Benvinguts :)

dijous, 5 de febrer de 2009

24/9 - Un canal que naix sense il·lusió

Ho comentava l'altre dia. No es pot utilitzar una televisió per a beneficiar els interessos d'uns pocs en detriment de la majoria, perquè no pot funcionar, i perquè el resultat no llueix. Desil·lusió és el primer que he trobat en el primer dia d'emissió de 24/9.

Compte, he corregit el nom. A l'entrada anterior em vaig fiar de la nota de premsa de RTVV -error!-, i del nom que indica el sintonitzador TDT -mal fet!-. Però resulta que el nou canal de RTVV no s'anomena "Vint-i-quatre punt nou", sinó "Vint-i-quatre nou", que encara és, si cap, més lleig. I em refiaré del copyright abans que de les notes de premsa de RTVV, així que ho escriuré 24/9. Ja per poc, podrien haver-li ficat 9/24, però no, heretgia! Millor, perquè no hi ha comparació que valga amb el 3/24, al menys pel que fa a qualitat informativa. Vegem el nom del canal als gràfics:

Infinit 24/9


Copy 24/9


Feta aquesa puntualització, i arreglats els problemes amb YouTube, comence a contar-vos el que em vaig trobar en la gran (sic) estrena, sempre tenint en compte que 24/9 està en període de proves.

Només amb un colp d'ull ràpid al logotip de la imatge del copyright, ja podem imaginar el cacau mental que tenen a RTVV amb aquest nou canal.

El 24/9 incorpora el logo de Canal 9 i part del de Punt 2, però d'una manera molt forçada. La xifra que queda, el "4", d'uan tipografia diferent, de distinta mida i, a més a més, en cursiva, per acabar-ho d'empastrar. Vegem-ho amb algunes línies:Logo ratlles

Seguim amb els números. El "2" i el "4" es recolzen sobre la mateixa horitzontal, però com responen a tipografies distintes, prompte trobem salts en les horitzontals. Són línies que no necessàriament han d'estar al mateix nivell, o ser paral·leles, fixeu-vos en qualsevol altra tipografia, però en un logotip els salts o són notoris (i justificades) o no són. A més a més, el "2" és innecessàriament més alt que el "4" (línies verdes i roges), i més estret. Les diagionals tampoc tenen res de paral·lel (línies grogues). Poc harmònic, en definitiva.

Després està la qüestió de la forma, tan forçada amb un "24" encastat en un quadrat blau, i un cercle a una cantonada amb el logotip de Canal 9. Una barreja que fa mal a la vista.

Per trobar les raons podem anar a les possibles referències dels "creatius" [sic] de TVV:Antic logotip el 24.2 Notícies Logotip actual del 24.2 Notícies
Antic canal Notícies 9 (ara Punt 2)

Sembla que, per una banda, volgueren enllaçar el nou canal amb la marca 24.2 Notícies. No només per una de les denominacions del canal, sinó pel "24" amb el "2" de Punt 2 i amb eixe "4" que ja coneixem de l'antiga imatge del 24.2 Notícies, com podeu intuir dalt, i que ha sigut rescatat per a l'ocasió. De l'actual logotip, incorporen la tipografia del "notícies", com podeu vore a la imatge de la capçalera, baix. I finalment, una espècie d'homenatge al vell canal Notícies 9 (actual Punt 2), amb eixa forma quadrada i arredonida a la part superior dreta. No sé be bé per què, però m'agradava aquell logotip, i mira que era senzill. Però aquesta barreja de tots els estils no té coherència coneguda.


Careta 24/9


Els dies anteriors a l'estrena, els NT9 van fer-li el buit al nou canal d'informació. Fins i tot el mateix dia de l'estrena no el van nomenar. Estranya tan poca propaganda i autobombo. Ni tan sols al web de RTVV apareixia res, més que en l'apartat de premsa. Per què? Perque està en proves? No ho crec, perquè això no és cap desmèrit. Més bé, com ara vorem, perquè aquest canal ha nascut a mitges, i el seu estat de preproducció no mereixia cap emissió "en proves". Les emissions han començat verdes en tots els sentits.

