Benvinguts :)

dissabte, 28 de maig de 2011

TVE i Mossos amorosos

En un informatiu, en ocasions, es fan connexions en directe a punts allunyats de l'estudi amb un corresponsal o un reporter que ens narra en directe, i des del lloc de la notícia, el que ocorre en el seu context.

Què ocorre quan, enmig d'una connexió, passa alguna cosa inesperada? Dues reaccions possibles. Per una banda, la de la sorpresa seguida de la naturalitat professional que passa a narrar el nou focus d'atenció. Per exemple, quan hi ha un terratrèmol, un accident, o cau un campanar en el directe. D'altra banda, trobem la sorpresa seguida de la censura. Aleshores es posen en marxa un seguit de mecanismes tècnics per tal d'evitar que allò inesperat focalitze la informació. S'han donat casos en què algú ataca el periodista o l'insulta, o es clava entre la càmera i el subjecte que narra la notícia. Aleshores, és normal prendre la decisió. Altres vegades, simplement, s'intenta censurar una realitat d'actualitat que es dóna al voltant del punt de connexió.

Aquesta tècnica l'usen comunament a Canal 9 per pur vici, no siga que alguna persona reivindique TV3, per exemple, davant d'una càmera de RTVV. És una cosa que ocorre al carrer, que ells censuren, que les persones duen pel seu compte a l'informatiu a través dels directes, i on els realitzadors apliquen la censura més antinatural i antiprofessional.

Moltes vegades he comparat el tractament informatiu de RTVV amb RTVE a propòsit del cas Gürtel. No penseu per això que la tele pública espanyola és una santa. També se li veu el plomall roget en moltes ocasions. En este cas, la tècnica esmentada l'usen per tal de censurar una protesta pública contra els abusos i corrupteles dels poders públics. En aquest cas, l'ús de la força amb enorme brutalitat per part de la Generalitat de Catalunya (una altra que tal) contra els acampats del Moviment 15M al centre de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra demostren per enèsima vegada la seua falta de professionalitat. Alguns, segons corre per les xarxes socials, es lamenten de no haver pogut pegar més canya als "perroflautas" que es trobaven a Plaça de Catalunya en el moment del desallotjament "per a netejar la plaça".


Jo entenc que és difícil manejar una situació tensa i inesperada amb naturalitat, aplicable a mitjans, polítics i policia. Però periodísticament parlant seria desitjable que un mitjà públic de comunicació fora suficientment transparent i obert per poder tractar estes qüestions amb més naturalitat. Però no. I de fet, això desmunta tot el sentit al fet de fer no només la connexió en directe, sinó també el propi informatiu. El directe dóna un valor afegit a l'informatiu, el fa més pròxim, més real. Però amb aquest tipus de qüestions l'únic que aconsegueixen és el contrari. Policial i políticament parlant, poques paraules caben. L'ordre no té cap sentit.


Pel que fa al Conseller Felip Puig, després de la seua lamentable roda de premsa on ho va justificar tot (tot i que els valencians no coneixem el significat de "preguntes lliures i il·limitades" o el significat mateix de "roda de premsa" quan parlem d'un càrrec del Consell), ja es sumen vora 60mil signatures que li demanen la dimissió. Jo afegiria que siga o bé això o bé el seu cessament pel President de la Generalitat, Artur Mas, que al final sempre és el màxim responsable del que ocorre al seu govern. El cap dels Mossos també ho ha justificat, i no parlem ja dels propis policies, que mala sang han de tindre per a reaccionar així i no usar el cervell per fer una interpretació més lògica i adequada de les seues ordres. Alguns, com hem vist, gaudeixen i es lamenten de no haver pogut pegar més.


Abans d'acabar vull afegir que TV3 va mostrar sense censures la roda de premsa sencera i li va donar a la notícia la importància que li corresponia, just al contrari que hauria passat a terres valencianes. La demostració està en què els directes a Plaça de Catalunya a partir d'eixe moment no han patit cap tipus de problema com el que vos he estat introduint. Per a què destorbar a un periodista si ja està dient correctament el que ocorre?

Com ja se m'han mesclat els assumptes, vos deixe vídeos seguits. Primer la connexió de TVE i després els dels Mossos amorosos que volen deixar una plaça neta:


Algú dubta encara de la necessitat de les protestes?

La Mirada Crítica