Benvinguts :)

divendres, 3 d’abril de 2015

Provincialismes

Fa soroll un arbre al caure si no hi ha ningú per escoltar-ho?

S'assabenta algú que Compromís s'estima Castelló si ningú ho perceb?

Són dues preguntes per a la reflexió, però qui no ha reflexionat sobre açò ha sigut Mónica Oltra. 

Fa dies que insistisc sobre la mateixa qüestió perquè em sembla important. No obstant això, en política tot i que es tenen assumides les crítiques dels adversaris polítics, les crítiques que venen des de dins no són tan ben rebudes. Per què? Un altre partit et pot treure escons però no et llevarà la vara de comandament. I ja sabem com funcionen els partits tradicionals. Sí, estic dient que Compromís té una estructura i un funcionament anàleg als vells partits que ara alguns anomenen casta. 

A Compromís no comprenen que no es pot fer una comunicació tan desigual. No poden centrar-se en guanyar València i en existir en Alacant (no sabeu la mania que li he agafat al Natxo Bellido este, que no tindrà cap culpa, però ens el posen fins a la sopa).

Després de denunciar que tot el que destaca Compromís gira al voltant de València i d'Alacant (i de vegades contra Castelló, com el cas en que ens instrumentalitzen per atacar al PP a València), vaig demostrar-ho amb una anàlisi de les publicacions a les xarxes socials. Qualsevol pot anar i vore-ho. 

Però lluny de reconèixer que el que fan és lleig i que pot ofendre, ells continuen:
Nova campanya exclusiva per a València. No patiu que ja he assumit que no voré a Enric Nomdedéu protagonitzant cap vídeo amb la candidata autonòmica. Ara bé, voldria saber per què.

A Compromís s'afanyen a dir que ells no són provincialistes. No cola. No voldràn les províncies, però les tenen ben assumides com les tenim ben assumides tots. Crec que no han matat a ningú, de fet. El cas és que diuen que no les volen però bé que es refereixen a "comarques del nord" o "comarques de Castelló". A qui volem enganyar? A més a més, en l'anàlisi de publicacions de xarxes socials es veu clarament com el territori clarament més abandonat és precisament el que coincideix amb la província de Castelló. Més clar aigua. Són provincialistes per al que volen, i el que volen és una autonomia centralista.

Però tornem a Oltra. perquè després de diverses referències -i just després de parlar personalment amb Enric Morera, tot siga dit-, es va dignar a respondre a estes reflexions que, no ho oblidem, no són meues exclusivament, sinó que s'han nodrit de persones properes a Compromís i de càrrecs institucionals de la coalició. Allà va la breu conversa:
La superba d'esta dona sense haver arribat al poder no té límits. Jo duc anys defensant Oltra davant les tensions amb el Bloc. Sempre he pensat que havia de ser ella la candidata, perquè era clara parlant, perquè parlava d'allò que interessava. Ara veig que darrere de tot això hi ha altres comportaments que no són acceptables, i que per exemple Enric Morera no té. Més calmat, més dialogant, més receptiu, menys altiu. Hem encertat amb Mónica Oltra? Potser si per a obtindre un bon resultat electoral, segur que no si volem que ens vulga representar, perquè ni tan sols escolta.

Però ni escolta ella ni escolta el partit. Em deia Morera (reitere la meua gratitud per la seua accessibilitat, accessibilitat que no té l'equip de la candidata a la presidència) que encara no estem en campanya i que només s'han llançat algunes idees generals. Però jo no he començat a reclamar atenció per a Castelló perquè si, sinó perquè res d'açò és nou.La passada legislatura, la passada pre-campanya va començar igual. Castelló no existia. Ací no arribava apenes l'energia positiva ni les vitamines Compromís. I es va denunciar. En aquella ocasió no es va ignorar, val reconèixer que eren un partit menut i que tenien problemes de finançament, així que optàven per allò que més rendibilitat els podia donar: València. No em va agradar però ho podia entendre, Al cap i a la fi, una vegada a les Corts, podrien treballar pel conjunt del país. Ets vegada la resposta és el silenci o la superba. Esta vegada no hi ha altra excusa que no siga el centralisme. Bé, es podrien carregar el community manager que s'encarrega de les xarxes socials per incompetent, però ell no té la culpa si fa el que vol el partit. 

Per cert, encara tinc la llauna guardada però crec que faré bé en llançar-la a reciclar, com la papereta de Compromís.

Quatre anys després han canviat alguns noms però no l'actitud. Vaig haver d'interpel·lar a Josep Maria Panyella en més d'una ocasió perquè este home no sabia a qui representava. Ara interpel·le a Enric Nomdedéu i a Vicent Marzà i tampoc es mullen.

Però que no veieu que els que confiem en vosaltres volem que lluiteu per nosaltres?!

