Benvinguts :)

dilluns, 16 de maig de 2011

Adéu a la Marjaleria (programes electorals)

He sigut incapaç de trobar els programes electorals per a la ciutat de Castelló del PP (més que un seguit d'idees inexplicades), el PSPV-PSOE i EU. He trobat el del Bloc-Compromís i el d'Iniciativa-Verds-Compromís Municipal. I són preocupants, almenys pel que fa al medi ambient.


Avui vaig a fixar-me en el que diuen els partits sobre la Marjaleria de Castelló, parant especial atenció a eixa zona que gràcies a l'aeròdrom ha quedat més verge i, per tant, més fàcilment recuperable.


Marjaleria - Aeròdrom

Fa quatre anys, el PP volia construir on actualment tenim l'aeròdrom, una Ciutat de les Llengües per tal que tothom poguera vindre a aprendre castellà. Ni una pedra es va posar, tot i que diners en sous si que s'han gastat. Ara el PP calla. I calla també davant uns veïns als quals va assegurar que legalitzaria i que ara tenen problemes constants cada vegada que la natura li retorna l'aigua que li correspon al paratge on s'han empenyat en construir.


Inundacions naturals a la Marjaleria

El PSPV-PSOE defenia en 2007 recuperar el terreny amb flora i fauna autòctones, i generar un paratge natural protegit que recuperara la desapareguda marjal de Castelló. Però des de l'oposició no es va poder fer res. Ara no sé el que volen perquè el programa electoral no hi ha qui el trobe. El de 2007 si que està si, però no tenen cap pàgina actualitzada sobre el partit ni sobre les propostes finals de 2011. El que tinc entès és que protegir la Marjaleria a la zona de l'aeròdrom els va eixir del programa tal i com els va entrar.

Marjaleria - Aeròdrom

El Bloc-Compromís no sé que proposava en 2007, però sé el que proposa ara: construir una Ciutat de l'Esport a l'aeròdrom. El que em sembla curiós és que en el programa diuen que volen "Conservació dels trets característics de la marjal de Castelló. Paratge Natural Municipal de la Marjal de Castelló" (sense especificar) i "Creació d'un Museu Obert de l'Aigua: marjal, sèquies, molins" alhora que pretenen destruir el fragment de Marjaleria que més fàcilment recuperable és. No hi ha més zones on poder construir? Paral·lelament parlen molt de dotar de serveis les urbanitzacions il·legals de la Marjaleria, aquelles que contribueixen decisivament a diari a l'exterminació de la poca flora i fauna que queda del paratge original. La Ciutat de l'Esport em sembla molt bé, però en un altre lloc i apostant per la recuperació de l'aeròdrom com a paratge natural.


Marjaleria - Aeròdrom

EU Castelló és un altre partit fantasma. Tu has trobat el programa? Jo tampoc. Vaig trobar un programa municipal genèric on ens amollen un seguit de generalitats que no duen a cap lloc. De fet, els vaig escriure fa més d'una setmana, tant al Facebook com al web. Sabeu quina ha sigut la resposta? En una cap, i en l'altra afegir-me a la llista d'enviament de propaganda del partit. En fi.


Terrenys no urbanitzats entre viles

I finalment, Iniciativa-Verds-Compromís Municipal. Tenen programa, al·leluia! L'apartat 'Castelló verd' està ple de generalismes que no duen enlloc i no es cita la Marjaleria en cap moment, com si no estiguera necessitada d'accions per salvar-la i protegir-la. A l'apartat 'Urbanisme', curiosament, si que es nomena alguna cosa, però de manera inconnexa i, per suposat, sense especificar. Per una banda diuen que "reclamarem l'aeròdrom quan estiga en desús" (què collons vol dir això?), i d'altra banda que "donarem una solució final a la Marjal. Dotarem de serveis les zones consolidades i protegirem al màxim les zones humides salvables". I no se vos acut cap exemple? Ni tan sols el més evident com l'aeròdrom?


