Benvinguts :)

divendres, 7 de març de 2008

Segon debat. Desmanipulant

Avui toca parlar del cara a cara "definitiu"... quants romanços...

El format del debat era el mateix que el primer, igual de tancat i precuinat, i les televisions principals van repetir també format en els seus programes especials.

Al contrari que fa 15 anys, aquesta vegada el segon debat ha perdut audiència. Els estudis parlen d'un milió d'espectadors menys. Era d'esperar. Si el primer debat de la història va causar sensació, el segon, després de tota l'expectació mediàtica i del triomf del cap de l'oposició, encara va seduir més la curiositat de tots aquells que no li van donar massa importància al primer.

Ara la cosa és distinta. Després de 15 anys, el primer cara a cara era el que despertava la curiositat. Però després d'una legislatura amb gust a campanya, d'una precampanya d'autèntica campanya, d'una campanya sobre-encampanyada, no era d'esperar que s'afegira més gent a la grada del circ. A més a més, suposadament va guanyar el president.

Pel que fa al guanyador d'aquest últim debat, les enquestes assenyalen de nou Zapatero.

Mirem breument les xifres.

L'audiència total del debat Zapatero-Rajoy va ser de 11.756.000 espectadors i 55.2% de share que es va segmentar de la següent manera:

La 1
- “Cara a cara”: 14% de share i 1.813.000 espectadors

- Telediario 2: 20.3% i 3.553.000
- Debate Zapatero-Rajoy: 32.6% i 6.905.000
- “59 segundos”: 24.5% i 2.265.000 (màxim)

Cuatro
- "El debate": 8% i 1.381.000
- Noticias Cuatro 2: 7.8% i 1.005.000

- Debate Zapatero-Rajoy: 10.7% i 2.272.000

- “El debate”: 15.1% i 1.703.000


laSexta

- La Sexta Noticias 20:30 horas: 3.8% i 441.000
- "El Intermedio": 5.5% i 938.000

- Debate Zapatero-Rajoy: 5.3% i 1.120.000
- “Elecciones 2008: El debate”: 5.9% i 856.000


Canal 9
- Debat: Zapatero-Rajoy: 5.4% i 123.000
- “El debat”: 3.6% i 50.000Aquesta vegada la moderadora va ser la periodista Olga Viza, i he de dir que em va agradar molt. Alguns s'han queixat que va permetre al socialista interrompre massa, pot ser. Jo diria que Zapatero va interrompre Rajoy amb intervencions massa llargues en algunes ocasions, però què és un debat sense interrupcions? Una successió de monòlegs?

El segon cara a cara va ser més intens que el primer -afortunadament-. Els candidats van discutir més sobre el que havia fet cadascú en aquesta legislatura i el que pretenien fer en el futur. I quan s'enganxaven, no calia una tercera veu que es solapara als discursos dels candidats, sinó que en moltes ocasions un simple gest de la moderadora era suficient. Viza va saber mantindre's a ratlla, va confiar en que els polítics controlaven el temps sense intervindre a cada torn -com feia Campo Vidal- i va ser flexible amb unes interrupcions que van aportar una miqueta de tensió, en positiu.

Si açò ha servit per mobilitzar vots no crec que ho arribem a saber mai. Del que estic pràcticament segur és que la distància de 5.5 punts del PSOE sobre del PP no ha caigut un 50% pel debat com afirma el diari Público, conscient que enquestes massa favorables no ajuden a l'alta participació que promou Zapatero.

Però bé, siga com siga, l'assumpte ha sigut portada de la majoria de diaris i sumaris de televisió... Això si, de les estatals, perquè moltes emissores autonòmiques ho han tractat de forma secundària o bé ni ho han comentat.


Desmanipulant notícies

Ara, per a variar, repassarem el tractament d'aquesta informació a una cadena en concret...


... a un informatiu que ha obert amb el cara a cara...


... a una TV autonòmica....


... controlada pel Partido Popular.


I no, no és Canal 9. Avui toca Telemadrid, tota una joia. Una notícia de 7 minuts que comença amb el següent titular:

"Último cara a cara entre José Luís Rodríguez Zapatero y Mariano Rajoy a una semana de la cita con las urnas. Un debate en el que ha habido más momentos de tensión, sobretodo en temas como la inmigración y el terrorismo. Y también en la política lingüística donde Rajoy desafió a Zapatero a defender el español en Cataluña y sólo obtuvo evasivas"

(73 segons)Si la portada de l'informatiu és així de neutral, espereu al contingut de la notícia. L'he dividida en distints fragments, i m'he pres la llibertat de desmanipular-la.

"Uno de los puntos álgidos de ese debate fue cuando Rajoy criticó las multas que impone el gobierno socialista de Cataluña a los comercios que rotulan sus letreros en español. Pidió el apoyo de Zapatero para aprobar una ley que corrigiera esa situación pero el presidente se resistió a hablar del asunto"

No, el president no es va resistir a res. És Telemadrid la que no es va resistir a fer dir a Zapatero el que convé al Partido Popular. Com ara voreu, he dividit la notícia en dues pantalles, la versió de Telemadrid a l'esquerra i la de La Mirada Crítica a la dreta... Veges tu! Quan la imatge de Telemadrid es congela és que la pública madrilenya ha decidit obviar una informació que, segons el propi plantejament de la notícia, no es pot ocultar.

El que he fet és afegir la informació mínima necessària per a desmanipular un poc la notícia. No és el terme més apropiat... però m'agrada. Comencem!

Si l'informatiu s'obre amb la notícia més important, la notícia comença també amb el tema que més preocupa [ja sabem a qui].

