Benvinguts :)

dilluns, 2 de maig de 2011

Les subtileses de Canal 9, 2.- Corrupció i casos judicials

I continuem.


Generalment qualsevol partit de l'oposició té extremadament limitat el seu temps als informatius públics del PP, ja ho sabem. Però quan convé, la cosa canvia.


Durant les últimes setmanes i mesos, hem vist augmentada la quota de pantalla dels socialistes valencians, i evidentment no és un gir democràtic de RTVV. Més bé al contrari. Antoni Asunción i la seua lluita contra Alarte per un suposat frau a les primàries del PSPV-PSOE han esdevingut una de les grans armes de Canal 9-RTVV contra els socialistes.

Jo no sé si el senyor Asunción té raons o no per a pensar que hi ha hagut "pucherazo", però el que tinc molt clar és que no ha sabut dur la qüestió per la via més adequada. Hi ha molta gent al partit que, després d'aquella ajustada victòria contra Puig+Romeu, no està convençuda que el lideratge d'Alarte siga el miracle que el PSOE valencià necessita. Però no per això es dediquen a airejar públicament, que no internament o judicial, els draps bruts. Però sobretot, com és possible que un socialista busque emparament en la zona zero de la manipulació informativa valenciana fins i tot amb entrevistes exclusives per a Canal 9? No es pot denunciar la falta de democràcia d'una organització mitjançant un canal més nítidament greu de violació democràtica!

Així que he arribat a la conclusió, sense ànim d'ofendre, que el senyor Asunción no està bé del cap. 
Jo crec que té una espècie de doble personalitat.


Per una banda, sembla un senyor en els seus cabals que denuncia amb valentia el que considera una greu violació dels seus drets.

D'altra banda trobem les fortes crítiques personals a l'actual líder del partit a les portes de la campanya electoral, anunciant fins i tot un recurs a la nul·litat judicial de la seua denúncia el termini del qual acabarà després de les eleccions i que, suposadament, podria anular el procés de primàries. A més a més, ha afirmat que Alarte hauria de dimitir de manera immediata siga el que siga el resultat electoral (no sé si se li ha acabat la pila al lideratge d'Alarte o a les neurones d'Asunción) i, guanye o perda el recurs judicial, ell no es tornaria a presentar candidat (una miqueta de seny li hem trobat). 

Si no és per a ell no és per a ningú o com està la cosa? Què passaria aleshores amb els resultats socialistes a les Corts? Hi ha interessos ocults? I després està eixe somriure obsessiu de qui només està pendent de les càmeres i d'obtindre un minut de glòria. A mi este senyor, no m'agrada. I sincerament pense que deu tindre un problema de doble personalitat.


Vegem un ràpid resum de les aparicions públiques dels Senyor i senyora Asunción de les últimes setmanes. Definitivament ací falla alguna cosa...


Coneixeu la Senyora Asunción, veritat? Un personatge castellonenc boníssim... Llàstima que a la xarxa només es troben els fragments de la seua aparició a Tú sí que vales (Telecinco) i no el seu espectacle que fa a Castelló o les seues entrevistes a carxofa en mà per a la desapareguda Localia.

En fi, que no sé qui està més xoxo, si ell o jo.Parides a banda, parlàvem de Canal 9. Un altre dels fronts del PP contra el PSPV a través de RTVV és l'assumpte del judici al síndic socialista Àngel Luna per un presumpte delicte d'encobriment, per allò d'haver mostrat a les Corts la portada d'un informe davall secret de sumari que ja havien publicat els mitjans de comunicació i que, suposadament, havia rebut anònimament i que finalment va desaparèixer. Tot un poc estrany, començant per les aparicions i desaparicions fantasmals de documents i acabant per un judici muntat pel Partido Popular per a donar a entendre a la societat que "si todos somos iguales, para qué cambiar?"

Com sabreu, durant mesos la tele pública ha estat usant aquest cas contra el PSOE, després d'atacar Luna per mostrar l'informe i per unes antigues obres a sa casa. Si bé el cas Gürtel mai ha aparegut als titulars, els casos relacionats amb l'oposició si que ho fan. Sempre que convinga, clar.

