Benvinguts :)

dissabte, 26 de setembre de 2009

Nous NT9, a vint anys vista

Després d'aquest nou paró estiuenc -no puc garantir que siga l'últim-, torna XorX per pegar-li un repasset als tema estrela de La Mirada Crítica.

20 anys de Canal 9

Després de 20 anys de rodatge, la televisió pública de tots els valencians segueix reduint-se a la televisió privada dels votants majoritaris. Hauria de semblar increïble, però no. Una llàstima.

M'encanta l'autopromoció que hem vist per diverses raons. Pel seu ímfim pressupost, per la nul·la originalitat, per la manca de sentiment, per eixe "tengo veinte años" que colen en castellà com qui no vol la cosa, ... tot molt propi del Canal 9 que coneixem.

Canvis als informatius

Francisco Camps i Pedro García

Com sabreu, Pedro García va dimitir com a director general de RTVV a finals del mes d'agost. Suposadament, la causa és la seua implicació en el Cas Gürtel ja que els socialistes havíen denunciat a les Corts l'existència de contractes de RTVV amb Orange Market. Tinc pendent l'actualització del Cas Gürtel. Prompte, espere.

José López Jaraba

Al seu lloc s'ha situal el fins ara director del canal 24/9, José López Jaraba, a qui alguns mitjans li confien ja una obertura informativa, afirmant que és molt difícil superar el nivell de tergiversació informativa del director eixint. El mateix es va pensar de Lola Johnson quan va substituir Lluís Motes i després ha sigut tan bruta o més que el seu predecessor.

Nova cara dels NT9

Però hi ha hagut més canvis, tot i que no els que es podríen esperar quan la casa compleix 20 anys. Les novetats es redueixen a part de l'equip humà i poca cosa més.

La periodista Maribel Vilaplana ha abandonat Matí Matí (encara que ella no ho sap) per incorporar-se als Notícies 9 del migdia, convertint-se en la nova cara dels NT9 i desplaçant a una cremada Empar Recatalà al cap de setmana (ja la veiem arraconada a la foto). Vilaplana estarà acompanyada de Joan Espinosa com a co-presentador més-que-secundari, que abandona el cap de setmana, mentre l'insípid Frederic Ferri seguirà els passos de Mariamparo. Pel que fa a l'ex-companya d'Espinosa, Carolina Bueno, ja ha estrenat minifalda per mostrar-nos les s
eues boniques cames a La Revista del cap de setmana. Amalia Sebastián continuarà al front del Comarques tan incomunicativa com sempre. Pel matí, Mireia Llinares ha sigut substituïda per un acartonat presentador, un tal Albert Alonso que no se sap molt bé per què ha entrat ahí. Com la resta, supose... Hi ha llegendes urbanes per a tots els gustos a la xarxa.

La nova presentadora del magazine matinal és Clara Castelló, que abandona En Connexió. Aquest lloc l'ocuparà la eternament novella Laura Grande. I finalment, l’insuportable Xavier Carrau, que segueix a La Tertúlia...

La segona edició dels NT9 segueix igual, amb Victòria Maso i Vicent Juan, mentre que l’home d’estar per casa -Josep Lluís Torró- segueix al renovat 24/9 Nit amb la incorporació de Elena Avivar, a qui poguerem vore a les rodes del 24/9 Notícies este estiu:
Esperem que no siga com aquella autopromoció del "Punt 2 Notícies" de Carme Bort... Recordeu?

S'ha estrenat també un programa de 'debat' al 24/9 amb 'experts' anomenat
A2. Només diré que una de les presentadores és Manu Rios...
Aquella que tan clar parlava en el seu programa de propaganda popular... Vore ací.

Vilaplana va coincidir amb la directora d'informatius, Lola Johnson, a l'informatiu territorial de TVE l'any 1996, en l'època popular quan encara s'anomenava Aitana. Més endavant passaria a presentar informatius a RTVV.

Maribel Vilaplana

Pegueu-li un cop d'ull a
esta pàgina.