Rajoy presenta el cas d'una multa a un comerciant català per posar el rètol del seu negoci en castellà. Després ens posen a Zapatero parlant del deute històric amb Andalusia, obviant que, tot seguit, responia la qüestió lingüística. Rajoy insisteix, amb un "todos lo han visto, es evidente que el señor Zapatero apoya que una persona, por poner el título de su negocio en castellano, se le multa" i llança una proposta per a defensar el castellà. Zapatero respon que és una "irresponsabilitat" confrontar els ciutadans i el tall acaba amb un triomfalista alegat final de Rajoy donant per fet que Zapatero està d'acord amb que en Espanya es multe per escriure en castellà, plantejat com una gran agressió a Espanya. Però no va ser així.

També m'he fixant en la cura amb què s'ha tractat l'edició de les intervencions de Rajoy, en especial els començaments talls informatius. Per contra, a Zapatero han volgut mostrar-lo en aquest cas pensatiu amb la intenció que semble dubitatiu. Tota pedra fa paret, recordeu l'estratègia frame a frame de Canal 9.

Bé, doncs he tractat d'apanyar, a la meua manera, el treball dels periodistes de Telemadrid.

(2 minuts, 34 segons)Tot seguit el fragment és sobre economia. Rajoy va assegurar que la primera qüestió que va plantejar al govern va ser sobre economia i va resultar ser fals, però el mitjà públic no només va ignorar açò sinó que, a més a més, el tall de Rajoy va concentrar fortes crítiques a un Zapatero a qui no van permetre argumentar ni plantejar solucions. A banda, els gestos del president i la cabotada de Zapatero mentre parlava Rajoy estan falsejats i no corresponen al moment de les declaracions de Rajoy. Fixeu-vos.

Ací el que he fet és, bàsicament, permetre al candidat socialista plantejar les seues solucions. La cabotà significa més del que pot aparentar, perquè vol dir "acceptar, reconèixer, assumir". He allargat les crítiques de Rajoy per contrarrestar les propostes de Zapatero i igualar els temps.

(3 minuts, 01 segons)El PP
critica ara a Zapatero la inversió en immigració, amb l'excusa de la notícia del debat. El líder de l'oposició assegura en aquest fragment que l'entrada d'immigrants ha de ser amb contracte, però la cadena no deixa a Zapatero ni tan sols explicar la seua política d'immigració. Una vegada més, el temps de Rajoy supera el de Zapatero, permetent només al líder de l'oposició plantejar propostes de futur. El PP també va preferir deixar fora de la notícia les al·lusions de Rajoy als problemes que planteja la immigració, per evitar malentesos [o ben-entesos], probablement. Mostrar només la merda del contrari és jugar brut.

Però és fàcil de corregir...

(2 minuts, 14 segons)Finalment entra el terrorisme, i ací la presentadora introdueix el tema amb les següents paraules: "Zapatero volvió a utilizar los muertos por ETA y pidió un apoyo incondicional a sus iniciativas pero Rajoy exigió al gobierno que no haya negociación política con los terroristas." Increïble, però cert. Jo crec que acabem de descobrir on ha après Condolluïsa a manipular per a Canal 9. El temps de Rajoy torna a ser superior però no per això aporta més informació. Simplement reitera una mateixa opinió, per inculcar-la bé a l'espectador -com fa Canal 9 amb l'aigua, el terrorisme, la inseguretat ciutadana...-

Ací m'he pres la llibertat d'afegir les paraules de Zapatero sobre els morts, ja que noe s pot ficar un titular com el que he transcrit i no incorporar les paraules. Tampoc podia deixar fora de la peça l'11m, perquè ens ho planteja la mateixa presentadora en l'entradeta, tot i que no he pogut incloure Iraq.

(2 minuts, 7 segons)Però amb el resum del debat no acaba la cosa. La cosina germana de Canal 9 no pot acabar una informació política sense la figura anàloga de Camps. Ni sense menysprear l'oposició, que tampoc apareix comentant el que afecta al seu partit en relació a Madrid.

(2 minuts, 25 segons)


Al final, el resultat és el que ja imaginàvem. Una informació clarament favorable al Partido Popular en contingut, però també en temps, ja que Zapatero va sumar un total de 1 minut i 8 segons d'intervencions i Rajoy 2 minuts i 27 segons.


Amb la desmanipulació, el temps total de Zapatero suma 4 minuts i 5 segons i el de Rajoy 4 minuts i 16 segons, una diferència més que acceptable, sobretot perquè he tractat de basar-me en el contingut.

I com tanta serietat cansa, vegem unes imatges que Telemadrid va mostrar dilluns i que va ocultar dimarts, però que Eva Hache va tindre l'amabilitat de comentar al seu programa d'humor.Per cert, que vaig errar en els arguments però finalment el Suprem no va anular el debat. Es va justificar en que feia molt de temps que els debats estaven programats i no seria tan urgent el tema per a demanar una cancelació cautelar si no s'havien preocupat abans. Ni tan sols amb el primer debat. Me pareix bé, ho haurien pogut fer abans. D'altra banda, el mateix tribunal va obligar TVE a avançar el segon 'debat a 7' del latenight al primetime a petició d'IU, PNV i CiU.

Doncs fins ací l'entrada d'avui. Lamente el retard però la tonteria m'ha portat feina, com podreu imaginar. Però no voldria tancar aquest blog sense haver-me aventurat a corregir explícitament una notícia clarament tergiversada políticament pel Partido Popular. Ja estic content doncs :)


Salut!

La Mirada Crítica

2 comentaris:

Fajardo ha dit...

Xe, una llàstima que m'he deixat els auriculars en la residència. Demà els veig tots!

I clar que el segon debat va perdre audiència... el primer era infumable!

Raül ha dit...

Excel·lent anàlisi. Els telespectadors de Telemadrid tenen més de víctimes que d'espectadors de televisió.