Benvinguts :)

dissabte, 6 de desembre de 2008

Tots contra el Consell o el Consell contra tots?

Fa una setmana, la comunitat educativa valenciana va eixir, per fi, en massa al carrer per reivindicar un ensenyament públic de qualitat i també la retirada de l'ordre d'impartir Educació per a la Ciutadania en anglès.

La manifestació va reunir milers de persones de manera pacífica i festiva, que amb rimes i pancartes expressaren el seu descontent i les seues reivindicacions, dimissió del conseller Font de Mora inclosa.

L'exhaustiu zàpping que vaig fer a l'hora dels informatius no em va permetre localitzar cap notícia a les cadenes privades estatals relacionada amb l'Ensenyament valencià, i les seues webs tampoc tractaven l'assumpte.

La que sí que va traure el tema per al coneixement de la resta de l'estat va ser La 1, on van considerar que amb 20 segons era suficient perquè tots els espanyols entengueren el problema. Però no entraren en detalls, així que quasi els va sobrar temps i tot. Al web de RTVE també estava disponible la notícia en vídeo i amb un text més desenvolupat, però això no canvia el fet que TVE no va informar com devia fer-ho.
L'altra televisió pública, la valenciana Canal 9, tampoc va ser la que més interès va demostrar amb la notícia (com era d'esperar). Tot i ser la cadena amb l'àmbit més adequat per explicar als propis valencians del que ocorria als seus carrers i a les seues aules, van preferir girar la truita a favor de la Generalitat. 35 segons en serien suficients per embolicar al personal.  • Manifestació a València en defensa de l'ensenyament públic.

  • Rebuig a la política educativa del Consell i pancartes demanant respostes a Zapatero.

  • Convocada per associacions d'estudiants, pares i sindicats, a qui es van sumar els partits d'esquerres.

  • Rebuig a Ciutadania en anglés tot i l'anunci de moratòria del Consell.

  • Policia local xifra 12mil manifestants, per baix de les expectatives dels convocants.

  • Comerciants es queixen a la delegació del govern per l'autorització en el primer dissabte de campanya de Nadal.

Com els agrada tergiversar la informació i utilitzar-la per donar a entendre coses que no són. Les respostes que se li demanaven a Zapatero no eren sobre el pes de la manifestació, sinó sobre Bolonya (però Zapatero havia de pagar); Tractaren de deslegitimar les reivindicacions perquè el Consell havia anunciat una moratòria, però ometeren que convocants i oposició no consideraven l'ajornament una solució; i finalment el canvi de papers. Les xifres de la policia que controla el PP són la veritat absoluta, tot i que contradeien a la baixa tots els altres recomptes -oficials o no-, mentre la delegació del govern només existeix quan convé.


I quin és l'objectiu de nomenar els partits de l'oposició com a esquerres i no com a oposició? Vol dir que parlem d'una qüestió d'enfrontaments ideològics i que la manifestació és contra la dreta en lloc de ser, simplement, a favor de l'Ensenyament públic? És que els votants del PP no poden sumar-se a la reivindicació de la comunitat educativa?


Pel que fa a la pàgina web, hi hauria prou amb un text amb la mateixa narració de la notícia per a descriure la manifestació, convertint aquesta notícia en l'ÚNICA que no incloïa vídeo. Curiosament, a l'escaleta de l'informatiu hi havia dues notícies més sobre l'ensenyament:

APRENDRE VALENCIÀ A BRUSEL·LES

I saben que fora de les nostres fronteres també es pot aprendre valencià? A Brusel·les ja fa quatre anys que l'oficina de la Comunitat Valenciana organitza cursos i acull els exàmens de la Junta Qualificadora. I no tots els alumnes són valencians, enguany hi ha gent de quatre nacionalitats diferents.


POTENCIACIÓ DE L'ENSENYAMENT DE L'ANGLÉS

Es destinaran 150 milions d'euros a potenciar l'ensenyament de l'anglés. Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, durant una reunió amb regidors d'Educació per a reforçar el plurilingüisme, un dels pilars de la política educativa del govern valencià educativa.


Però hi ha una tercera televisió pública que es resisteix a l'autoritarisme del Consell. TV3 va deixar molt clares les coses per a tot Catalunya i per a tots aquells valencians que encara podem sintonitzar-la (1 minut i 45 segons de notícia).

Però en tinc més. InfoTV, la televisió que volia adoptar el paper de servei públic que ha rebutjat històricament RTVV, és la que més temps va dedicar a la manifestació. Si voleu saber el que va passar, probablement aquest vídeo serà el que més s'aprope.


