre vore arreu de l’Estat les televisions autonòmiques i també incloure un canal de ràdio (anàleg al del Digital+) que permeta escoltar des de qualsevol lloc la desconnexió de la teua terra.

En aquest sentit, he afegit que en un mateix Estat no pot haver cap tipus de discriminació ni tampoc la causada per la mobilitat, en aquest cas pel que fa als mitjans de comunicació. ERC ha mostrat el seu convenciment que “la TDT ha de permetre la recipoircitat d'emissions dels canals autonòmics, almenys pel que fa a les televisions de parla catalana, abans del 2010.” I ha afegit que “si les previsions es compleixen, no sense dificultats, aquest és el nostre objectiu.”

Enhorabona per a tothom, encara que hi haurà qui, encara que aquestos doblatges i aquesta possible ampliació de radi d’emissió de les televisions autonòmiques no li afecte negativament, s’oposarà als drets que marquen el sentit comú, la moral i també la seua estimada Constitució.

Salut, i bona televisió.

dimarts, 10 de maig de 2005

El futur de la comunicació

Des que vaig descobrir que la TV es veu per Internet, que no pare de fer altra cosa.

Sempre per davant.
Aquest pareix ser el lema dels serveis informatius de TVC (ho coneixeu , no?), que ahir es van renovar per tal de fer més eficaç la interacció amb els espectadors. S’han renovat per fora –ara pareixen més càlids i propers (on dominen les tonalitats rojenques)- i per dins, en la forma de traslladar la informació i de reconstruir-la (açò no vol dir manipular-la, sinó sintetitzar-la per tal d'arribar millor al receptor).

En els darrers mesos, i trencant amb la tradició de renovar la imatge de la cadena cada 9 d’octubre, TVV també va renovar la imatge dels seus informatius amb la intenció de facilitar la comprensió de la informació, amb nous gràfics i cairons (titolets que informen de la persona que parla, el dia, el lloc, o qualsevol informació interessant sobreimpressa en pantalla). Molta propaganda i molts canvis de vistes a l'experior però per dins estan tan podrits com en els últims anys, perquè l’instrument principal de propaganda política -de vegades subliminal- del President no és fàcil d’abandonar (o desaprofitar).

vs

Però aquest no és l’únic canvi que ha patit TVC. El logotip de la cadena també s’ha modificat. Ha deixat enrere el marc groc on es veia apressada la marca i també la referència “TV”. El color groc ha desaparegut totalment i el triangle amb les quatre barres ha reduït considerablement la seua grandària.

Com a novetat podem afegir que el nou logotip de TV3 apareix i desapareix en pantalla de forma animada. L'era digital està en camí i hi ha qui ja està preparat per a rebre-la.

Amb el canvi de logotip s’ha volgut donar més importància al “3” fent-lo més gran perquè és l’element comú en totes les cadenes de la corporació, TV3, El33, K3, 3/24, TVCi... Ui, en aquest no... Bé, siga com siga hi ha qui, com jo, ha arribat a la conclusió que aquest canvi es pot interpretar també com un senyal de descatalanització de la cadena pública. Per contra, la ‘Senyera’ del logotip està més prop que mai al “3” i en les cortines de publicitat, les autopromocions i els anuncis propis la part de dalt del “3” es veu com un reflex de la de baix, el qual podria interpretar-se com un reflex real de les noves realitats i tendències socials de Catalunya.

Afegisc el logotip de TV3 i també els nous de El33, K3, 3/24. Jo no he vist -a dia de hui- una aplicació d’aquests tres últims en pantalla. La font d’on he extret aquests logotips és www.digicat.tv.Ironies que he trobat entre aquesta cadena i eixa Canal 9 de la que ja vos he parlat:

- En el Notícies 9 de les 13.55h de hui, 10 de Maig de 2005, que veig pel canal TVVi a través d'Internet, han presentat unes declaracions del ‘líder independentista català Carod Rovira’ (sempre usen la mateixa frase) i no han subtitulat les seues paraules... Que estrany, si fins i tot TV3 subtitula al català (curiosament igual de com ho diu) a Francesc Camps quan parla valencià (difícil de trobar) en ‘Algunes Paraules Més’ (un divertit i àcid programa). En que quedem, és la mateixa llengua o no?

