Benvinguts :)

diumenge, 24 de maig de 2009

GÜRTEL: La imputació de Francisco Camps


Continuem amb Gürtel, perquè el passat dijous 14 de maig coneixiem que Camps era citat davant els tribunals com a imputat per aquesta trama de corrupció política. La notícia va aparèixer en la majoria d'informatius, però no en tots, clar. Vegem les notícies. Recordeu que cada vegada que les el·lipsis temporals es simbolitzen duent la imatge a negre.


24h (3 minuts, 49 segons) Probablement el canal 24h que millor ha donat la informació. La notícia obri l'informatiu. Parla d'imputació per suborn, que el PP no els ha suspès de militància a pesar d'aquesta imputació com als tres de Madrid. A Castelló, Camps ofereix de nou declaracions sobre el cas, on afirma que "si deu vol tot acabarà molt bé". També podem trobar a Alarte, que parla d'un president deslegitimat; a la vicepresidenta De la Vega, que exigeix explicacions; a la portaveu popular al Congrés, Sáenz de Santamaría, defensant la pressumpció d'innocència; i finalment a Gaspar Llamazares, que en nom d'Izquierda Unida, defensa la investigació judicial de Garzón. Com a notícia relacionada, Gürtel-Madrid, amb Esperanza Aguirre afirmant que mai ha contemporanitzat amb la corrupció i exigint respecte al secret sumarial.


CNN+ (5 minuts i 2 segons) La notícia també obri l'informatiu, però no hi ha declaracions actualitzades de Camps i d'Alarte, i això que les imatges de l'Auditori de Castelló feia hores que s'havien enregistrat. S'explica clarament el suposat delicte de suborn del que se li acusa, regals (sobretot roba) a canvi de contractes milionaris (fins a 6 milions d'euros) tirant ja d'imatges d'arxiu. Entre les proves, una conversa entre Camps i El Bigotis on es demostra la seua íntima amistat. La primera declaració ve de la mà d'Alarte, seguit de Sáenz de Santamaría i González Pons per acabar amb Fernández de la Vega, ja dirigida la informació a Madrid, on s'ha recorregut la personació del PP com acusació particular contra la seua pròpia corrupció. La notícia més llarga.


3/24 (1 minut i 58 segons) Curta però clarificadora. El més negatiu, que no està actualitzada amb les declaracions de Castelló, que a pesar de tindre imatges de la roda de premsa d'Alarte no apareixen les seues paraules (com si el principal partit de l'oposició a les Corts no importara), i a canvi dóna veu a personatges de la política estatal. També la importància secundària que se li dóna a la notícia, situada darrere de les ajudes a l'automòbil. Curiós que recorden una intervenció de Camps a les Corts desacreditant les expectatives de l'oposició sobre la seua imputació.


24/9 (3 minuts i 1 segon, de notícia sobre Camps només 36 segons). La seua notícia objectivament del dia ni tan sols apareix als titulars. Però els he volgut incloure, perquè són del que no hi ha: Polèmica llei de l'avortament amb fissures al PSOE, "No beuran ni fumaran ni votaran... però avortaran" sense el consentiment dels pares; La major caiguda del PIB de la història, "Catalunya diu no a la mesura de Zapatero" (¿?); Camps arranca al comissari europeu de transports la consideració del corredor mediterrani com una prioritat, "Únicament falta l'aval del Govern" sobre aquesta important infrastructura; Brutalitat dels Talibans a l'Agfanistan, ataquen a les xiquetes que van a l'escola.


Com Gürtel no es podia censurar més, decidiren donar-li el ja típic tractament superficial acompanyat d'un cop d'efecte més. Tretze minuts més tard s'emet la micronotícia de 36 segons: Un pas més en les "diligències de les ramificacions del cas Gürtel". Citats a declarar [de tirereta] els quatre imputats, però sense informar d'aquesta imputació. Camps ja es va personar per defensar-se d'aquestes acusacions. El "Partit Socialista del País Valencià" (nomenclatura només usada en època electoral) ha demanat la dimissió de camps i critiquen que no hagen donat explicacions, mentre que el Consell i el PP estan tranquils perquè es demostrarà que "tot és una gran mentira". Açò acompanyat de l'única imatge que hem vist de Camps en tota la notícia ha sigut de lluny i rebent aplaudiments a les Corts.