Vos hem triat perquè volem que defenseu el territori que representeu. Enric, la ciutat de Castelló i la província com a diputat provincial que és. I Marzà ha de defensar la nostra província a les Corts dins del projecte autonòmic de Compromís. I com van a fer-ho si ens donen a entendre que seguim sent un zero a l'esquerra com quan governava el PSOE o quan governa el PP? Quina millora suposa això per una província discriminada per l'autonomia d'una comunitat discriminada per l'estat?

En fi, que no hi ha qui els entenga. Però qur tinguen clar que no ho estan fent bé i que el vot no és dona perquè si. I que tinguen clar que si existeix un orgull i un sentiment de ser de Castelló -un greeeu atac al sentiment nacionalista valencià- és precisament com a resposta a este tipus d'actituds.

Au.

Actualització 1. Marzà ha respost:No puc imprimir-me però el convide a llegir les entrades anteriors i a reflexionar sobre la qüestió. Estaria bé que...

  • no comunicaren només qüestions relatives a València (crec que el community manager de Coalició Compromís no té amistat amb Compromís per Castelló perquè no els comparteix cap iniciativa, si és que en tenen alguna*);
  • que recolzaren i/o promogueren campanyes anàlogues (són cridaneres!) a les de València però a Castelló, que no es veu Compromís per enlloc;
  • que respongueren internament a les campanyes ofensives per evitar-les (una campanya per a València ha de criticar els grans malbarataments del cap-i-casal i deixar-se d'instrumentalitzar i usar descaradament Castelló com a forma d'atac);
  • que reclamen un discurs de la candidata AUTONÒMICA que incloga també a Castelló, que es deixe vore per estes terres (a la Romeria de les Canyes no va anar, però no va faltar a les Falles, en plena precampanya on ja no és Oltra ciutadana sinó Oltra candidata), i que compartisca espais amb els nostres candidats (ella és mediàtica, que vinga a defensar Castelló, que defense el deute històric autonòmic amb estes comarques amb tanta força com ho fa amb el deute històric estatal amb l'autonomia valenciana);
  • que s'òbriguen a la societat de manera efectiva, perquè mireu com s'ha de posar u per a que li facen una miqueta de cas. El partit està tancat, no et responen si no és per aplaudir-los;
  • que ajusten el missatge, perquè no té identitat. Almenys no altra identitat que no siga la de València per damunt de tot + propaganda per Alacant. Si a Podemos li dona per dir amb la boca ben plena que defensarà els interessos d'esta província com mai s'ha fet en la història (una cosa que mai ha dit Compromís perquè no són provincialistes) Podemos es menja a Compromís. Perquè ací es vol escoltar això. No entenen des del nacionalisme centralista valencià que la nostra manera de ser valencians és ser de Castelló. Que sentir-nos de Castelló és la nostra manera de sentir-nos valencians. Que estimar-nos les nostres comarques és estimar-nos el País. Compromís és centralista a València perquè li interessa. OK. Però que a Castelló siga castellonista, perquè és el que volem escoltar. No cal que es caguen en València, només que ens defensen d'un centralisme que no és bo ni per a Castelló ni per a un nacionalisme de país. És ser provincialista? No, és ser intel·ligent. El provincialisme és una excusa per justificar el centralisme.

 *I afegisc que no tota la culpa és d'una coalició que no sap mesurar l'excès o dèficit d'iniciatives al llarg del territori sinó d'unes direccions locals, comarcals i provincials que, almenys a Castelló, estan més dormides que despertes i que sense un missatge en defensa d'allò que ens és propi i una estratègia de comunicació eficaç no estan arribant a ningú. No em cal seure a parlar res en persona, però gràcies per respondre'm :) estic segur que les coses seran d'una altra manera.

Actualització 2. Oltra també ha contestat:La candidata de Compromís a la presidència de la generalitat ha tingut l'amabilitat de respondre'm i jo li agafe el guant. Però no per quedar-me'l, automàticament li l'envie al número 1 de la circumscripció de Castelló, Vicent Marzà, i al que falta per donar senyals de vida, l'imprevisible Enric Nomdedéu, que igual t'agraeix el consell i es posa les piles com t'envia a cagar:Per cert, no sé què és ser de Compromís, jo he defensat i recolzat Compromís durant els últims anys eleccions rere eleccions: municipals, autonòmiques, estatals, europees, primàries internes. M'agrada Compromís i per això he obert este meló amb tanta vehemència. Perquè em dol que tornen a fer-se les coses mal en campanya i que això afecte als resultats per esta circumscripció; però sobretot em decebria molt que una vegada en el govern -eixe moment arribarà enguany, n'estic convençut- no capgiraren radicalment el tractament del Consell cap a estes comarques com crec que es mereix esta terra i esta gent. S'han de canviar moltes coses, clar està, però esta és una que no pot esperar més ;)


La Mirada Crítica