Benvinguts :)

dimarts, 11 de març de 2008

Jornada electoral i escrutini

Ha passat el 9m i tot ha canviat per a que tot seguisca pràcticament igual. L'anàlisi del resultat la faré en una entrada posterior.

Amb el 99,99% dels vots escrutats, el resultat és aquest:

2008
Resultat electoral 2008

2004
Resultat electoral 2004

Tant PP com PSOE pugen 5 escons respecte a 2004, de tal manera que ni el PP es converteix en primera força, ni el PSOE arriba a la majoria absoluta.

La tercera força és CiU, que fins a última hora no va sumar l'últim escó, ampliant així per un diputat el seu resultat de fa quatre anys. Per contra el PP de Catalunya confia que el vot per correu trasllade aquest escó al seu partit.

El PNV perd un escó i li passa per davant el PSE en el conjunt d'Euskadi, mentre que ERC perd 5 diputats i es queda sense grup parlamentari propi.

També passa al grup mixt IU, que a última hora veia com perdia fins a 3 diputats.

BNG es manté amb 2 diputats i CC en perd un dels tres que tenia en 2004. NaBai manté el seu escó.

La sorpresa de la nit era la incorporació al Congrés de Rosa Díez i UPD, mentre que es va confirmar que CHA i EA desapareixien de la cambra.

Podeu consultar els resultats en la pàgina del
Ministeri d'Indústria.


Programes especials

Durant aquesta campanya vinc mostrant distints especials de televisió que tracten els principals esdeveniments polítics relacionats amb les eleccions 2008, les últimes de La Mirada Crítica.

Diumenge, com la majoria d'espectadors, vaig seguir fonamentalment l'escrutini en l'especial de TVE. De tant en tant, però, canviava a la TVV per vore els resultats més propers, i a altres cadenes per simple curiositat.


La 1 va confiar la conducció del programa a Ana Blanco i a Lorenzo Milá, acompanyats d'Ana Pastor i els seus comentaristes de 59 segundos en un plató espectacular.

Blanco i Milá

Plató La 1

Per contra, una equívoca producció s'encarregava a la TVV d'apropar-nos els resultats electorals de la mà de Carme Bort i Carles González, este senyor a qui el triomf dels populars valencians fica tan content que li pega per riure, com ja vam comprovar el passat 27m quan acompanyava a Empar Recatalà al centre de dades. El plató i el grafisme, els mateixos que a les autonòmiques.

Bort i González
Plató Canal 9

La resta de cadenes van optar per una producció semblant a la dels debats, així que els únics que estrenàven decorats eren Antena 3 i Telecinco.

Antena 3 va confiar l'especial eleccions a Susana Griso i a Matias Prats, mentre Gloria Lomana -directora d'informatius-, moderava la taula de debat, situada al set d'entrevistes electorals. Del decorat de Griso i Matías només puc dir que semblava de principis dels 90.

Griso i Prats

Lomana i plató


Pel que fa a Telecinco, l'especial el va presentar Pedro Piqueras, i va comptar amb periodistes de la cadena com Marta Fernández i Hilario Pino.

Piqueras

Plató Telecinco

Cuatro va tornar a fer servir el seu plató d'informatius, i va comptar amb periodistes com Iñaki Gabilondo i Javier Ruiz, entre altres.

Gabilondo i plató

Ruiz

Finalment, laSexta va contar de nou amb Mamen Mendizábal i Elena Resano per a la tertúlia i l'actualització de dades, un esquema de continguts que només es va saltar Canal 9 perquè no va incloure tertúlia ni comentaris.

Mendizábal i Resano

Plató informatius

Plató tertúlia

Cal dir que només TVE i TVV van emetre els seus especials electorals tant per senyal analògica com per digital. Cuatro, laSexta, Telecinco i Antena 3 van preferir emetre altres programes per digital impedint així que els usuaris de TDT accediren als especials informatius.

Antena 3 TDT

Cuatro TDT

Telecinco TDT

A partir de l'hora dels informatius, la TDT ja va deixar la desconnexió.