La notícia que vos mostre avui dura ni més ni menys que tres minuts, tot i que el vídeo li suma 50 segons de titulars. Tot un rècord per al PSOE, però els paga la pena si és per desacreditar-los electoralment. No era la primera notícia en titulars però tenia un lloc destacat, i en tornar de la publicitat, com no podia ser d'altra manera, la notícia sobre el judici d'Àngel Luna ha obert l'informatiu.


El primer que em crida l'atenció és la claredat amb què expliquen la notícia. Exquisida. La peça ja és una altra cosa, amb declaracions convenients per als interesos electorals de la direcció política de Canal 9. I com no, l'entrepà sempre acaba amb unes declaracions del PP per si no ens quedava clar que l'excusa és informar, i l'objectiu modelar les percepcions polítiques dels espectadors. En aquest cas, ho fan mostrant unes paraules de Rafael Blasco (quin repelús) desmuntant els arguments socialistes.

Però com és d'esperar, Canal 9 ha censurat allò que no li interessava. Vegem algunes declaracions incloses a la notícia de l'Informatiu CV de TVE.

Com no podia ser d'altra forma, la notícia obre titulars i informatiu. Després saltem directament a les declaracions. Comproveu vosaltres mateixos per què no han aparegut a Canal 9.


Vaja! Se m'ha colat una notícia de més. Una notícia que se m'hauria colat també al vídeo anterior de Canal 9 si no haguera sigut convenientment censurada. Fixeu-vos en les imatges. Un cas que afecta a certs personatges, i eixos apareixen a les imatges. Açò que sembla tan evident no ho és per als periodistes al servei del PP.

I finalment va arribar l'absolució, com era d'esperar. Per coherència, si un judici a un portaveu parlamentari obria l'informatiu i es destacava a titulars, incloent una peça informativa de quasi 3 minuts, la notícia de l'absolució no hauria de tindre menys importància. Almenys pel que fa a deixar clara la innocència de l'acusat. No em feu riure...

El judici va eixir en titulars i va obrir l'informatiu... L'absolució va aparèixer directament després de: Succés, ETA, Fukushima i La Campanario. Com Déu mana.


Expliquen l'absolució, al minut 7, i recorden el suposat delicte comès, amb una intenció que  a continuació comprenem. La tesi (de nou) comuna entre RTVV i PP, és que l'absolució és per falta de proves. Preval la presumpció d'innocència [coooom amb Camps]. Bé, això no ho diuen, però com si ho feren. I al final, l'entrepà. Sempre acaba el PP criticant en exclusiva per a les càmeres de Canal 9, la notícia en qüestió. Ah, fixeu-vos. Les imatges també inclouen en aquest cas a Luna i Alarte acudint als tribunals.

L'estratègia electoral de Canal 9 és desacreditar el PSOE i ignorar la resta de l'oposició, de manera sistemàtica, mentre el PP sempre fa totes les coses bé, mai s'ha equivocat, i quan alguna cosa no convé, es censura, maquilla, disfressa, o el que calga.

Però vegem ara eixos casos que afecten el PP. Per exemple, Gürtel (perquè la resta estan encara més amagats).

El dia 1 d'abril, la fiscalia anticorrupció emetia un comunicat on citava els implicats en el cas Gürtel i no incloïa el nom del president valencià. Sembla ser que per a alguns mitjans no incloure és el mateix que excloure. Això és com si no ploure fora el mateix que fer sol, com si no poguera nevar, fer vent, haver tempesta o simplement el cel nuvolat. Però ells volen sol, doncs sol, que per a això manen.


I clar, ho van col·locar de segona notícia. Dos senyors minuts. Però fixeu-vos en les imatges, i compareu-les amb les que abans vos he demanat recordar. Avui l'entrepà haurà de ser de PSOE farcit de PP, segons la regla de tres. Però tampoc. La que tanca és la consellera portaveu Sánchez de León. I com que ho ha comentat, ni més ni menys, que a la roda de premsa posterior al ple del Consell, inclou connexió en directe amb Jana [Barbie] Sanchis. Després de dos anys d'instrucció es dóna un gir al plantejament de la causa i decideix l'exclusió de Francisco Camps! Marededéusenyor! I la portaveu es llança envalentida a afirmar que no hi ha cap tipus de finançament irregular i que queda demostrat que la inclusió de Camps ha sigut per causes polítiques i mai jurídiques.


