Benvinguts :)

divendres, 15 de febrer de 2008

entrevistes i debats electorals

Fa anys, quan alguns professors ens parlaven de comunicació política, ningú ens crèiem que els partits utilitzarien a curt termini les noves tecnologies d'una forma determinant en les seues campanyes electorals.

Tot va començar amb la recrudescència de les estratègies de govern i d'oposició, que van allargar la campanya electoral fins ocupar tota la legislatura. Però el primer gran exemple el tenim en aquell sms en cadena que es va llançar contra el Partido Popular entre l'11 i el 14 de març del 2004.

La polèmica va suscitar un gran impuls a l'ús de les noves tecnologies en les qüestions polítiques d'actualitat, i la xarxa es va anar convertint en un element fonamental.

Les pàgines web dels candidats es modernitzarien fins a formar els portals de comunicació política que són algunes avui en dia.

Amb la pèrdua de TVE com a televisió de partit, Internet es va convertir en el principal altaveu de les voluntats dels distints partits. De les paraules escrites es va passar a altres formats més còmodes, i des de les joventuts es va començar a estirar la corda de l'audiovisual.

Si el medio es el mensaje, els polítics amb presència a la xarxa conquerien nous espais, nous públics i nous discursos.

De vídeos n'han eixit molts, i de molts partits. I se segueixen enviant missatges en aquest format. Però la seua vida útil és molt reduïda. Es fan cridaners per a que apareguen als informatius, però després d'uns quants milers de descàrregues i un parell de jornades a les tertúlies, desapareixen. Tot i que alguns són difícils d'oblidar, com el de FAES sobre l'11m.El ciutadà, el protagonista

Però fa poc la pilota ha canviat de teulada. Distintes televisions estatals espanyoles s'autoproclamaven dies enrere com a pioneres d'una mateixa iniciativa: que els principals candidats a les eleccions respongueren a preguntes dels ciutadans.

Les televisions que més èmfasi estan mostrant en aquesta qüestió són TVE i laSexta.


TVE

La pública espanyola ha posat en marxa la plataforma
Elecciones 08, de la mà de YouTube, una pàgina on podreu visualitzar els distints vídeos i votar-los amb Vot positiu o Vot negatiu. També esteu a temps de penjar les vostres pròpies propostes. Al blog especial d'eleccions podreu seguir l'evolució d'aquesta iniciativa oberta als distints partits polítics.


laSexta

Pel que fa a la més jove de les privades estatals, podeu visitar TuPreguntas.com. Aquesta iniciativa sorgida directament de laSexta|Noticias recull els vídeos també de YouTube però a través d'un web propi. Ací serà la pròpia televisió la que trie les preguntes que es dirigiran a Rajoy i a Zapatero, però convida al debat sobre les distintes propostes ciutadanes. Les qüestions poden enviar-se també sense vídeo, i és l'única cadena que parla d'entrevista íntegra dels ciutadans.

Les altres privades, un pas per darrere.


Antena 3

Antena 3 també es llança a la temàtica electoral amb A3 Elecciones, un web que dedica a la informació política amb els sondejos electorals que publica cada dilluns als seus informatius. Dins d'ací, Antena 3 enllaça amb una pàgina pròpia a YouTube. Se diu que el Partido Popular s'havia compromès amb Antena 3 per emetre un dels debats electorals. Finalment serà una senyal lliure emesa per l'Acadèmia de la Televisió, i pot ser per això la cadena relega les preguntes dels espectadors a Espejo Público i 360º.


Telecinco

Telecinco també confiaria en l'exigència del Partido Popular en repetir els debats a les mateixes cadenes que fa quinze anys. Finalment l'acord ha anat per un altre lloc, però la cadena ja ha confirmat l'assistència dels candidats de PP i PSOE a una entrevista amb Pedro Piqueras els dies 18 i 21 de febrer respectivament. Seran a les 21.00h, i ja podeu trobar informació al web de
miTele. Els espectadors també podran enviar els seus vídeos amb preguntes als candidats, però el comunicat publicat avui mateix per Telecinco no parla en cap moment de traslladar-les als polítics.


