Benvinguts :)

dilluns, 23 de maig de 2011

Hem començat a guanyar

Fa quatre anys titulava una entrada anàloga a aquesta de manera contrària. "Hem perdut", deia. Enguany no, a pesar d'açò:


El PP ha guanyat les eleccions. Sembla mentida però és cert. I no per esperable és menys decebedor. Ha sumat un escó a la seua ja àmplia majoria absoluta (cinc més dels necessaris) al parlament valencià, passant de 54 a 55 diputats. Però el nombre de vots, al contrari que el de diputats, no ha pujat precisament. A les capitals han augmentat els regidors a Castelló i Alacant de 14 a 15 i de 15 a 18 respectivament. A València ciutat han baixat de 21 regidors a 20. La corrupció no els ha passat una gran factura, com tampoc han sigut castigats per la discriminació econòmica a la capital de la Plana i la província de Castelló. Ací l'abstenció, de vora un 40%, li ha donat el triomf al PP. No entenc els valencians.

Compromís ha entrat a les Corts, en contra de totes les enquestes. I amb sis escons s'han col·locat com a tercera força política. Em fa llàstima que no hagen sigut eixos vuit que han arribat a sumar durant l'escrutini. De Castelló només n'és un. Supose que ja és prou per a la campanya que han plantejat. A l'ajuntament de València han accedit amb 3 regidors i el Bloc-Compromís ha augmentat la representació d'un a dos regidors a Castelló. No és un fet molt sorprenent, donada la gran tasca del grup parlamentari, especialment de Mònica Oltra, diputada revelació. És un partit amb molt de futur. Temps al temps.

Esquerra Unida també ha obtingut representació a la cambra, afortunadament. Amb cinc escons s'han convertit en la quarta força al parlament valencià. Una grata sorpresa ha sigut la seua entrada a l'ajuntament de Castelló amb un regidor. Però també han accedit als ajuntaments de València i d'Alacant amb dos regidors. Els ex-socis de coalició EU s'han endut part dels recolzaments a Compromís, deixant als comunistes un resultat per davall de les seues expectatives.

El PSPV-PSOE ha caigut en picat, com es veia vindre, per culpa de l'atur i de la desmotivació del seu electorat després de les retallades socials. A les Corts han passat de 38 a 33 escons. Ha caigut a Castelló ciutat de 12 a 8 regidors, a Alacant de 14 a 8 i a València de 12 a 9. Alarte hauria d'assumir amb una dimissió aquesta derrota especialment notòria vistes les circumstàncies del PP i les conseqüències del seu govern. Cal replantejar-se el partit en profunditat. Vore si el PSOE li sobra al PSPV, per exemple, i buscar un nou lideratge que faça una política de proximitat com la que tant bé li ha funcionat a Compromís.A les Corts i a les capitals ha guanyat el PP amb una majoria absoluta més gran. Però el que ha perdut el PSOE ho ha guanyat la pluralitat, amb Eu i Compromís (en ocasions fins i tot Bloc per una banda i Iniciativa per una altra) a les Corts i a molts ajuntaments. I UPyD a Alacant amb 1 escó.

Al 2012 el PSOE perdrà les generals, probablement. Dins de quatre anys, doncs, amb els casos de corrupció del PP ja jutjats, caldrà vore a qui tira la culpa el PP de l'atur i la ruïna econòmica. Potser aleshores, amb un reinventat PSPV, un Compromís gran i consolidat i una EU estabilitzada, la situació pot canviar per fi a terres valencianes.

El vertader canvi ha començat avui, però madurarà i creixerà durant quatre anys fins les properes eleccions. Hem començat a guanyar.

Salut!La Mirada Crítica

2 comentaris:

Pau ha dit...

Hi ha un xicotet detall que em fa difícil ser tan optimista i és que el PP no pot fer-ho pitjor. La nostra autonomia s'està gestionant molt malement, ens estan furtant i els han pillat... i res d'això sembla importar. I si el PP no ho fa pitjor (ho té mol difícil per superar-se), per què li hauria d'anar pitjor electoralment?

Però farem un esforç a favor del pensament positiu. Pot ser tens raó... però qué llargs se'ns poden fer estos 4 anys. I més, pensant que dels 4, 3 tindrem a Mariano Rajoy de president al govern central.

Maaaare meua.

XorX ha dit...

Hola Pau, gràcies per escriure'm!

La veritat és que tens tota la raó, pitjor no ho poden fer. Però una cosa si que pot ocórrer en estos quatre anys: Que la gent s'adone que no es pot fer pitjor. Això pot canviar les coses.

El PP pot baixar, i l'esquerra pot pujar. Els estudis sociològics apunten que la majoria de la societat es considera progressista. El problema és que la majoria dels votants no aposten per això.

Se'm faran mooolt llargs estos quatre anys, en lo divertit que hauria sigut analitzar el nou govern, les noves polítiques, la nova RTVV... Però bé, serà una legislatura mogudeta :)

Pel que fa a Compromís, s'ha multiplicat el coneixement de la coalició i de Mónica Oltra. Es pot il·lusionar durant els quatre anys. Ara bé, si Morera és el portaveu estem fotuts. Almenys 2 anys i 2 anys.

Salut!