Pel que fa a les televisions privades autonòmiques i locals, la veritat és que no els vaig parar molta atenció, però tractaré de fixar-m'hi més endavant amb altres informacions. De moment vos deixe l'única notícia que vaig trobar al respecte. Informatius Tele 7, al més pur estil anys vuitanta (coent, coent).
I finalment, TVE-CV, que el dilluns va emetre la notícia de la manifestació a l'Informatiu Comunitat Valenciana. Com voreu, la notícia de l'ensenyament va seguida d'altres on també es reclama al Consell actuacions immediates en distints àmbits.
Com si aquestos foren pocs, hi ha altres sectors contra el Consell, com ara el de la CERÀMICA, que com afecta només a l'economia de Castelló, a ningú li importa, ni a Govern ni a Generalitat, ni als seus mitjans de comunicació. El PP, fidel al seu costum, ho rebota tot al PSOE, per a elevar encara més la sensació -que ja manifesten els valencians de manera més o menys generalitzada- d'abandonament per part de l'Estat però no de la Generalitat.

El més increïble de tot, és que aquesta reunió Fabra-Rambla sí que va eixir a Canal 9, però no per la mateixa qüestió. La notícia tampoc està completa, però no ens cal més.Parlen d'una inversió del govern cetral en trens en terres socialistes, i de la necessitat de la Comunitat Valenciana.
Si pensàveu que a TVE li importava l'economia castellonenca i els seus alarmants índexs d'atur, vos equivocàveu. Tant com aquells que puguen pensar que a Canal 9 li importen els trens de la província.

Aquest és un clar exemple del que són les televisions públiques a dia d'avui: una eina política més de les administracions en contra d'aquelles altres institucions públiques governades pels adversaris polítics.


De tota manera, encara gràcies que algú es digne a dir alguna cosa, tot i que el resultat serà el mateix, perquè Castelló segueix i seguirà sense existir. I el Consell sense governar. I el govern sense aparèixer.

Salut.


La Mirada Crítica

6 comentaris:

Anonymous ha dit...

Com sempre una anàlisi fantàstica.

Sempre que ocorre una situació com aquesta, no entenc com és que importa tan poc. Va ser un èxit de convocatòria, i tan poc cas en els mitjans...excepte infotv i alguns articles en el llevant, gens o distorsió.

servidora ha dit...

Ein, que con eso de que el planet no iba, me he olvidado de ti.

¿Te apuntas a lo de escribir una carta (o a hacerle el regalo que se te ocurra) en el blog a la hija de Fernando Pastor, el hombre al que están puñeteando porque la Audiencia le dio la razón y obligó al cole de su hija a retirar los crucifijos de las aulas?

Ayer monté un meme desorganizado y te me escapaste. Echa uno (o dos) ojo(s) y si te animas, pues eso ¿okis? :-D

besets... :-)

Andreu!.. ha dit...

Canal 9... ai dissortada pàtria... no et reconec País meu!

eldivendres.blogspot.com

moledo ha dit...

Muy buen análisis del panorama audiovisual valenciano.
La manifestación de Cocemfe por la Ley de la Dependencia ni salió. Se ve que para que te concedan 35 segundos en la televisión pública valenciana tienes que llegar a 50.000 manifestantes. Una verguenza.
Supongo que os habréis dado cuenta pero yo antes de darle al play ya me esperaba ver banderas independentistas que sugieren que todos estos partidos de izquierdas son pancatalanistas (el ogro malvado que quiere acabar con la millor terreta del món).
Gracias de nuevo por tu análisis.
Un saludo.

David ha dit...

Entrevista a Morera disponible en youtube sbre el congres:
http://www.youtube.com/watch?v=XvIX-3N3R9E

XorX ha dit...

Hola a tots. Gràcies per escriure'm.

He estat desaparegut unes setmanes, així Servidora que no vaig poder materialitzar el meu recolzament a la filla de Pastor.

Potser ja no és hora, però aprofite per agrair-te que comptares amb mi i per felicitar-te per tan noble iniciativa.

De tota manera, de moment el meu més sincer recolzament amb aquesta resposta que, a estes altures, ja no hauria ni de plantejar-se :S

Moledo, així van les coses. I el que comente jo o el que anem veient cada dia és només una xicoteta part de tota la cadena de reconstrucció informativa de Canal 9 i del Consell. Evidentment, també m'esperava les banderetes. De la mateixa manera que al 25 d'abril van traure la crema de fotos del rei. Fan el que volen, i ja ni dissimulen v__v

Salut!