Benvinguts :)

dimarts, 15 de desembre de 2009

Torna Lluís Motes, MODERATOR


Així és. L'exdirector de manipulatius de Canal 9, ara director de Ràdio 9, Lluís Motes, torna esta nit (23.40h) com a presentador a televisió valenciana.Moderatir (Lluís Motes) Returns


En aquesta ocasió, i de la mà del nou director de RTVV, José López Jaraba, i del seu règim continuista, Motes es torna a ficar la disfressa de Moderator (com als debats electorals 2007) a DBT.es, un debat que pretén donar-nos "la paraula" per "analitzar l'actualitat des de molts punts de vista" (que no tots) "i també des del teu" (nostre). "Un debat participatiu, nou i diferent". Així resa l'autopromoció que hem pogut vore estos dies.

Vos penge l'anunci del programa amb dues de les noves cortinetes de Nadal de Canal 9, les quals m'han sorprès positivament. No deixen de respondre als tòpics clàssics d'estes festes però trenquen bastant amb el que ens han mostrat els últims temps. 36 segons de vídeo:La credibilitat d'aquest senyor està per terra, si no més avall, però tot entra dins de l'estratègia del nou director de RTVV de pintar les façanes i deixar els interiors intactes. Canviar-ho tot per a que tot continue igual. La decoració de RTVV a joc amb les característiques cortines de fum del propi Consell, màxim responsable de la censura, la propaganda i la tergiversació informativa de la casa.


La informació de RTVV sobre DBT.es

Dues notes de premsa de RTVV afirmen que DBT.es "renova el compromís amb la informació i amb l'anàlisi de l'actualitat". El programa, de producció pròpia, comptarà amb periodistes i analistes valencians i espanyols (ens entenem, no?) i donarà veu al públic.

Dotze ciutadans representaran a la societat valenciana (quina por...) i aportaran els seus punts de vista. També s'aportaran al debat testimonis de rellevància sobre les qüestions d'actualitat.

Pel que fa als comentaristes de l'actualitat, trobarem noms com:

José María Fidalgo (exsecretari general de CCOO, l'únic especificat per RTVV), Nicolás Redondo Terreros (ja no ens especifiquen qui es, però puc dir-vos que és un exsecretari general del Partit Socialista d'Euskadi crític amb Zapatero), Pilar Cernuda (periodista i escriptora), Antonio Casado (escriptor i periodista), José Antonio Vera (periodista), Mamen Gurruchaga (periodista), Isabel Durán (periodista), Edurne Uriarte, (periodista i politòloga) Charo Zarzalejos (periodista) o Jaime González (periodista).

Com veieu, comentaristes amb un alt perfil polític, i molts lligats ara o en el seu moment a certs mitjans de comunicació. No he volgut dividir entre conservadors i progressistes, però en qualsevol cas el perfil majoritari és centralista, i la visió valenciana no existeix. Per a això hi ha una altra llista de noms, ara si representants de mitjans concrets:

Periodistes valencians com ara Pep Torrent (El País), Julián Quirós (Las provincias), Julia Ruiz (Levante), Isaac Blasco (ABC), Rafael Navarro (El Mundo), Iñaki Zaragüeta (La Razón) o José Luis Valencia (Mediterraneo).

Segueix la nota de premsa amb representació de la premsa nacional: Ángel Expósito (ABC), Fernando Garea (El País), Justino Sinova (El mundo), Francisco Marhuenda (La Razón), Esther Jaén (Público), Enric Juliana (La Vanguardia), Ignacio Camacho (ABC), Esther Esteban (El mundo), Antonio Martín Beaumont (El Semanal Digital), Carmen del Riego (La Vanguardia), Miguel Gil (La Gaceta), Esther López Palomera (La Razón), Alfonso Rojo (Periodista Digital), Fernando Jáuregui (Diario Crítico) o Juan Carlos Vitoria (Vocento).

A més, la pàgina web de DBT.es (que no és dbt.es...) "estarà oberta a tots els que vullguen participar amb" aquelles "preguntes, comentaris i suggeriments" que passen el filtre (i això ho afegisc jo). El programa fomentarà la interacció amb els espectadors a través d'internet i del telèfon. Per a això disposarà d'un centre de dades, on es rebran tots els missatges dels ciutadans. La periodista Vanessa Sanchis serà l'encarregada de donar veu als espectadors des d'allí i també oferirà la informació més completa sobre cada un dels temes a debat, per a ajudar a interpretar i contextualitzar totes les qüestions d'actualitat.