A poc a poc s'aniran incorporant més programes, per no dir tots els programes. Avui mateix ja han emès un espai de l'oratge sense presentador ni narració. Ahir, entre els eterns infinits, començaren a emetre imatges de la realització i producció del canal darrere de les càmeres. I el primer dia, omplien les pauses publicitàries amb un espai anomenat "Viatgers" i algunes imatges aèries que també s'han anat diversificant. Però comença el cap de setmana i acaba la informació. Ací teniu una captura dels aeris del primer dia, no cal comentar-ho, tat?


RTVV


Cada cadena té el seu estil, però jo pense que aquestes emissions en proves no demostren que el canal està a punt sinó tot el contrari. Els infinits estan fets a correcuita i no poden ser més fluixos, com la resta del disseny, logotip inclòs. Els gràfics dels informatius són reciclats dels NT9, simplement a la careta li posen el logotip del canal. Després, incomprensiblement, canvien els colors dels rètols, del blavet de Canal 9 (que segueix dominant a les noves capçaleres) a eixe blau-morat del 24/9. Tot un descontrol. Això no és coherència corporativa, això és abaratiment exagerat de despeses. I desinterès.

El deute que acumula RTVV no justifica res, però com la Generalitat també està endeutada, es pot seguir hipotecant el futur. Espere que siga tot més transitori del que em pense i poder vore una identitat corporativa del 24/9 decent per a les emissions regulars. I també continguts dignes d'un canal públic d'informació vint-i-quatre hores. La vessant tècnica sembla correcta, no sé si per senzilla. Algun error en continuitat, però poc més. El problema era, clar, que no hi havia res a emetre ni res a provar, com aquell que diu.

Bé, doncs vegem com començaven dimarts les emissions després d'uns dies amb la carta d'ajust. Per a això vos penge el dia resumit en tres vídeos.

A la cantonada inferior esquerra trobareu un rellotge (ara ja actualitzat amb números de tipografia digital) que vos ajudarà a situar-vos en el temps. Mitjançant transicions a negre marcaré les el·lipsis temporals. Durant el temps omès s'ha d'entendre que l'emissió no ha inclòs res nou (més carta d'ajust, més infinits, més notícies, ...).Primera part. Inici d'emissions i resum de l'NT9 - Bon Dia:

Aquest primer vídeo inclou la carta d'ajust, la incorporació del logotip i la franja informativa inferior, i finalment el primer programa en emissió: NT9 - Bon Dia, sense cap menció a l'estrena.

He incorporat alguns directes perquè després es repetiran en les rodes informatives del 24/9. Les connexions han sigut a Mislata, a Barcelona (via telefònica), a l'aeroport de l'Altet (fixeu-vos en la guiri) i a la Fira de València.Segona part. Els dos informatius 24/9 del dia:

Per fi comença la programació pròpia del 24/9, amb la presentació corresponent. Dos informatius són els encarregats d'apropar-nos la informació 24h durant tot el matí. La resta, reemissió de La Tertúlia, del programa Dossiers de Canal 9 (La Nau el segon dia), i de la segona roda 24/9. Els directes coincideixen:Vos heu fixat en l'Altet? La mateixa dona, per a què canviar, que fa vergonyeta i perea buscar més entrevistats, això si, s'ha llevat la jaqueta per a dissimular... A la segona roda 24/9 l'aeroport ja no tenia directe. Això deu ser que la senyora ja no estava... I sense guiri no hi ha notícia :\ O bé serà que no hi ha més unitats mòbils i han d'anar rulant...

Seriosament, si vos heu adonat, tots els corresponsals, excepte l'enviada a Barcelona, havien canviat en la segona roda, i la presentadora també (tots un tant nerviosos, per fi una miqueta d'emoció i de sentiment!). Cal fixar-se en que els esports són amb narrador però sense presentador, i el mateix amb l'oratge, que inclou una novetat notòria: un mapa d'Espanya que als NT9 matí, migdia i nit encara no ens mostren. Però tot arribarà.