I ara el cop d'efecte: "La fiscalia de València ha obert diligències preprocessals penals contra Jorge Alarte" (imatges d'Alarte en un acte del PSPV-PSOE). "Segons la denúncia del PP, el secretari general del Partit Socialista del País Valencià va contractar una advocada pròxima a la família botant-se el torn d'ofici". A diferència de la notícia sobre Gürtel, ací si que s'explica clarament el suposat delicte que se li imputa a Alarte. A més a més, en TOTES les imatges de la notícia apareix el líder socialista en primer pla -al contrari de Camps i companyia-, i en molts casos acompanyat de la marca PSPV-PSOE, cosa que tampoc ha ocorregut amb el PP.
InfoTV (4 minuts i 54 segons). Una llarga notícia on es relaten informacions que han omès les altres cadenes, com ara el número dos del PP, Ricardo Costa, criticant la implicació i la falta d'explicacions del líder socialista a la Comunitat i del seu segon en dos pressuptes casos de corrupció, que té gràcia la cosa, i la resposta d'Àngel Luna. A més a més, informen sobre les tergiversacions de la televisió pública valenciana i dels seus paral·lelismes amb les declaracions del PPCV. No hi ha més informació en la notícia però desconec si hi ha altres notícies relacionades en el mateix informatiu, ja que InfoTV no emet a Castelló ni sembla que tinga tampoc intenció.

Canal 9 , ja divendres, tractava la notícia de manera molt curiosa: immersa dins d'una notícia paraigua i amb forta càrrega subjectiva. Els periodistes parlen de "ofensiva contra la crisi", de "aposta decidida del Consell per la seguretat ciutadana" i fins i tot de "ús polític" (quina barra! Increïble!). Més endavant, Gürtel. En l'entradeta de la segona notícia, la periodista, en lloc d'explicar els fets, cita textualment les paraules dels dirigents populars, en un intent de confondre entre opinió (polititzada) i informació (neutral). Es tracta d'un recurs molt utilitzat a Canal 9 i molt poc digne de l'àmbit periodístic. Parla de "donar explicacions" en lloc de "declarar com a imputat", en un nou intent de confondre. Tot seguit, de nou, més justificacions i, com no, victimisme, en aquest cas de la mà de Rafael Blasco.


La 1 (8 minuts i 12 segons). Poc abans, l'Informatiu Comunitat Valenciana de TVE emetia un altre -pràcticament- especial informatiu. Dic especial perquè quasi la meitat de l'informatiu va tornar a girar en torn a la imputació de Camps, cosa, per altra banda, natural i necessària.

El titular era el que havia de ser: El president Camps, imputat. Però jo diria més: "El president Camps, imputat per suborn". La primera notícia, és de nou un resum del cas Gürtel. I ací he d'aclarir una cosa, no és el mateix informar que reiterar-se. I fa mala olor que dediquen dia rere dia una notícia sencera a resumir el mateix. Als mitjans de comunicació es dóna per fet que l'espectador o el lector coneix en termes generals els temes d'actualitat tractats en dies anteriors. En la següent notícia, Camps s'explica a Castelló, com hem vist en els informatius del dia anterior. A continuació, una peça amb declaracions d'Alarte, Oltra, i González Pons. Tot seguit, el suport del Consell al president. I finalment, una notícia sobre un acte al que acudia Camps i que aquest informatiu s'encarrega de lligar amb Gürtel.


I jo crec que ja n'hi ha prou. En pròximes entrades tractaré de resumir les citacions judicials dels dies 19, 20 i 21 de maig i el més destacat del seu tractament informatiu a la televisió. Com sabreu, a pesar de la seua imputació i de la claredat del codi ètic del PP en aquesta qüestió, Camps no deixarà el seu càrrec en mans del partit. Això si, durant uns dies el president valencià estarà desaparegut.

Salut!

La Mirada Crítica