- També va ser curiós vore una pel·lícula gravada en català en TV3, rodada en València, amb actors catalans i valencians, on un dels actors catalans feia de periodista presentador parlant en català central en el plató de notícies de Canal 9. Es la primera vegada que veig algú parlar en la nostra llengua sense vore's obligat a complir les normes de Lluís Motes (director d'informatius de la cadena i màxim responsable de la censura i manipulació informatives de Canal 9). No es va prohibir, aquesta vegada, utilitzar paraules com ‘vaixell’, ‘maduixes’, ‘despeses’, ‘semblar’ obligant a usar ‘barco’, ‘freses’ (incorrecte), ‘gastos’ (incorrecte) i ‘parèixer’ (com si semblar no s’usara en el País Valencià).

- Si vos heu fixat en les dues imatges dels informatius de Canal 9 i TV3 de dalt, hi ha dos elements en comú. Dues lletres. Una "N" i una "T". I és que fa poc que Canal 9 va decidir utilitzar 'NT9' per a acurtar 'Notícies 9', cosa que remet molt fàcilment als Telenotícies (TN) de la catalana. No sabem si tracten de jugar de nou amb el subconscient, però siga com siga, senyors de Canal 9... O millor dit, senyors del PP (que són, al cap i a la fi, els que fan i desfan al seu gust i conveniència dins de la cadena pública), si volen fer-nos creure que els "NT9" són objectius, fiables, etc. facen el favor de dir, simplement, les coses com són.

Au cacau, vaig a seguir investigant...

dissabte, 7 de maig de 2005

Esperança per a l’Estatut

Consens. Aquest és l’objectiu i aquesta és la trampa. Un Estatut necessita consens, però tradicionalment la dreta, fidel a la seua definició, sempre ha sigut la part que menys s’ha implicat; L’esquerra, d’altra banda, com bé em comentava Francesc Colomer (portaveu del PSPV-PSOE en l’ajuntament de Benicàssim i portaveu de Turisme del grup parlamentari socialista en les Corts Valencianes) en una entrevista privada que tinguerem el passat diumenge 1 de Maig, és la que més ha hagut de cedir pel bé del consens.

Però l’esquerra comença a espavilar-se. I tot gràcies a Joan Ignasi Pla, líder dels socialistes valencians -aquest senyor tímid que recientment ha reforçat el seu lideratge gràcies al suport del seu partit i que per fi es veu com una vertadera alternativa a la presidència de Camps (encara que, d'altra banda, pràcticament només s'ho creu ell, però mai se sap, com va passar amb Zapatero)-. Pla havia afirmat el passat dimarts 3 de Maig que ahir divendres es reuniria amb el president valencià Francisco Camps de Golf (com diuen les males llengües) en el que seria un pas “definitiu” per a la reforma de la Carta valenciana però dijous al matí Pla va avisar al síndic del PP, Serafín Castellano, que no podria reunir-se finalment divendres perquè havia de viatjar a Mathausen (Austria) per a participar en els actes conmemoratius de la liberació d’un camp de concentració. Va admitir que havia sigut un error seu i es va disculpar.

La cita es va posposar, doncs, per al dimarts de la setmana que ve.

Dimecres es celebrarà el Debat sobre l’Estat de la Nació, i el líder? (uf, com estic modalitzant aquest post) del Partit Popular, Mariano Rajoy, té un as en la màniga. Una gran oportunitat, d’altra banda, per a l’esquerra valenciana. Si es signa l’Estatut valencià dimarts sense incloure una reforma –o gran reforma- del finançament, el PP utilitzaria aquest argument com a exemple per a les reformes estatuàries d’altres autonomies, centrant el debat sobre el País Valencià i mirant de reüll a Catalunya i el País Basc.

