Benvinguts :)

dimecres, 18 de maig de 2011

Benvinguda a la Marjaleria (programa electoral socialista)

Recupere la direcció de l'entrada anterior, però en sentit contrari. Avui, de la mateixa manera que ho vaig fer ahir, amb Alberto Fabra, he enviat un seguit de qüestions al candidat socialista a l'alcaldia de Castelló, Juanma Calles.

Google no em va facilitar el web dels Socialistes de Castelló, però Calles si. I m'he quedat impressionat amb el seu programa electoral per a la capital de la Plana. Quina aposta!

Jo sóc conscient que no es podrà fer tot en quatre anys, però el programa ens facilita la visió que tenen els socialistes del Castelló del futur després de tants anys a l'oposició.


719. Crearem el paratge natural municipal de la Marjal de Castelló en els 425.000 metres quadrats ocupats actualment per l'aeròdrom, junt amb la platja del Gurugú, a fi de preservar un dels últims espais per edificar de la costa castellonenca. El parc recrearà l'espai natural de la Marjaleria, destacant els seus valors botànics i faunístics, de manera que puguem gaudir-los en l'actualitat i conservar-los per a les generacions futures. 


720. Tindrà valor turístic, per ser l'únic espai visitable d'aquest tipus i fàcilment accessible des de Castelló i Benicàssim i des de qualsevol lloc de la comarca. Tindrà, també, valor socioeducatiu, perquè il"lustrarà els ciutadans sobre el que fou una part fonamental del nostre solar municipal. Serà també un valor conservacionista, perquè representa un dels últims reductes de marjal-saladar sense urbanitzar.

721. Recuperarem dues zones inundables i zones de dunes, saladars i pinars. S'habilitaran punts d'observació de l'avifauna autòctona i es construiran cinc quilòmetres d'itineraris guiats per mitjà de panells explicatius. 


722. Construirem un centre d'interpretació del Paratge, com a museu natural temàtic sobre la Marjaleria de Castelló, on es proporcionarà al visitant informació sobre l'oferta d'espais naturals del terme municipal.

723. Construirem un Museu etnològic de la Marjal de Castelló, que proporcionarà al visitant informació i arguments explicatius sobre el valor històric i els usos i tradicions de la Marjaleria, amb especial atenció al cultiu de l'arròs.

I això només pel que fa a esta part de la Marjaleria, donat que la resta l'habilitaran, legalitzaran la majoria de les cases i prohibiran la construcció en els terrenys urbanitzables, amb les obligacions que els veïns han d'assumir per raó del seu context.

Però hi ha moltes més coses per Castelló: Xarxa metropolitana de tramvia; traure el Tram del Ribalta*recuperació de l'antiga Pèrgola (modernista); protecció i recuperació del Pinar i del Molí la Font; creació d'un parc natural de marjal a la zona de l'aeròdrom, legalització de les urbanitzacions i prohibició de creació de noves construccions; xarxes wifi per tota la ciutat; ampliació dels carrils bici i rutes verdes a l'àrea metropolitana; etc. etc. etc.

* Nomdedéu ha donat el Ribalta per perdut. Però jo pense d'altra manera. Gran part del parc té voreres. Podem envoltar la plataforma de bancs, arbres, plantes i quioscos, i recuperar eixe corredor central per a la gent.


Una vertadera sorpresa de programa electoral. No deixeu de passar-vos pel web dels Socialistes de Castelló. Jo estes eleccions m'he plantejat tindre una mirada desperta i no deixar-me dur pels prejudicis, i no sabeu com me n'alegre.

La Mirada Crítica