La marjal construïda

I ací va la meua proposta: La zona de l'aeròdrom s'ha de recuperar com a marjal protegida. S'ha de recuperar quant a humitat, flora i fauna, i es pot crear el museu de la Marjaleria, de les sèquies i dels molins. Pot incloure passarel·les de fusta al voltant (però no al centre) per a apropar la natura a la gent. I la resta de la Marjaleria, la que està destruïda per la construcció, s'ha de regular també. Sent seriosos no es pot demanar ja que les vivendes s'enderroquen, almenys no la majoria. Però es pot prohibir clarament tota construcció i apostar per la recuperació absoluta de la resta de terrenys. S'ha de declarar la zona com a paratge natural, vivendes incloses, que hauran de complir un seguit de normes per tal de no destorbar la flora ni la fauna. Les sèquies s'han de mantindre netes i actives, i s'han de fer controls rutinaris per evitar l'acumulació il·legal de deixalles i els vessaments les fosses sèptiques als corrents d'aigua. Els cargols d'Arquimedes s'haurien de tornar a calcular, de tal manera que es deixara de dessecar la zona cada vegada que plou. Si hi volen viure, serà envoltats del paratge original. Amb animals, plantes i humitats. I amb un respecte màxim. S'hauria també de controlar la introducció de vegetació al·lòctona (la no autóctona) en les propietats privades incloses dins del paratge. Si es vol il·luminar la zona, haurà de ser amb llum al terra, no amb faroles que contaminen. I l'asfalt haurà de reparar-se per evitar el soroll del trànsit a la zona. Entre moltes altres mesures, evidentment.


Estic segur que açò generaria més tranquil·litats als veïns, una regulació legal i formal, a banda que seria un luxe poder viure en una zona verda recuperada, amb una remodelació de les alçades dels carrers i de les sèquies per evitar les inundacions i una adequació de l'urbanisme a les necessitats del propi paratge.

Açò és protegir la Marjaleria, i no el que fan PP, PSPV-PSOE, EU i els Compromisos.

Quan tindrem un partit a Castelló que defense els vertaders interesos de la nostra ciutat i les necessitats reals de la nostra terra?


Algun dia. Però una cosa és segura: serà una iniciativa ciutadana independent, que al contrari que els partits, són els únics que ho poden (i volen) fer.


Fauna i flora


Fauna i flora


Fauna i flora


PD: Les fotografies adjuntades en esta entrada han sigut recollides de Google Imatges, són de distints autors i corresponen totes a la Marjaleria de Castelló.

La Mirada Crítica

1 comentari:

Anonymous ha dit...

Así es, la marjal, por mucho que la clase política se empecine en que ya no es salvable (tal vez es la opción más fácil de decir puesto que se traduce en una inacción política y en pasividad ante un problema) todavía puede recuperarse, al menos de forma parcial.

Con la recuperación de la marjal en el aeródromo, se podría crear un parque municipal señalizando las especies autóctonas que residen en estos humedales valencianos, casi únicos en el litoral mediterráneo, creados por la particularidad de la orografía valenciana y de su evolución geológica más reciente.

No creo que sea tan costoso económicamente dejar que el aeródromo se llene de agua de forma natural, se introduzcan algunas especies autóctonas tipo saramuc o tortugas, y dejar que las aves con el paso del tiempo, vayan recuperando este entorno para nidificar. Podría estar conectado mediante un corredor de acequies por otros fragmentos de tierra que todavía hoy día puedan ser recuperados, y conectarlo todo mediante un canal o "gola" al mar o al río seco en caso de tener que drenar agua (tipo albufera de València).
Estoy seguro que se podría crear así un parque de lo más emblemático para la ciudad, y recuperar un fragmento muy valioso de nuestro patrimonio natural. Hacer esto no significa estar en contra de las viviendas ya edificadas. Se puede también adecuar las zonas consololidadas mediante alcantarillado, asfaltado, y alumbrado discreto.

Sería también necesaria alguna medida para evitar que los propietarios se dediquen a enguarrar el sistema de acequias con sus evacuaciones de residuos, que por donde lo echan, dejan un rastro de animales muertos. Tal vez algún equipo de mantenimiento y vigilincia del parque estaría bien, que además de fomentar el empleo, ayudaría a mantener activo y en condiciones el parque.
Estoy seguro que estos puestos de trabajo tendrían más utilidad que los actuales guardias de movilidad urbana.

Saludos