Benvinguts :)

dilluns, 1 de juny de 2009

GÜRTEL, el pas pels jutjats
I seguim amb Gürtel. Avui, les declaracions davant els jutjats. Recordeu que quan la imatge va a negre es simbolitza un salt temporal. Tractaré de representar totes les televisions en els tres dies de declaracions. Al YouTube, al compte Consell9, teniu el llistat complet de vídeos.19 de maig de 2009 Costa i Campos

24/9 (1 minut, 17 segons). "Ronda de declaracions derivades del cas Gürtel", cap imputació ni cap acusació. Si no hi ha delicte, no hi ha cas, deuen pensar a la TVV, emetent aquesta breu peça passats 7 minuts d'informatiu i sense aparèixer als titulars. A les 12h s'emetia per primera vegada la notícia amb Campos i Costa. A continuació, un tros d'entrevista al vicepresident Rambla. Com menys parlen de Camps en aquest assumpte, millor per als interessos de PP-RTVV, així que del canvi de dia per a la declaració del president davant els jutjats no han cegut oportú dir res. Per cert que en lloc de careta he preferit incloure un separador nou bastant més decent que el mostrat fins ara a eixe 24/9 muntat a corre-cuita.La 1 - L'Informatiu Comunitat Valenciana (7 minuts i 21 segons). En el vídeo aparèixen 2 titulars, i 2 titulars són els que hi havien, per evitar confusions. I també s'ha de valorar l'immens desplegament informatiu que ha fet TVE-CV amb aquest esdeveniment, fent front fins i tot a les enormes despeses d'una -atenció- connexió en directe! Però realment no han tirat la casa per la finestra, només han tret rendibilitat a una connexió que ja teníen per al Telediario de les 15h i per al 24h (algun dia hauríem de vore l'Informatiu Catalunya de TVE). La pública espanyola, en la seua desconnexió autonòmica, ha destacat també els improperis que aún anònim ha llançat a Costa. A continuació, assenyalen les raons del canvi de dia en la declaració de Camps i la seua visita a les obres de la nova Fe. Tot seguit, una roda de premsa Rambla-Fabra difícil de vore en altres mitjans públics i privats, però que sorprenentment tampoc ha inclòs declaracions de Carlos Fabra. Finalment, un acte d'Alarte. Un poc pesats, realment, amb l'assumpte.

La Sexta (59 segons). Breu, molt breu, però amb el Gürtel valencià com a primera notícia, a pesar d'haver obert amb una altra. "El jutge segueix imputant a Costa per un delicte de suborn". Més clar aigüa. Asseguren també que Camps ha fet en aquest dia l'impossible per evitar a la premsa i a La 1 l'hem vist molt tranquil visitant les obres de la Fe... Per cert, a Campos l'heu vist? Jo tampoc.


TV3 (3 minuts i 15 segons). "Declara la mà dreta de Camps". Aquest titular obri l'informatiu migdia. Donant pas a una connexió en directe amb la corresponsal a València Empar Marco, el periodista assegura que Costa ha reconegut haver rebut regals -cosa que fins ara no sabíem-, però anteriors a la seua responsabilitat pública. Després de donar pas a les declaracions de Costa, Marco ha comentat que la defensa de Camps aprofitarà el coneixement de la direcció de la investigació a partir d'aquestos interrogatoris. Tot seguit, la ininterrompuda agenda del president valencià tancarà l'espai informatiu dedicat al Gürtel valencià. I a Campos tampoc l'he vist.
Telecinco (2 minuts i 54 segons). Realment és més del mateix, però era l'única cadena que ha tret declaracions a aquells que han anat a animar als imputats i m'ha semblat curiós. Ara bé, detractors no n'han entrevistat cap. I ho farà més dies, no sabem amb quina intencionalitat. Flaix-Campos!20 de maig de 2009 Camps, Betoret i Álvaro Pérez "el Bigotis"


La Sexta (3 minuts i 47 segons). Clars com l'aigua: "Camps no ha convençut al jutge i segueix imputat per suborn". A més a més, qualifiquen de "fira" el circ orquestrat pel PP i els enfrontaments amb els detractors. "Se quieren un huevo pero han hecho lo imposible por no coincidir", "estudiada parsimònia", "amb una recepció com a les que s'està acostumant", "una poc discreta alcaldessa de València" (molta raó), "detractors amb sorna" (ironia malèvola), Tanta burla com la pròpia peça, imagine, que acabaria amb un "president absorvit entre una multitud eufòrica amb la seua presència i aparentment convençuda que era el dia gran de Camps". Vosaltres heu vist a Betoret? Jo tampoc.