Cuatro

Finalment, Cuatro, la primera cadena en realitzar entrevistes electorals a Rajoy i Zapatero. Van ser, respectivament, els dies 7 i 11 de febrer i acumularen 14.4% de share i 2.694.000 espectadors la primera i 19.2% de
share y 3.788.000 espectadors la segona. Iñaki Gabilondo va ser l'encarregat d'entrevistar els candidats durant 50 minuts. D'aquestos, només 10 van estar dedicats a unes poques preguntes dels espectadors. Es tracta de l'única televisió que només acceptava text en les preguntes dels ciutadans. Si vos interessa, podeu trobar les entrevistes íntegres al web de Cuatro. En parlaré un poc a la pròxima entrada.


Debats electorals

Mentre comentava les distintes apostes he parlat dels debats electorals. Seran el 25 de febrer i el 3 de març a càrrec de l'Acadèmia de la Televisió i la senyal serà lliure per a les cadenes que vulguen emetre-la. Duraran 90 minuts i es dividiran en 5 blocs temàtics (que no conviden a seguir-los):

  • Economia i ocupació
  • Grans dades: el quadre macroeconòmic
  • Ocupació: creació, estabilitat, tassa d'atur, ocupació juvenil, ocupació femenina
  • Condicions de competitivitat de l'economia espanyola
  • Preus i salaris i fiscalitat

TVE i laSexta ja han confirmat la seua emissió. La pública afegeix que emetrà un debat "a sis" amb tots els partits amb grup parlamentari propi, i la privada prepara programes especials per als dos debats.

Cuatro
accepta amb la condició que no moderen professionals de cap televisió.

Telecinco l'ha descartada per considerar-la poc competitiva (normal, si s'emetrà per tantes cadenes) i Antena 3 decidirà quan considere tindre suficient informació.

Per la seua part, la FORTA (
Federació d'Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics) no té una decisió consensuada. De moment, cada televisió farà el que crega més convenient.


Mentrestant, aquest diumenge a les 21.30h podeu sintonitzar a laSexta el reportatge especial "González vs. Aznar", on analitzarà els debats de l'any 1993 i la dificultat d'aquest tipus d'esdeveniments.


Ja veieu que la campanya s'espera mogudeta, almenys en el panorama televisiu. Però si aquest moviment es trasllada a les urnes potser algú es beneficie, sobretot després que el CIS haja publicat la seua enquesta preelectoral on el PSOE perd encara més distància respecte al PP.

Salut

La Mirada Crítica

FONTS: Pàgines de les distintes cadenes de TV; Vertele.com; i elpais.com

4 comentaris:

Catarroja Blog ha dit...

Magnific repàs Xorx. T'ho has currat... i ens has informat!

Canal 9 farà un debat entre Mari Tere i el Pons?; Quin acudit més bo, veritat? jaja.

Salutacions!

XorX ha dit...

Hola!

És cert que no he entrat en eixa polèmica.

A mi me apreix molt bé que es facen debats, però per a contrastar programes electoral i formes de govern.

Per a què vull un debat de dos candidats que no han estat els quatre anys en el lloc per on es presenten i que es cenyiran al programa electoral estatal?

Per a això ja tenim a Rajoy i a Zapatero. I els altres quatre als que vol cridar TVE.

Me pareix un tant absurd. La vicepresidenta, evidentment, no voldrà. I Pons insistirà perquè ahí li va un grapat més de victimisme i propaganda.

Ja vorem què passa al final. Salut!

servidora ha dit...

Hola meu :-)

¿Lo has visto? Te lo dejo para que lo paladees :-)

XorX ha dit...

Holaa! ^^

Sí, lo he visto, lo he visto.

Es lo más descarado que he visto en Canal 9. Desde luego eso es 'hablar claro' y lo demás son tonterías.

Mare, estoy curado de espanto xD

Le dedicaré una entradica :)

Un b7!