Sondejos a peu d'urna

No van faltar els sondejos a les eixides dels col·legis electorals, i cada cadena disposava d'un estudi propi excepte les públiques, que compartien el mateix. Suposadament el més fiable.

Finalment el resultat no es va ajustar a la forqueta de cap enquesta:

TVE. En comú per a totes les autonòmiques públiques.

Sondeig TVE

Sondeig TVE

Sondeig TVE

Sondeig TVE

Sondeig TVE


TVV. És el mateix que a TVE, i el van presentar després d'un llarg compte enrere amb cap de González iclòs.

Cabut

Sondeig TVV

Sondeig TVV

Sondeig TVV

Sondeig TVV


Altres sondejos
. Per a televisions privades i ràdios.

Altres sondejos (TVE)

Altres sondejos (Canal 9)

Altres sondejos (Canal 9)

Altres sondejos (Canal 9)

Altres Sondejos (laSexta)

Altres sondejos (laSexta)Escrutini


Una vegada tantejat el terreny, comença l'escrutini. Ací vos posaré una sèrie de captures de pantalla on podreu anar veient l'evolució dels escons segons canvien els percentatges de vot real comptat. Evidentment, els percentatges canviaven sovint i els escons no tant, així que només he inclòs aquelles actualitzacions d'escrutini que incorporaven canvis en la distribució dels diputats.

Al començament, amb només un 9,7% escrutat, el resultat era de PSOE 173 - PP 136.

TVE - Escrutini Espanya 9,7%

Les dades autonòmiques venien de la mà de TVV. Amb un escrutini del 7,9% el resultat era PP 18 - PSOE 15. EU perdia el seu escó. Aquest resultat encara tardaria temps en canviar.

TVV - Escrutini País Valencià 9,7%

Canal 9 es va portar bé ahir, i va incloure de forma continuada els resultats de tots els partits, cosa que les alters cadenes no van fer amb tanta freqüència. Amb el 14,4% el PSOE perdia 3 escons i el PP en guanyava 2: PSOE 170 (-3) - PP 138 (+2). De la resta podem destacar els 10 de CiU que no sumarien l'últim durant el temps de programes, els 3 d'IU que tardarien a restar-ne l'últim, i UPD, que encara no apareixia amb representació.Els resultats canviaven amb el 20,2%. PSOE 172 (+2) - PP 137 (-1)

TVE - Escrutini Espanya 20,2%

Resultats temporals per províncies.

TVV - Escrutini Castelló 10,6%

TVV - Escrutini València 5,9%

TVV - Escrutini Alacant 10,2%

En temps de Telediario, seguien canviant els resultats, aquesta vegada amb un gran salt per als grans partits. Amb un 23,1% teniem el següent: PSOE 175 (+5) - PP 142 (+5)

TVE - Escrutini Espanya 23,1%

Amb el 26,6% tenim PSOE 174 (-1) - PP 143 (+1) - IU 2 (-1) - UPD 1 (+1)

TVV - Escrutini Espanya 26,6%

El PP seguia creixent amb el 29,6%. PSOE 172 (-2) - PP 144 (+1)

TVE - Escrutini Espanya 29,6%

Amb el 33,1%, el PSOE es manté mentre el PP fa el segon gran salt de la nit. PSOE 170 (=) - PP 150 (+5)

TVV - Escrutini Espanya 33,1%

Al 42,7%, el PP seguia recuperant terreny imparable. PSOE 169 (-1) - PP 151 (+1)

Cuatro - Escrutini Espanya 42,7%

Amb el 48,5%, el PSOE s'apuntava un escó més mentre el PP en restava un. PSOE 171 (+1) - PP 150 (-1)

TVE - Escrutini Espanya 48,5%

51,3%. El PSOE en suma un i el PP es manté. PSOE 172 (+1) - PP 150 (=)

TVE - Escrutini Espanya 51,3%

Amb el 54,2%, el PSOE tornava a perdre eixe diputat... PSOE 171 (-1) - PP 150 (=)

TVE - Escrutini Espanya 54,2%

Més moviments amb el 62,1% dels vots escrutats. Ara el PP i IU sumen un diputat mentre PSOE en perd u. PSOE 170 (-1) - PP 151 (+1) - IU 3 (+1)