Mapa d'EspanyaTercera part: Per la vesprada no treballem, reemissions i infinits:

Fins al migdia, un infinit sense final fins l'NT9, que ha començat la seua reemissió només tres minuts després d'acabar el directe, i que s'ha estirat fins les cinc de la vesprada. A partir d'ací, RES. Un buit informatiu que no deixava espai ni per emetre el NT9-Sords. ni tan sols una rodeta de vesprada amb una reemissió o dos, encara que fora, perquè pensem que al matí i a la vesprada poden haver equips humans distints. Doncs no, un inacabable infinit reomplia la graella fins les nou de la nit, hora en que s'emetia l'NT9, com al migdia, amb reemissió immediata fins vora les onze de la nit. De nou un altre sense fi fins les dotze de la nit, on repetirien l'invent.En total, pel que vaig poder comprovar (corregiu-me), en el primer dia d'emissió, 5 hores de programació debades (informatius en directe de Canal 9 i de Punt 2), 5,5 hores de programació reciclada (reemissió dels informatius i d'altres programes), i 13,5 hores d'avorrits infinits. Xifres aproximades. Com veieu, el rètol de proves els quedava molt gran, amb un total de 1h d'informatius propis (dos rondes de 30 minuts).

Estaré atent a l'evolució del 24/9 (a vore si li peguen la volta a eixos percentatges, o per si li canvien el nom, o qui sap què) fins que comence a emetre amb normalitat, si és que els pocs mitjans i els escassos recursos ho permeten. Tinguem en compte que excepte els quatre gats triats a dit, la majoria de treballadors de Canal 9 no són necessàriament afins al règim. Així que en aquest punt vull reconèixer el treball de tots aquells que aporten cada dia el seu esforç amb la millor intenció perquè tècnica i humanament tot funcione a la cadena pública esperant que algun dia, un gran dia, puguem sentir-nos tots orgullosos i il·lusionats amb una televisió pública de primer nivell.

Fins aleshores, seguiré denunciant el que vaja trobant en la mesura en que puga.

Salut.La Mirada Crítica

6 comentaris:

elzo ha dit...

Molt bona feina!

Xavi ha dit...

D'acord amb tot el que has dit. No obstant, no hem d'oblidar que es tracta d'una emissió en proves, i que fins a fa quatre dies el neixement del canal no era més que un rumor, fins i tot a la tele. Amb això vull dir que és "normal" que facen només un parell d'informatius propis al dia, i que la resta siguen refregits... cosa per altra banda habitual en tots els canals d'informació contínua.
Hem de pensar que la producció d'un informatiu d'una hora és caríssima, i no pensem si s'ha de fer 24 hores al dia. Per tant, es busca optimitzar tots els recursos, com ara les connexions.
Una altra cosa és que eixes proves les podien haver fet perfectament sense emissió, que és com se sol fer en estos casos. Per als qui no tingueu edat, recorde les emissions en proves de Canal 9 al 1989: sèries i pel·lícules durant dos hores al dia, i només en casos excepcionals (la gota freda de tots els anys) feren informatius en directe.
Això és una mostra de com se fan les coses a Canal 9 des de fa molts anys: improvisant. Així ho demostra el logo, que és una repetició del que va passar amb l'antecedent de Punt 2. El nom i el logo van ser un invent de Sánchez Carrascosa, i ni ells sabien per a què volien el canal. En un principi, anava a ser un canal d'informació... com el 24/9.

Anonymous ha dit...

EL COPYRIGHT es identic a l'antic de punt2, l'han agafat lan pintat de blau i au. Hui han retrasmés la sessio extraordinaria sobre la crisi al congres dels diputats, faran el mateix en les sessions ordinaries i extraordinaries de les corts valencianes, perque sin o ho fan ells no se quin canal ho ha de fer.

Anonymous ha dit...

Aquest canal tambe es posible que l'hagen fet rapidament per a donar excusa i no fer lloc en el multiplex de canal 9 a tv3, segur que ho fan fet per aixo. Ademes s'han vist noticies als periodics on es deia que el consell de RTVV no tenia ni idea dels continguts del nou canal.

garrotipadur ha dit...

el que mal comença mal acaba,això és un empastre de canal.

L´únic que es salva és punt2

Anonymous ha dit...

Fa temps que no ens contes res!
Ànim!