La manipulació continua

Aquells que esperen una obertura informativa, els convide a vore un resum de l’entrevista realitzada per Xavier Carrau a Carmen Martínez, secretària general de València del PSPV. Podrem vore els periodistes negant les respostes donades per la convidada, l’assetjament del propi presentador a Martínez i la posterior negació dels fets, i el victimisme dels periodistes que es tiren floretes sobre les nombroses hores dedicades a “treball d’investigació” per a preparar una entrevista on afirmen, entre més judicis de valor que preguntes oportunes, que Benidorm és la “tercera o quarta ciutat més important de la Comunitat” (per davant d’Elx, de Castelló i de quatre ciutats més), quan no és ni més ni menys que la novena (en habitants, com es sol calcular). Vegem-ho:Si açò és pluralitat que baixe Déu i que ho veja. I, he de dir, que a Martínez li va faltar valentia i contundència. Se la van menjar. Però no van per mal camí.


Als ‘debats’ especials de les passades eleccions europees, en aquest mateix blog, podreu trobar altres actuacions estel·lars de Xavier Carrau i Victòria Maso contra els seus propis convidats, els socialistes que van decidir plantar-se. Em consta que el PSPV està esforçant-se amb la qüestió de l'ús polític de la televisió pública valenciana, però em pregunte si estan fent prou. A què esperen per moure els fils oportuns ara que controlen el govern de l'Estat? Deixaran passar també la presidència europea? ho tenen tot a favor, i segueixen perdent. ni fet a posta. Crec jo que no juguen totes les cartes, i fins a eixe moment, seguiran decepcionant-me. El cas de RTVV és massa evident i descarat per a creure que no es puga fer res.

I pel que fa a la manipulació pròpiament dita, l'exemple més actual és la moció de censura de Benidorm. RTVV en cap moment ha donat als espectadors una dada tan important com que és la segona moció de censura que s’aprova a la ciutat gràcies a un trànsfuga (perquè va beneficiar el PP), i ha sigut l’única cadena que s’ha atrevit a comptabilitzar els detractors del nou alcalde com a reivindicació principal a l’exterior de l’ajuntament. A les notícies del 24/9 en cap moment van afirmar que els regidors socialistes que entraven al govern municipal havien sigut expulsats del PSOE. Poques declaracions socialistes i moltes populars, mentre aprofiten el ressentiment de Glòria Marcos per convidar-la a desacreditar una moció que els socialistes han tornat al PP 18 anys després. Amb unes declaracions de CiU, ja tenen de nou acorralat el malvat tàndem socialista Alarte-Pajín. Cada dia l'escaleta dels NT9 és un bombardeix contra els socialistes. Una ofensiva sens escans molt fructífera, tot i que els propis socialistes hi contribueixen enormement, amb les barbaritats i ocurrències que airegen a diari.

I a tot açò, els Notícies 9 tenen debilitat per 'la ciutat turística per excel·lència de la Comunitat', ja que fa anys que li dediquen connexions en directe amb gran freqüència, hi haja o no notícia. Continuarà Benidorm sent considerada d'igual manera amb un ajuntament independent? O es censurarà, de cop i volta, tot el que tinga a vore amb eixe equip de govern?

Altres canvis que hem trobat aquestos dies són els gràfics dels informatius del 24/9. Ara bé, afirmar que ha sigut per a millor és arriscar molt. Són diferents als de Canal 9, i s’agraeix, però poca cosa més. El 24 hores segueix deixant molt a desitjar. Si no vegeu, que s'allunyen dels NT9 i utilitzen les cortinetes del canal 24/9 amb una nova tonalitat taronja (per fi un poc de color!). I els rètols no pense ni esmentar-los, perquè són del més bàsic.


Photobucket

No és casualitat que haja triat una imatge de Sáenz de Santamaría pr mostrar senzills gràfics del 24/9 notícies, que incorporen també el taronja de la capçalera. Soraya es va referir fa uns dies al TSJCV com a "Tribunal Superior de Justicia del País Valenciano". Clar que sí! Sense complexes!

Els canvis més importants els presenta el Notícies 9 migdia, entre els quals podem trobar l'eliminació del croma per a l'informatiu Comarques i la necessària unificació amb l'NT9. Ara, la presentadora dóna la benvinguda amb la notícia del dia, i tot seguit repassa els titulars principals del dia. En un gran pla general, Vilaplana donarà pas a Comarques, Esports i Revista per a que aporten els seus titulars en una taula rodona on només falta l'home del temps -que no meteoròleg-, Alfons Pérez (qui ha perdut, per fi, el seu innecessari espai del temps del Comarques). Sebastián es manté dreta, i com comparteix espai amb La Revista, Sílvia Tomás ha de seure a la taula, cosa que xoca bastant.