TVV - Escrutini Espanya 62,1%Esta imatge mesclada, per si no se veu molt bé, dona els següents resultats amb el 64,5%: PSOE 169 (-1) - PP 152 (+1)

TVE - Escrutini Espanya 64,5%

I el PP segueix pujant. Amb el 67,08% dels vots escrutats, els resultats anaven així: PSOE 168 (-1) - PP 154 (+2)

Cuatro - Escrutini Espanya 67,08%

Però poc més tard, amb el 69,3%, el PP perd un d'eixos dos escons que pujava pocs instants enrere. PSOE 169 (=) - PP 153 (-1). Aquest és el resultat dels grans partits que quedaria al final de la nit, però encara no se sabia, així que fins al 99,99% seguien havent canvis continus...Amb el 73,33% el PP amenaçava amb seguir pujant escons a costa del PSOE. PSOE 168 (-1) - PP 154 (+1)

laSexta - Escrutini Espanya 73,33%

Un tant endarrerida, Antena 3 ens mostrava amb el 73% dels vots escrutats, una EU que resistia... temporalment.

Antena 3 - Escrutini Espanya 73%

La vicepresidenta donava ja informació oficial dels resultats amb 79,7%. Com en la borsa, en aquest moment el PSOE perdia une scó a favor del PP. PSOE 167 (-1) - PP 155 (+1)

TVV - Escrutini Espanya 79,9%

Acabada la roda de premsa, el PSOE recuparava l'escó (82,1%). PSOE 168 (+1) - PP 154 (-1)

TVV - Escrutini Espanya 82,1%

I de nou l'escó passava al PP. En aquesta imatge podeu comprovar com Telecinco no mostrava el percentatge d'escrutini al qual corresponia el repartiment d'escons. PSOE 167 (-1) - PP 155 (+1)

Telecinco - Escrutini Espanya desconegut

Canal 9 acomiadava l'especial informatiu amb el 92,8% del vot escrutat i amb el següent resultat per als partits majoritaris: PSOE 168 (+1) - PP 154 (-1)

TVV - Escrutini Espanya 92,8%

TVE acabava amb el 95,5% dels vots escrutats i una variació respecte de Canal 9. PSOE 169 (+1) - PP 154 (=). La imatge, "simbòlica", correspón a l'eixida de Llamazares de la seu d'IU "acompanyat d'una sola persona" (Ana Blanco)

TVE - Escrutini Espanya 95,5%

Però l'última dada que oferiria TVE correspondria a les eleccions autonòmiques d'Andalusia, les grans oblidades de les cadenes estatals, amb el 63,2% del vot escrutat. Ací ja es veia la gran pujada del PP, que no impediria al PSOE-A obtindre de nou majoria absoluta.

TVE - Escrutini Autonòmiques Andalusia 63,2%

I així acomiadava TVE l'especial informatiu, amb la imatge del vencedor.

Copy TVE

Pel que fa al Senat, seria PopularTV la que, minuts abans que TVE acabara el seue special, ens mostrara resultats provisionals.

PopularTV - Escrutini Senat 56,7%

Teletroncheta també va fer un especial eleccions. Naturalment, era la producció més horrorosa que voriem en molt de temps en la cadena local. Uns gràfics amb molt poca gràcia ens mostraven els resultats per Castelló ciutat i província i per algunes de les localitats més importants. El plató no el vaig arribar ni a vore, i fins i tot dubte que hi haguera perquè durant llargs minuts d'aquestos gràfics no passaven. Almenys una cosa va valer la pena d'este programa. Vam saber que la possibilitat que presentava el soneig de les TV públiques no es traduiria en cap possibilitat del PSOE de fer-se, després de 20 anys, amb el tercer escó de la província.

Fixeu-vos en els resultats del Bloc i d'UPD a Castelló ciutat. Molt preocupants.

Castelló ciutat, 84,16%

Castelló província, sense percentatge d'escrutini conegut

I fins ací :)

La Mirada Crítica

2 comentaris:

Soca ha dit...

Magnífic treball, Xorx. Com sempre un 10.

Luen ha dit...

Ondia quin treballás.

Bravo