Benvinguts :)

dissabte, 7 de maig de 2011

Anàlisi de l'especial inici de campanya de Canal 9

Hui tinc el pressentiment que va a eixir-me una entrada mooolt llarga, però no patiu, he decidit tornar a la vella tècnica d'anar pujant imatges i descriure les tècniques manipulatives de manera breu, així que es llegirà relativament ràpid... A qui vull convèncer? ^^'


Canal 9 - Inici de campanya


Al voltant de la mitjanit començava el programa de Canal 9 especial per a l'inici de la campanya electoral de les eleccions autonòmiques i municipals del 2011 que tindria una durada total de 22 minuts i 56 segons. L'ordre d'aparició dels partits aniria inicialment de major a menor nombre d'escons i al final a la inversa, perquè fins on jo sé, Compromís no és la quarta força. Però en fi, algun dia ho entendrem.

PP

Fidel a la neutralitat de la casa, el Consell d'Administració d'RTVV ha considerat oportú que siga Leticia López qui faça el seguiment dels populars, com ve succeint en els darrers comicis i durant la legislatura, ja que ha sigut aquesta barbie girl qui ha estat acompanyant i defenent el President Camps en les seues actuacions, viatges i rodes de premsa. Una decisió molt poc encertada per al meu gust. Primer negatiu.


Leticia López


En total el temps destinat al PP va sumar 8 minuts i 28 segons, o el que és el mateix, un 37% del temps total del programa.


Dins d'aquest temps, la candidatura a la generalitat ha obtingut un total de 3 minuts 31 segons. Aquest temps inclou un tall en diferit, que ja tenien triat i preparat prèviament, d'un discurs de Francisco Camps amb una durada de 1 minut i 49 segons. Això vol dir que Camps va fer un discurs previ amb el que volia que isquera a Canal 9 i després va tornar, a l'hora del directe, per aparèixer al fons de les imatges per a dotar de força i intensitat la connexió.


Francisco Camps


Imagine que Camps haurà dit moltes coses, no crec que tinga la poca vergonya de pujar a dir el que vol que traga Canal 9 i anar-se'n a recuperar-se de l'esquena (si és que el pes de la culpabilitat fa mal). Però RTVV ha tret el que convé al PP, el missatge que estes eleccions són un avís i unes primàries per avançar les generals i impulsar Rajoy al govern central.


Per suposat, no faltarien les imatges de les banderetes, aplaudiments, i bots d'alegria com si ja hagueren guanyat les eleccions. Els encanta muntar el quadre. Però m'han xocat especialment estes imatges, on Camps agafa la mà a Rita, li diu alguna cosa i miren els dos a la càmera de Canal 9 rient. Damunt es riuen de nosaltres, el que s'ha d'aguantar!


Camps i Rita


Acte seguit vindrien els candidats als ajuntaments de València, Castelló i Alacant, en aquest ordre, i amb uns temps molt igualats.


Rita Barberà va disposar d'uns temps de 1'09", amb un tall de veu de 54" extret d'un discurs electoral. Per suposat, el missatge era el mateix: El PP guanyarà a tota Espanya, i és l'esperança davant -atenció, que és molt fort-, davant les mentides, la manipulació, l'engany i l'absència de valors dels socialistes. Acabava amb un "Enteraros todos [...] ya está bien de destrozar a España".


Rita Barberá


Alberto Fabra, com no podia ser d'altra manera, també va fer un discurs en clau estatal. La peça té una durada de 1'.11".


En dues intervencions de 10" i 16", el candidat a l'alcaldia de Castelló va afirmar que els vots al PP del 22M serviran per fer molt prompte a Rajoy President. El repte per als populars, va dir, és guanyar les eleccions i poder-los tirar al carrer.


Alberto Fabra

Però de la peça de Castelló vull destacar una última cosa. Mireu esta imatge on es veu a Alberto al costat de Carlos Fabra i de Vicente Rambla. Després llançaran un zoom al candidat... ocultant, com no, a l'encara president de la Diputació. Si el PP de Castelló té a Carlos Fabra damunt l'escenari i agafar de la mà del candidat a l'alcaldia, qui és Canal 9 per censurar-ho? O és que tenen a Carlos de cara als convençuts que van als mítins però no de cara als votants generals?

Alberto Fabra amb Rambla i Carlos Fabra
Alberto Fabra amb Rambla i 'sense' Carlos Fabra

Però la mà del tort no falta mai per esta província.

Pel que fa a la candidatura a la ciutat d'Alacant, la peça va durar un minut just, 25 segons de la qual van ser unes declaracions de Sonia Castedo preses en exclusiva per a Canal 9. I el que va dir, sorpresa! Crisi i atur.


Sonia Castedo


Què còmode i bonic és fer una declaració mesuradeta. Que ix mal, repetim. Que dic alguna cosa que no convé, m'ho tallaran i ho eliminaran. Cap problema! Som tots família!