Així, ara ens centrarem en el nou NT9 migdia, amb una Maribel Vilaplana que mai sap on ha d’emfatitzar i on no. Una Maribel que dubta, i una Vilaplana que reitera en excés. Massa informal. Però el pitjor és que no corregeix. Vegem-ho en un vídeo recopilatori dels meus especialment editat per a l’ocasió:
Inacceptable. Crec que ha quedat clar.

Abans d’acabar, els NT9 emeten quasi a diari uns especials sobre els 20 anys de Canal 9. Al web de RTVV els podreu vore (secció Notícies 9 – Informatius – 20 anys de Canal 9). La pregunta ara és, el 9 d’octubre hi haurà un programa decent per l’aniversari?

Jo espere que sí, i em sume a la petició que tornen els presentadors històrics de la casa, com Xello Miralles, Salvador Caudeli o Pilar Algarra. Almenys per a presentar l’informatiu eixe dia, o el programa especial. I Joan Monleón! Entre altres. Seria un reconeixement molt sa a la història de RTVV, no? O és que renegaran de l'època socialista? Per l'escassa importància que li donen a aquest aniversari, jo diria que reneguen, i molt. Quan, crec, que la millor època ea casa va ser precísament la inicial.

Haurem desperar, al menys, al 25 aniversari per poder fer un reconeixement lliure del condicionaments. Somiar és gratis!


Au, això és tot. Espere que haja sigut del vostre interès, si és que encara hi ha algú a l'altra banda... ^^' Vinga, fins prompte!


La Mirada Crítica

3 comentaris:

Anonymous ha dit...

Hola Xorx, cuanto tiempo... ¿cuando dices "i em sume a la petició que tornen els presentadors històrics de la casa, com Xello Miralles, Salvador Caudeli o Pilar Algarra. Almenys per a presentar l’informatiu eixe dia, o el programa especial." te refieres a la propuesta del foro de Mundoplus.tv o a una de iniciativa propia tuya??

Quisiera agradecerte tambien la cantidad de material de Canal 9 que cuelgas en este blog, me gustaria pedirte algo que no tengo y puede que tu si...¿¿Tienes algun video del ultimo NT9 con el logo original de Canal 9 (el que fue desde marzo a octubre 2005 y luego utilizaron en el NT9-Chromakey del 28,29,30,31 de diciembre de 2006)??

PD: Los gráficos del 24/9 son horribles los mires por donde los mires y el naranja es espantoso. Quedaban mil veces mejor los que eran igual al NT9. Como dato te aporto que Paloma Insa (una "historica")esta presentando este fin de semana las rondas del 24/9.

XorX ha dit...

Hola! Gràcies per escriure'm.

He utilitzat la fórmula de sumar-me precísament perquè he vist que en eixe fòrum es comentava esta possibilitat, així que no podia ja plantejar-ho com a iniciativa pròpia, tot i que ja ho tenia pensat.

Per cert, que vaig penjar a correcuita un enllaç al vídeo del NT9. Em van agradar bastant els comentaris i vaig pensar que podria interessar.

He estat buscant eixa capçalera però NO LA TINC :\ Tant de bo. L'he buscada moltes vegades i avui he estat pegant un colp d'ull pel material que tinc sense classificar, però no hi ha hagut sort. De cara al vint aniversari potser penge algunes coses que tinc -res massa interessant tampoc-, ho tornaré a buscar per si de cas... Tinc una imatge de Mariamparo en cromakey amb eixe grafisme al darrere. Però res més.

Et penge la captura: http://s3.photobucket.com/albums/y54/sewashi/?action=view&current=NT928desembre2006cromakey.jpg

Ho buscaré bé pels VHS perquè tinc unes captures pròpies fetes en una entrada on apareix eixe grafisme. Potser estiguera també la capçalera: http://lamiradacritica.blogspot.com/2005/09/el-debat-poltic-de-lany.html

Moltes gràcies per lo de la dada. I sí, per al que han fet, millor que es quedaren com estaven, hehe.

Salut!

Anonymous ha dit...

Hola,

No cal oblidar Ràdio 9. No se si es que em tocà aquella època però jo era del Bikini Club de Bartual i del cançons més esgarrifoses del rock i del pop de Gerard Arrufat.

Quan la política començá a ficar ma en l'assumpte.... tiraren al carrer o apartaren als originals i tot s'ha perdut.

Un gran treball Xorx!!

El de la Ribera.... del Xuquer