TV3 (1 minut, 52 segons). Un altre tractament en clau d'humor, o ridiculitzant, o deixant en evidència. "Falles de València, festa i alegria", una foto de Camps en color sèpia ajustant-se el vestit, mini totals (declaracions) de Camps insertades enmig del relat. Poc seriós i amb un to gens propi de TV3, a pesar de parlar d'una persona sense dignitat coneguda. He de dir que només he arribat a aquesta peça i desconec el tractament propi de la notícia principal del cas.Cuatro (6 minuts i 24 segons). Para especial atenció a la guerra entre els dos sectors atrets a l'ocasió. La informació es completa amb una anàlisi de les exquisides matèries primeres que Camps exigia, amb mesures incloses i la llista de la comanda tèxtil. A continuació, una altra notícia desacreditant al major recolzament de Camps i suposada sustituta en cas extrem, segons especula El País. Una enquesta sobre si acomiadar o no al president del Consell i declaracions de Rajoy mostrant la seua confiança en el que va ser un dels pilars del seu triomf al Congrés de València, tancaran el paquet de notícies sobre el Gürtel valencià. I a Betoret? L'heu vist? Jo tampoc! Si no hi ha morbo, no hi ha notícia, entenc d'aquestes estranyes absències.


Canal 9 (2 minuts i 18 segons). Rècord per a l'NT9! "Apenes 40 minuts ha durat la declaració" de Camps, afirmava la presentadora de l'informatiu, quan la resta de cadenes l'ha fixada en 45. Què suposen 5 minuts més o menys? Jo no ho sé, però alguna cosa ha de ser si no no hi haurien tants productes a 39,95€. Màrketing, imagine. Segueixen parlant de "investigacions derivades del cas Gürtel", sense imputats i sense suposats delictes. La peça comença amb una calorosa i precuinada benvinguda a Camps a les portes del jutjat. El president arriba acompanyat de l'alcaldessa i dels tres vicepresidents. Curiosament, Canal 9 és el canal que més temps en pantalla ha dedicat a Camps passejant-se per davant dels jutjats, però només del costat afí, clar. A més a més, l'estratègia no es limitava als aplaudiments o a l'eliminació de pancartes dels contraris, sinó que s'havia orquestrat un corus que cridaria alhora "presidente, presidente" mentre aquest fera les seues declaracions. Quan el Tio Paco o El Curita es dirigeix a atendre els mitjans radiofònics, un càmera molt ben ensinistrat dirigiria l'enquadrament, amb zoom inclòs, a la banda sonora popular. No m'ho crec. Bé, seguim: Més i més suport i abraçades. Uns frames per a Betoret i per a Pérez, i propaganda.

21 de maig del 2009 José Tomás "el Sastre"

Una jornada informativament complexa, amb dos fronts, el del periodista infiltrat, i el de la diputada acusadora. Permeteu-me alterar l'ordre dels informatius per a un millor relat del circ mediàtic.