Molt bonic. Però què ocorreria si la Fiscalia Anticorrupció emetera de vesprada un comunicat on aclarira l'evidència que la no-inclusió de Camps no suposa una exclusió? Doncs estem de sort, perquè va passar. I a la nit la informació de Canal 9 ja no era tan generosa. Vegem primer la notícia de la nit i comentem-la després. No patiu, amb estos 30 segons de notícia acabem el tema. Per què el vídeo dura un minut? Perquè vull que compareu el to i el gest de la presentadora en la notícia que ens ocupa i en la següent.


Exagerat, eh? La durada de la notícia es redueix al mínim possible. Sense connexió en directe, i esta vegada fins i tot sense declaracions del PP! Tenim fam, volem el nostre entrepà! Però si no volen comentar-ho, no passa res, segur que els socialistes, EU i Compromís estan encantats d'apropar a la societat el seu punt de vista sobre este i molts altres assumptes. I finalment ens emboliquen amb l'exigència "per tot açò" del PP d'explicacions al Fiscal General de l'Estat. Què? Com? Pot repetir-ho? 

I de nou descarten les imatges de Camps i del PP, com seria d'esperar, i ens avorreixen amb una i altra vegada amb els recursos del TSJCV. No vos posaré el vídeo, però quan el TSJM va decidir que Correa es jutjara a València junt amb Camps, l'estratègia va ser la mateixa. Dir que el TSJCV es feia competent i mostrat imatges de les façanes. Punt i pilota. Si suposadament recordem el 10% del que escoltem, el 50% del que veiem, i el 80% del que veiem i escoltem, podem tindre una idea del perquè de tot açò.

Jo he titulat aquestes entrades "Les subtileses de Canal 9", vist que l'es alarmes de la Junta Electoral no han saltat després d'advertir de la manipulació a RTVV. Però per a mi de subtil no té res. Evidentment, tothom sap que Canal 9 tergiversa la informació en benefici del PP, ací el que pretinc és, a banda de generar un arxiu ple d'exemples, tractar d'analitzar mínimament el perquè d'eixa creença popular.

Però la manipulació mental va molt més enllà. Caldria anar des de la il·luminació, fins a la pròpia realització, passant pel vestuari, el to, el pentinat, etc. Tot el que vos pogueu imaginar, compta. Per exemple, per què plató i gràfics són de color roig? Rojo pasión? O simplement tracten de fugir al màxim dels colors identificadors de la marca Partido Popular? O potser les dues coses? I que em dieu de la melodia dels Notícies 9? Calmada però intensa. 


En general la nova imatge m'agrada bastant. La capçalera no del tot, i els rètols tampoc. I el plató menys. Però la melodia em resultava coneguda, que l'he arribat a xiular a la dutxa. I dic, açò per què? I és que estava fent una barreja de dues cançons. Vos he fet un vídeo ràpid amb la capçalera de la primera notícia d'aquesta entrada i un vídeo musical lletra inclosa en anglès baixat del YouTube. El ritme més semblant és aquell que sona quan els conductors comenten els titulars, però aleshores es sent en segon pla. Fixeu-vos. La base d'una coneguda cançó i la melodia dels NT9 ve a ser, no igual, perquè drets = diners, però molt semblant. Un ritme conegut, que subliminarment pot aportar sensacions afegides. 


Va, fem la conya fàcil. "Quan arriba la foscor", diu la lletra de la cançó original, "i només ens il·lumina la llum de la Lluna" [de València, seria en este cas], "no tingues por" [tingues esperança en el futur]. Ah, i sobretot, "queda't amb mi" [PP-RTVV]. I ací ho deixe, que com ens veja Iker ens denunciarà per llevar-li l'exclussiva de vore fantasmes... :P


I fins ací la segona entrada, feta amb molta pressa. Espere que haja quedat mínimament bé, perquè damunt m'he enrotllat com una persiana... Menys mal que ho vaig dividir en tres parts! ^^'


La Mirada Crítica