Benvinguts :)

dilluns, 12 d’abril de 2010

Sumari de Gürtel, dies posteriors

Senyors, disculpeu el retard. En l'entrada anterior vam obervar com i de quina manera es censurava la informació a Canal 9.

Resumim avui ràpidament els dos dies posteriors -per a no abusar, tampoc- a l'alçament de la part que quedava del sumari del cas Gürtel. Ja vos dic que el mitjà de comunicació del PPCV ha continuat pel mateix camí.


SUMARI DE GÜRTEL, DIA 2

Vegem en primer lloc, de nou, el que ens deien els distints mitjans. Cal dir que tampoc tots els mitjans han donat la notícia de la mateixa manera, i que la informació esbiaixada es troba en molts llocs, però les públiques es comporten. Excepte la nostra, clar.Els mitjans coincideixen a afirmar que hi ha novetats, però per al PP no, i per a Canal 9, conseqüentment, tampoc. El silenci de Rajoy preocupa, però no a la nostra tele. Fraga, Barberà, Blasco i Aguirre donen la seua opinió sobre el cas, i també Alarte, Lara i Chávez, però RTVV tampoc trau eixes declaracions. Què ens conta, doncs, la pública valenciana el segon dia de sumari Gürtel?

Açò:Compte! A mitjan matí la notícia encara no s'havia actualitzat al 24/9. No convenia. Al migdia, els arguments del PP són els pilars de la notícia, camuflada de nou enmig de l'informatiu. Les paraules del PP són les del presentador, citades textualment per a guanyar credibilitat. Cap notícia nova sobre el cas desvetlada al sumari apareix a la peça informativa. Això si, a partir d'un joc de paraules sobre la suposada "cacera" de Garzón contra el Partit Popular, es tracta de desprestigiar la investigació judicial recordant la dimissió de l'ex-ministre de justícia per una trobada de cacera amb el jutge que va iniciar el cas. A continuació, torna l'argumentari del PP: ja es va arxivar tot allò que feia referència a la Comunitat, i atac al síndic socialista per haver portat documents secrets a les Corts. Parla Blasco per atacar al PSOE, i la notícia acaba amb unes imatges d'una roda de premsa dels socialistes. La periodista que locuta afirma que ni Luna ni Alarte han volgut donar explicacions sobre com van obtindre l'informe judicial. Com els socialistes no s'han sumat a l'agenda argumental del PP, això és motiu suficient per a censurar qualsevol altra cosa que digueren en la roda de premsa.

Però no acaba ací el tema. Següent notícia. El conductor de l'informatiu fa seues les paraules del secretari general del PP, Antonio Clemente, quan critica que el PSPV està més preocupat per determinar qui serà el seu candidat que pels "problemes dels valencians". Vorem en pròximes entrades com aquest tipus d'eslògans de campanya i de corrents de dubte sobre la unitat de l'oposició prendran força a mesura que cauen els pilars populars. Aquesta notícia es situa estratègicament darrere de Gürtel, sense més intenció -interprete jo- que introduïr en l'espectador -entès com a votant, com sempre a Canal 9- la sensació que 'no hi ha alternativa 'o bé que 'tots són iguals' (más vale malo conocido...), aquells dies en què les notícies de retruc destapen corrupteles socialistes.

I no caigueu en la trampa de pensar que aquestes trampes no són efectives. Ho són, i molt.


SUMARI DE GÜRTEL, DIA 3

Sumem i seguim. En aquest últim dia que analitzarem, els mitjans han focalitzat la seua atenció en la dimissió de Bárcenas, tot i que les informacions difereixen sobre si va haver reunió o no amb Rajoy. Dirigents del PP defensen l'extresorer, mentre el líder del partit trenca per fi el seu silenci... a la seua manera. No contesta si el PP li seguirà pagant l'advocat, ni si es mantindrà dins del grup popular al Senat. Rajoy agirma que els imputats han abandonat els seus càrrecs institucionals i de partit. Aguirre es fa protagonista, Barberá es pregunta si és tot un muntatge per a desprestigiar el seu partit i Camps segueix desaparegut. Els titulars dels diaris parlen de l'assumpte, i també del vergonyós cas que seu a Garzón al banc dels acusats per investigar els crims del franquisme.I a tot açò, què ens diu Canal 9? Poca cosa... (No cal que vos tragueu la segona notícia, perquè a la nit no hi havia actualització).Algunes informacions afirmen que Camps no pensa dimitir tot i que se li impute el pròxim dia 12 per l'assumpte dels vestits. Per això em resulta curiós que, ja posats, Canal 9 no haja censurat Mariano Rajoy quan afirmava que els imputats estaven fora. No hi ha millor defensa que un bon atac, s'hauran dit. Difícil serà explicar que Camps no abandone el càrrec en cas que se li impute cap delicte. Però clar, això és tan fàcil com no explicar res.

Ja vorem com acaba açò perquè no sembla que alguns membres del partit estiguen disposats a permetre que Camps continue com a imputat.

12 de maig. A vore què passa.

La Mirada Crítica