Canal 9 (4 minuts i 16 segons) Atenció! En les declaracions "derivades del cas Gürtel" (com avorreixen amb aquesta expressió), avui ha declarat "el sastre implicat en la trama". Quina poca vergonya!! Encara estarà més implicat un sastre que declara en qualitst de testimoni que un president que ho fa en qualitat d'imputat! "No ha vingut acompanyat del seu advocat sinó d'un periodista de la cadena de televisió Cuatro". Continuarà declarant a la vesprada i... Despistant al personal! Hipoteques gratis! A continuació, tornem a la política. Noves mesures del President Camps contra la crisi que ha presentat en una Sessió de Control on l'oposició ha incidit en el cas Gürtel. Propaganda i més propaganda -perdó-, i les "investigacions derivades del cas Gürtel". Ángel Luna ha preguntat per la relació amb Orange Market, i Camps ha contestat que no hi ha cap relació, convenientment retallat per no mostrar que només s'ha alçat per a dir eixes dues paraules. Luna ha insistit en que les europees no absoldran a ningú, greu acusació segons la narradora de la peça, que continuava així: "També la síndica de Compromís ha llançat greus acusacions als populars". Aleshores, Oltra llança una acusació inconnexa i sorprenent que remata per una banda el president del Consell i per altra la pròpia narració: "el president ha fet una crida al consens i a treballar tots els grups units per la Comunitat Valenciana", amb el que això dóna a entendre. Conclusió: declara un sastre polititzat implicat en la trama, Camps treballa per la Comunitat i l'oposició usa informacions falses per atacar un president innocent, i Oltra és una radical irracional que ofèn els populars sense motiu.
La 1 - L'informatiu Comunitat Valenciana (5 minuts i 5 segons). Rècord de durada mínima. Curiosament, tot i que les declaracions del sastre José Tomás i la discussió sobre Gürtel a les Corts han obert el sumari, les notícies no es reprenien fins acabat els esports, que han recuperat el protagonisme. És d'imaginar que les peces no estaven acabades a l'hora d'emetre l'informatiu, o bé que no estava la connexió en directe preparada, donada la proximitat temporal dels fets. Comencen amb una notícia d'última hora, com és la detenció del pressumpte tresorer de la trama, i tot seguit es connecta amb el TSJCV, on la periodista afirma que Tomás " no sabia qui pagava els vestits ni li importava" i que "va rebre diverses telefonades de Camps mentre declarava davant el jutge Garzón". Algunes fonts afirmen que van ser fins a 40 telefonades. De passada també ha comentat que ha arribat en taxi i acompanyat d'un equip de televisió. Passem a les Corts, on els socialistes passen a l'ofensiva i els populars es defensen amb prepotència i amb mentides, almenys pel que fa a la disposició dels contractes. Però no importa, perquè probablement el fals missatge arribarà igualment als espectadors. El relat de la notícia resumeix verbalment la resta del debat, incloent el GAL, i "més endavant" la resposta de Oltra, per acabar amb el xoc d'Oltra als passadissos amb un Font de Mora incapaç. d'entendre que la diputada no es referia al seu arbre de família. Vos heu enterat del que ha passat? Jo tampoc.

Cuatro (6 minuts i 8 segons). "El sastre assegura que la trama de corrupció va encarregar els vestits per al president valencià i que Camps no els va pagar". Així comença el titular i la notícia política del dia, que presentava unes sorprenents declaracions d'un traït José Tomás en exclussiva per a Cuatro i que viatjava, posteriorment, fins a les Corts. El presentador afirma que el sastre és el que "ha de revelar si va haver regals i suborn". Tomàs, ens explica la corresponsal en directe, va telefonar a Pablo Crespo per comunicar-li que havia sigut citat a declarar. A continuació, un interessant reportatge on un periodista acompanya el sastre des de l'estació del Nord de València fins el TSJCV. De nou al plató, més dades: No hi haurà suborn tot i que es demostre que hi va haver regals -vestits i entrades a distints esdeveniments-, si no es comprova que hi va haver contraprestació (els 8 milions d'euros en contractes que afirmava Alarte en dies anteriors). I finalment, de nou a les Corts. Camps assegura que no hi ha res, Luna afirma que li costa molt continuar considerant-lo President, i Oltra, de sobte, acusa els seus avantpassats polítics de torturadors. De nou el conseller d'educació interpreta el que li convè. De fet, el PP va trencar relacions amb Compromís i, segons la premsa, encara dura a dia d'avui.

Antena 3 (3 minuts i 14 segons. Incomplet). Antena 3 subratlla que Tomás, "que ni tan sols és sastre sinó comercial", ha arribat acompanyat d'un reporter de Cuatro, "la cadena del grup Prisa" (com si això el descriguera). I destaquen que ha incorregut en distintes contradiccions que altres mitjans no han especificat: "primer va dir públicament que Camps va pagar els seus vestits i després que no, que era el Bigotis qui ho feia". I més encara, afirmen que Tomás va ser acomiadat de l'empresa on treballava després que els seus companys l'acusaren de mantindre una doble comptabilitat. Quin personatge més poc confiable, no? A les Corts, afirma Roberto Arce que Camps s'ha hagut d'enfrontar "a alguns atacs que res a vore tenen amb Gürtel ni amb la vida política" i que "la portaveu del bloc d'esquerres Compromís indignava als populars després d'insultar als seus avantpassats". Fals! Fals! Però així és Antena 3 i la mosqueta morta que tenen per directora d'informatius, la pudorosa Gloria Lomana (nota rosa curiosa: casada amb Josep Piqué, segons la Wikipedia). Bé, aplaudiments a l'entrada de Camps, el recolzament explícit del seu grup de boca de Ricardo Costa (cosa que tampoc ha emès ningú), el socialista Ángel Luna diu "señor Camps [...] me cuesta mucho seguir llamándole señor presi". La intervenció de la portaveu de Compromís ha derivat en una bronca política que "res a vore té amb l'objecte de la compareixença", afirma la narració. I segueix: "des de la tribuna acusava al conseller d'educació de tindre uns avantpassats torturadors". Mentida! Avant passats polítics! Però les paraules d'Oltra corregiran la parcial periodista. Oltra: "torturaven en comissaries". Vaja! Què ben acotada la intervenció. Molt convenient per tergiversar els fets al propi interès. I després, el passadís. Només veu per al conseller, per a rematar-ho. Indignant.