Encara quedarien 52 segons extres que van aprofitar per a fer propaganda d'una trobada de Camps amb empresaris, inclosa una sobreimpressió amb les seues mesures econòmiques que no s'ha reproduït amb cap altre partit. Recordeu que, com vam dir fa poc, allò que es sent, veu i llig, per entrar per més canals simultàniament, es reté millor a la memòria. Tampoc podíen faltar les imatges de sempre, que tant els agraden als peperos:


Propaganda extra i exclussiva
Una altra vegada la plaça de bous


Una altra vegada la plaça de bous v__v què ploms i què obsessius!

SOCIALISTES VALENCIANS


L'atenció a l'inici de campanya socialista es reduiria a 5 minuts i 19 segons, un 23% del total del programa especial. La periodista que feia el seguiment és l'enviada a Barcelona, no sé a propòsit. Una xiqueta bastant boniqueta que en moltes ocasions l'hem vista molt guapa però que ahir, no sé si per casualitat, no tenia el seu millor dia estèticament parlant.


Clara Estellés


Però fixeu-vos també en el nivell d'il·luminació. Compareu-lo amb el PP. Aquell és clar, i aquest molt més fosc. La roba, el pentinat, el maquillatge de l'altra destaca més que el d'aquesta. Penseu que no està fet a propòsit?? 


Bé. A Jorge Alarte es van destinar un total de 3 minuts i 46 segons, incloent discurs en directe 02.47. Un discurs en directe sempre és més complicat que un tall pactat amb la cadena, com tenia el PP. Jo vaig poder interpretar que Alarte va modificar el seu discurs per la connexió en directe, però encara així el missatge va quedar un tant fluix. Va aprofitar eixos minuts, el doble que Camps i quasi el triple que Rita, per parlar de la llei de dependència, de sanitat, educació, democràcia, malbaratament, honradesa, les mentides de Camps i la dignitat. Però jo em pregunte, i l'atur? No hauria sigut més convenient explicar que l'atur de la Comunitat és responsabilitat de Camps?


Jorge AlarteCal dir que també hem vist algunes imatges amb banderetes i alegries socialistes vàries.


Per a València sí que van tindre temps, sí... Concretament 1 minut i 32 segons dedicats en exclusiva a una entrevista en directe. Dues preguntes va fer Estellés a Calabuig. La primera, quin és el seu projecte per a València. La segona, per rebuscada, requeria d'un preàmbul: Vostè va proposar una prolongació consensuada del cabanyal i després va matisar eixes paraules. Si guanya les eleccions, com va a solucionar el problema del Cabanyal? Els dits a la llaga. Ell es va saber defensar bé. Primer es va presentar com a una persona que ha nascut a València, que l'estima molt i que té a la ciutat els seus amics i la seua família. El seu projecte serà rellançar València al món. Aquesta segona part de la resposta és la que no em convenç molt, perquè per a rellançar la capital al món ja estan el PP i les seues faraòniques obres i fantàstics esdeveniments , no? La segona pregunta la va preferir respondre a la inversa: cal canviar les prioritats de l'ajuntament. Promocionar l'activitat econòmica del Cabanyal, generar llocs d'ocupació, i serveis públics (educació, salut, llei de dependència). Tot això en el marc d'un bon govern, va concloure. De categoria.


Entrevista Clara Estelles al candidat socialista per València

L'extraordinària durada del discurs en directe de Jorge Alarte es va compensar eliminant qualsevol referència a Castelló i Alacant, sense cap tipus de justificació. És que els socialistes no van fer res o que els van censurar? Per què? És legal això? Què hi té a dir la Junta Electoral? Ja sabeu la ràbia que em fa això.

EUPV

Continuem amb EU. Ara que el PSPV s'autodenomina Socialistes Valencians, i que ha canviat el nom de Compromís, la direcció de manipulació d'RTVV només té a EUPV per sacsejar el terme País Valencià a vore si ixen fantasmes. D'això en sap molt Àngel Hernández, un periodista que, sense ànim d'ofendre, no és precisament un gat vell a pesar del temps que duu treballant a la casa. Sembla sempre insegur, fa careta de pena, i el to no l'ajuda.

Àngel Hernández

En els 3 minuts i 17 segons que dura la connexió amb EU, Hernández diu fins a 5 vegades  "Esquerra Unida del País Valencià", quan este partit generalment es coneix, simplement, com Esquerra Unida. Per què no han parlat del "Partit Popular de la Comunitat Valenciana" durant els 8'22" de connexió amb el PP? Segons una senzilla regla de tres -d'aquestes que tant els agraden per a distribuir els temps electorals durant la resta de la campanya-, haurien d'haver-ho dit en 13 ocasions... Absurd.

Primer una breu peça parla de l'apegada de cartells a Alacant i Castelló, amb 20 segons cadascuna.