Gran oportunitat per a Camps, i gran oportunitat per a l’esquerra valenciana. Si el PPCV té tant a guanyar si es signa l’Estatut dimarts, no tindran més remei que acceptar les exigències del PSPV. Això podria significar un pas endavant en la creació d’una Agència Tributària Valenciana i en la modificació de la llei de RTVV amb la finalitat que el seu director general siga triat per una majoria qualificada en les Corts. Aquestos són els temes que, ara per ara, bloquegen l’Estatut, però si el PP vol Estatut dimarts, haurà de signar el que se li presente.

Només espere que els socialistes valencians sàpiguen aprofitar l’ocasió i, a més de donar un pas endavant en la reforma del finançament, exigisquen en la mesura del possible els canvis necessaris per evitar que aquest nou escrit es convertisca en un Estatut de mínims.

Lamentablement l’Estatut està en mans del bipartidisme. Així que esperem que el PSPV aprofite l’ocasió i que la resta de l’oposició (que no tots són d’esquerra) es faça escoltar.

Salut

diumenge, 1 de maig de 2005

Dignitat per al País Valencià

Un any més l'esquerra valenciana es va reunir als carrers de València en una tradicional manifestació que es fa al voltant del 25 d'Abril, data de l'aniversari de la batalla d'Almansa l'any 1707, dia en que es van perdre els furs valencians. Entre 3000 i 7000 manifestants segons fonts oficials i entre 40.000 i 45.000 segons l'organització, reclamavem un Estatut amb més autogovern i instaven al sector més progressista del País a actuar per a afavorir un gran canvi de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de 2007.

La manifestació, convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), va estar recolzada pel PSPV-PSOE, EUPV, Bloc Nacionalista Valencià, ERPV, Els Verds-Esquerra Ecologista i Els Verds del País Valencià. La marxa va començar en la Plaça de Sant Agustí i va acabar en la Plaça d'Amèrica. Allà, ACPV va instar la ciutadania a actuar per afavorir el canvi al 2007 i es va criticar el pacte PP-PSOE per l'Estatut al mateix temps que reclamaven un escrit que garantitze més autogovern. Escola Valenciana es va manifestar en el mateix sentit i la Plataforma Xúquer Viu tammbé va denunciar l'especulació i el trasvassament Xúquer-Vinalopó.

Ja sabeu que els meus ulls son l'audiovisual, i el material de la xarxa deixa vore molta il·lusió i esperança en les cares de la gent. Es van fer algunes pintades com la de 'Anticapitalistes' en el BBVA i 'Canya contra Espanya' en Caja Madrid (a diferència de la informació que dóna el Levante, que assegura que la pintada deia literalment ' Canya contra els espanyols'. Un error molt condenable i absolutament denunciable.

Es van cantar cançons com 'La Manta al Coll' o 'Pasqualet si vas a l'hort'. També el 'No volem cap que no estiga borratxo' i la seua reversió catalanista 'No volem ser una regió d'Espanya, no volem ser un País ocupat. Volem volem volem, volem independència. Volem volem volem, Països Catalans".

Les senyeres sense blau en major nombre, les estrelades després i menys republicanes van donar color a la manifestació. Val la pena afegir que no van haver incidents i que lúnic detingut va ser un membre del Grup Acció Valenciana per agredir verbalment els manifestants.

Fa un any vaig aprendre en un curs per xarxa -quin remei- que una imatge no val més que mil paraules, però les complementa bé. Per això vaig a penjar algunes fotografies que em van fer ahir. Les pose en xicotet i si les voleu ampliar feu-li click a l'enllaç (recomanable fer-ho amb el botó secundari i seleccionar 'Obrir en una finestra nova').

Salut companys.


http://i3.photobucket.com/albums/y54/sewashi/ManifestaciDignitatPasValenci01.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y54/sewashi/ManifestaciDignitatPasValenci02.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y54/sewashi/ManifestaciDignitatPasValenci05.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y54/sewashi/ManifestaciDignitatPasValenci08.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y54/sewashi/ManifestaciDignitatPasValenci09.jpg