Telecinco (3 minuts i 3 segons). "Mascletá Gürtel", retola Telecinco la notícia en titulars, mentre ens mostra la bronca Oltra-Font de Mora. A les Corts "una vegada més, Camps ovacionat al parlament". Diu la periodista que fins 7 vegades va ser el president preguntat per la relació amb les empreses implicades en el cas Gürtel i totes les respostes van ser negacions, fins que "va passar a l'ofensiva amb el GAL". Camps deia que l'únic partit condemnat per organitzar un grup paral·lel per a una lluita il·legal va ser el PSOE. La narradora afirma que contesta a l'atac "una diputada de izquierdas..." (per fi ens ho expliquen clar!) "... que llamava torturadores a los antepasados de los diputados del PP" (MENTIDA! Però com s'atreveix si després ho contradiuen les pròpies paraules de la síndica?!). I ja Oltra afirma el que ja sabem, però parcialment: "Mentre els vostres avantpassats torturaven...". Osiga que Telecinco tampoc és la solució als nostres problemes informatius. Una vergonya. I sense saber què va passar ens quedarem.


Per deixar-ho clar. Alguns diaris confirmen aquest ordre, Luna assetja al president, Camps ressucita el GAL com a arma ofensiva, i Oltra recorda al PP que és qui més té que callar. La resta de diaris ofereixen una informació parcial espectacularitzant la qüestió. Així són els mitjans, companys. Haurem de fer una col·lecta i muntar-ne un decent. Va, acabem:
24/9 (2 minuts i 12 segons) I acabarem fugaçment amb el 24/9 Nit, antic 24.2 Notícies, on l'home d'estar per casa, Josep Lluís Torró, insisteix en les "nombroses contradiccions" (per partida doble dins dels propis titulars) del sastre i s'atreveix a qualificar el cas Salmó de "interessant i curiós assumpte amb un important grau de comparació amb el que està passant ací", com qui romanseja al voltant de la taula del braser. El cas Salmó implicava al vicepresident del govern canari en un pressumpte cas de corrupció que també va originar un enrenou mediàtic i les conseqüents crítiques de l'oposició.


Amb tot el que hem vist no m'estranya que La Junta Electoral reprove "a Canal 9 per no ser «neutral» quan va declarar el cap del Consell" (Diari Información, gràcies Marc). Els membres de la Junta Electoral, afirma el diari, van considerar que la notícia aportada pel PSPV "no satisfà plenament les exigències de neutralitatt informativa" (quina sorpresa!), però rebutjava la petició d'una sanció. La Junta insta a la Direcció de Ràdio Televisió Valenciana, a que durant aquest procés electoral, cuide escrupolosament el compliment dels principis continguts a l'article 66 de la LOREG". La Lley Orgànica de Règim Electoral General afirma en aquest punt que "el respecte al pluralisme polític i social, i també la neutralitat informativa dels mitjans de comunicació de titularitat pública en període electoral, seran garantits per l'organització dels citats mitjans i el seu control previstos a les Lleis. [...]. Un gol de la democràcia contra els manipuladors de mentalitats dèbils, que segueixen guanyant per golejada.

Recordeu que hi ha més vídeos al perfil de l'usuari Consell9 al YouTube.


I jo pense que ja tenim prou Gürtel. Camps segueix fent campanya com si res, fins i tot amb Rajoy i Fabra a Castelló; i sembla que de nou les seues brutes estratègies són més eficaces que les socialistes, si és que en tenen. Hem de parlar de les candidatures a les europees, perquè cada vegada els valencians ho tenim més difícil. Però això ja serà en pròximes entrades.

Salut!

Photobucket

2 comentaris:

XorX ha dit...

Si aparèixen espais enormes enmig de l'entrada, assegure que he fet l'impossible per eliminar-los que a l'hora de publicar el programeta fa el que vol.

Alfons Àlvarez ha dit...

Magnífic treball de comparació d'informatius. Aixó deurien fer els membres del Consell d'Administració de Canal 9 per tal de denunciar, amb probes, la burda manipulació que es fa a la radio televisió que paguem tots els valencians.