Alacant

Castelló

52 segons es dediquen a continuació a la candidatura a l'ajuntament de València, on es cita breument el nom d'Amadeu Sanchis en unes imatges on apareix apegant cartells. La resta del temps, fins a 30 segons, el dediquen a unes declaracions de Marga Sanz, candidata a la Generalitat, amb un Sanchis seriós al fons. Per què no ell? Total, ella es dedica a confiar en que tenen a la vista uns bons resultats com a resultat d'una bona precampanya i de l'acollida dels valencians al seu projecte, perquè cal un partit d'esquerres a les Corts.

Sanz i Sanchis

La connexió acabarà amb 54 segons, novament, de discurs de Sanz, aquesta vegada en directe. Parla de revalidar-se com a ¿tercera força política?, diu que estaran presents a totes les institucions (doncs no li queda...), i agraeix als seus l'esforç per la campanya. És a dir, que més valia callar. Dona espavila't que estàs en directe!!


Sanz

COALICIÓ COMPROMÍS

Ara que les forces amb representació parlamentària per fi en són quatre, s'ha afegit un periodista més als que tradicionalment han fet en els últims comicis aquest seguiment als partits. Per a Compromís han triat Carmesina Franch, una periodista de la qual no tinc cap queixa. Tampoc tinc moltes referències, o almenys no em venen al cap, així que no em sembla una periodista desgastada pel que fa a la tasca de manipulació informativa. M'alegre.

Carmesina Franch

He d'edir que m'agrada l'estètica del fons, blanc, i de la jaqueta de la periodista, blanca també. No tot ha de ser sempre roí, no? Molt pur i molt neutre. No crec que això vinga precisament malament al missatge que esta difonent la Coalició


Comencen amb Castelló, amb Josep Maria Pañella, que apegava cartells a la Casa dels Caragols (seu del Consell), i després anaven cap a Alacant, també amb imatges de recolzament sobre la periodista, on Mireia Mollà, que ha afirmat que treballarà per un govern més transparent.


Josep Maria Pañella a Castelló


Mireia Mollà a Alacant


De nou a la seu, en directe Enric Morera durant 49". Ha presentat el seu equip, la seua gent, els partits de la coalició i la il·lusió amb que pensen transformar este poble, generant treball i riquesa per a tots i no per a uns pocs.


Oltra, Morera i Ribó


Compareu vosaltres mateixos els tractaments d'uns i d'altres, el repartiments dels temps. És com si els votants del PP s'hagueren d'alternar per a escoltar al seu partit, perquè en són tants que peten els aparells de la TDT si sintonitzen tots Canal 9 alhora. Aleshores es divideixen en províncies, o alguna cosa així. O és aquesta absurdesa, o és que els representants de les minories tenen menys dret i legitimitat a, simplement, explicar-se.


Per a mi, si un partit té representació parlamentària, està legitimat per a apropar el seu discurs i el seu punt de vista de manera igual tinga el nombre d'escons que tinga.


Per exemple, el dia següent a l'inici de campanya, al Notícies 9 migdia, el PP va tindre 4 minuts i 41 segons per resumir els actes de la nit anterior i els del matí. Una animalada. Per al PSOE van ser 3 minuts i 10 segons, però els inicis de campanya a Castelló i Alacant censurats la nit anterior no els van recuperar. EU va comptar amb la ridícula xifra de 34 segons per explicar alguna cosa. Evidentment, amb aquest repartiment incomprensible dels temps no va donar temps a recordar l'inici de campanya, com amb els partits anteriors, ni a mostrar més que una mínima intervenció oral de Lluís Torró sobre Alacant. Castelló i València i els seus votants i ciutadans representats no compten. Queden fora de la cobertura electoral. I com que, incomprensiblement, amb més vots que EU, Compromís té menys temps, no he trobat qualificatiu que descriga la ímfima xifra de 17 segons per a apropar als seus votants (considerats de tercera, quarta o cinquena categoria, veges tu a saber pel Consell d'Administració que gestiona amb majoria absoluta el PP i la Junta Electoral que treball pel seu triomf). Imagine que, al contrari que amb EU, els periodistes de Canal9 no trobaríen la manera de sintetitzar cap missatge en tant poc temps, així que van haver de recórrer a un simple fragment del discurs d'Enric Morera de l'inici de campanya. Vegeu-ho, vegeu-ho, i indigneu-vos:

Y punto!


Amb açò acabe la macroentrada. No pegaré moltes més voltes a estos temes perquè a partir d'avui és més del mateix... I no entenc com els deixem...


Al final serà veritat que tinc, com deia el company de la ribera... del Xúquer, clar, més moral que l'Alcoià!


Au!

La Mirada Crítica


1 comentari:

Melderomer ha dit...

Excel·lent anàlisi! Nosaltres també vam seguir l'especial amb el crono en la mà. Aquesta gent no té vergonya, però fins que no es deixen de controlar els mitjans o Internet i les xarxes tinguen la mateixa rellevància... ja sabem el que ens toca... En fi, continuarem treballant!