Benvinguts :)

dissabte, 30 d’abril de 2011

Les subtileses de Canal 9, 1.- Manifestacions

Com ja vaig comentar en aquesta bateria d'entrades que estic publicant, la direcció d'informatius de RTVV ha moderat mínimament la seua tasca de tergiversació periodística. Dividiré algunes d'aquestes subtileses manipulatives en 3 parts:   1. Manifestacions
  2. Corrupció i casos judicials; 
  3. Enquestes d'intenció de vot.

Comencem amb les manifestacions. Des que la Junta Electoral els va fer un avís en forma d'ultimàtum, les qüestions relacionades amb els partits polítics s'han tractat de manera distinta. En els últims temps ha hagut diverses protestes ciutadanes per distints motius. Ho hem pogut vore a la premsa. Però què ha mostrat la tele del PP avalada per la Junta Electoral?


Ens centrarem en dues grans marxes cíviques: la de la corrupció i la del 25 d'abril. Per exemple, a finals de març no podíem vore a Canal 9 una notícia com aquesta (de La 1). 2'28"


Que milers de persones isqueren al carrer contra la corrupció, no era notícia mereixedora de ser publicada pels informatius públics del Consell.

Setmanes més tard, una altra manifestació eixia al carrer. En aquest cas era pel 25 d'Abril, tot i que, estranyament, es reclamava per davant de tot l'emissió de la TV3 i no altres qüestions que històricament s'han vingut demanant i que poden ser tant o més necessàries. Però en fi, de nou milers de persones eixien al carrer, i després de l'avís, la notícia no fou censurada.

Però la tergiversació de la informació no es redueix a la censura. Com hem analitzat en altres ocasions, es tracta de si una notícia apareix o no a titulars, si obre l'informatiu o en quina posició va, la durada, si és un recolzament (el presentador narra en directe sobre les imatges) o una peça informativa completa, si hi ha declaracions de tots els partits, si s'eviten imatges o dades, etc.

Vegem primer la informació de l'Informatiu CV de TVE. De nou, sense complexos (2'3"):


I vegem, de tot això, què va oferir -a disgust- Canal 9 (0'41"):Sense sorpreses. En la seua línia. Enmig de l'informatiu, notícia breu, sense peça, sense declaracions, censurant la major part de les dades, mostrant-les de manera parcial i convenientment filtrades pels argumentaris i les estratègies mediàtiques del PP (defensa de la llengua i la cultura catalana, mostrar només les quadribarrades, centenars de persones vingudes des de Catalunya, pla especial per al polític català -però sense aprofundir-, no  especificar els partits que ha acudit ni molt menys donar veu a la gent, als organitzadors ni als partits que recolzaven la marxa...) En fi, crec que no s'han deixat cap estratègia manipulativa.

El que vull dir amb tot açò, especialment a eixa Junta Electoral tan (im)parcial, és que no només es "manipula" (ja sabeu que aquest terme l'utilitze sempre amb cometes) censurant. Hi ha infinites maneres de tergiversar la informació per usar-la per beneficiar electoralment un govern o partit, i PP-RTVV se les saben totes.


Salut

La Mirada Crítica