El plató més gran de Televisió Valenciana acollirà DBT.es -continua la nota de premsa-, que disposarà de dos sets diferenciats: la taula d'anàlisi (on els periodistes comentaran l'actualitat) i la tribuna popular (des d'on participaran els ciutadans en directe). Un tercer set serà el centre de dades, preparat per a informar de l'última hora de l'actualitat ¿? i de tots els detalls que ajuden a entendre els temes de debat de la manera més senzilla i eficaç. 11 càmeres s'encarregaran de mostrar tots els detalls del programa, amb una realització àgil que informarà sempre els espectadors de la manera més atractiva.


Canvis en RTVV per a ocultar la manipulació, no per erradicar-la

Què bonic ens ho pinten. Però vorem, per una banda, si dels convidats en cada programa resulta un debat plural i representatiu del conjunt de la societat fins ara desconegut a Canal 9 (actualment basat en el sistema Corts, la majoria absoluta representa el conjunt). I, d'altra banda, vorem si periodistes, polítics, i representants de la societat civil convidats disposen de cap mecanisme per a garantir que les seues preocupacions puguen esdevindre temes per al debat i per a l'anàlisi en pròxims programes o bé en la pròpia edició, (la qual cosa suposaria l'obertura de l'escaleta i del guió). Una de les pors que tinc és que, com ocorria amb Parlem Clar, ens trobem amb un programa centrat en assumptes estatals i passant de puntetes sobre aquells d'àmbit autonòmic que haurien de protagonitzar el debat.

La trampa del DBT.es de Motes pot resultar la mateixa que de la RTVV de Jaraba, la censura implícita establerta als informatius: Es tracta de permetre a les persones expressar-se, però apropiant-se dels missatges d'uns (posant-los de manera literal en boca dels presentadors, de les veus en off de les notícies, i convertint eixos discursos en el punt de vista de les peces informatives) mentre als altres se'ls segmenten les declaracions/arguments (parlar i no dir res) apartant el tema genèric de la notícia (reflexions inoportunes, generant una no resposta o una oposició frontal al conflicte plantejat -a propòsit- en la notícia). A més a més, mentre al Consell se li permet obrir i tancar notícies a mode de sandvitx argumentatiu, en les notícies relatives al govern central, obri el govern i sentencia l'oposició; I al mateix temps, intenten fugir de la censura explícita tractant temes incòmodes de manera superficial, breu, i sempre en contrast amb una forta contraargumentació, de tal manera que el missatge quede diluït (tractar els temes però construir un context que impedisca que arribe a l'espectador). De tota manera, la forta debilitat del PP, del Consell i de Francisco Camps, causen que tots aquestos esforços siguen incapaços d'acabar amb la censura explícita, materialitzada en l'exclussió sistemàtica de tot allò que no poden tergiversar.

En un programa de debat en directe, l'estratègia difícilment podrà passar pel primer punt, així que vorem com se les apanyen els sequaços de Jaraba per impedir els pròxims mesos l'accés del poble a la informació i al debat sobre els temes "X" quan apareguen com a temes d'actualitat sense censurar ni manipular explícitament, com el nou director de RTVV tracta de fer. Curiositat tinc.

I no cal dir que l'hora d'emissió, que frega les dotze de la nit, no és precísament la més encertada per a un programa de 90 minuts que, suposadament, pretén arribar a tothom.Edite: Informació a l'NT9 exclosa a les notes de premsa

Segons Maribel Vilaplana, Lluís Motes, a banda de conductor del programa, n'és també el director. No és precísament una dada irrellevant, per a quedar fora de les notes de premsa. 44 segons de notícia a l'NT9 migdia. Podem vore el plató, a Motes assajant, i una nova barby-periodista rossa. També dos temes que podríen tractar-se esta nit, casualment (o causalment) cap que afecte de manera directa a la Comunitat.Bé. Ho vorem. Salut!
La Mirada Crítica