Benvinguts :)

dimarts, 8 de gener de 2008

Nous informatius a TVE

TVE comença l'any amb canvis.

Fa poc la televisió pública espanyola abandonava -erròniament, al meu gust, i amb el vist-i-plau dels seus savis- "La Primera" per "La 1", apropant-se corporativment a La 2 i allunyant-se del seu propi públic.

Ara, tant La 1 com La 2 renoven decorats, sintonia i grafisme en informatius. La idea és cohesionar una TV que ha estat tradicionalment caracteritzada per una anarquia corporativa que arrastra fins a dia de demà. Ho vorem.

En principi la coherència ens ve de la mà del cromatisme de les marques, blau cel i blanc per a La 1 i de colors diversos per a La 2. D'altra banda, aquestos canvis tracten suposadament d'apropar els informatius als nous temps per tal de fer arribar millor la informació a l'espectador en estos nous temps. Bobades. S'ha de renovar la imatge perquè toca, perquè ho ha fet la competència i perquè TVE no es pot quedar enrere, o no deu. I posar un cartellet amb l'hora -encara sé en quina hora visc, gràcies- o la data a la capçalera -idem-, i uns rètols que s'escriuen mecanografiats no ens ajudarà avui a informar-nos millor que ahir.


Primer parlaré de la música i dels efectes sonors. Una merda amb floretes amb pixelets (que ara som moderns).
Això ni és música ni és res. Una barreja d'efectes sonors amb una melodia final no és una sintonia d'informatius.

Visualment podem dir
que els Telediario han renovat la façana però no l'estructura. Probablement les seues notícies ens seguiran avorrint tant com sempre... I un fons que de joguetno ens entretindrà més tampoc.


Vegem com ens presentaven el nou TD en l'última edició de l'anterior:
Careta, gràfics i decorats. Paral·lelament, tot i que uns pocs dies més tard, es renovaven els informatius de La 2. Així acabava l'etapa anterior de La2Noticias:
Ací va la careta, on predomina un roig-rosat bastant innovador.

En els dos platós, la taula és blanca, i aquest color neutral i pur es combina en el fons amb els colors específics de la imatge gràfica de cada cadena. És una bona decisió. En general he de dir que el disseny de La2Noticias me convenç més que el de el Telediario, però aquest últim també ha millorat notablement. Només demanaria més agilitat a l'hora del relat informatiu per a La 1 i mantindre la base alternativa de La 2. Ah, i si de evritat es prenen seriosament els informatius de la segona cadena, per favor, poseu un horari fixe. I si tan difícil és, sigueu coherents i comenceu el TD2 un dia a les 20.45, l'altre a les 20.53, l'altre a les 21.05... A vore si l'audiència baixa o què.


Coherència és la paraula clau en aquest rentat de cara. Anem per parts:
 • Portada dels informatius: Per a La 1, el món en blau (fred però confiable). Per a La 2, en un roig rosat (apasionat, intens, però entranyable), només la marca sobre un fons negre. De tota manera el món ha aparegut també durant la careta, ho heu pogut vore abans.

TO - Portada

2N - Portada

 • Titulars, també distints per a La 1 i La 2, però mantenint una coherència corporativa. Ambdós informatius ténen un públic molt distint, i el canvi d'horari que va patir La2Noticias al setembre no deu convertir aquest informatiu en el desaparegut TD3.

  TD - Titulars

  2N - Titulars


  Si vos fixeu, hi ha problemes a l'hora d'emetre la versió diferida del Telediario pel canal 24 Horas. Els indicadors de 'directo' o de 'titulares' en aquest cas apareixen tallats per un mostruós rètol que pregona la reemisió. Ningú s'ha molestat en canviar absolutament res del 24 Horas. I açò és bàsic.

 • Rètols per a presentadors. Mateix disseny, distint color i logotip.

TD - Rètol presentadora

2N - presentadora


 • Rètols periodistes i personatges de l'actualitat. Uns sense fi per la banda superior; els altres deixen vore la imatge per baix. Fixeu-vos que La 1 incorpora únicament el color roig en el rètol de directe, com si fora el 'Live' americà, directament exportat dels Estats Units i que s'ha extés arreu del món, sobretot en les grans cadenes internacionals d'informació.

TD - Rètol reportera

2N - Rètol declaracions


 • Més grafisme. El de La 2 pareix una miqueta més anàrquic, o menys rígid.

TD - Localitzadors

2N - Grafisme

2N - Grafisme


 • Connexions en directe. La 1 no varia, com tampoc ho fa Ana Blanco per molts anys que passen. Fixeu-vos en La 2. Primer, que la mosca els obliga a córrer els rètols cap a l'esquerra. I segona, per favor, si tanta coherència voleu aconseguir comenceu per tindre corresponsals al nivell dels informatius de La 2. Aquest senyor fa por, per molt que ens somriga la presentadora.

TD - Directe

2N - Directe


TD - Directe


2N - Directe


 • Esports, una secció important. La 1 amb careta pròpia, La 2 només utilitza un separador. La 2 amb presentador dret per a donar unes notícies esportives poc alternatives, que posar musiqueta a les peces informatives no ho és tot.

TD - Careta esports

TD - Entrada esports

2N - Separador per als esports

2N - Entrada esports


 • Després i abans dels esports ve, a La 1 i a La 2 respectivament, la secció cultural, bastant més desenvolupada a la segona cadena, ara també bastant generalista en aquest intent de pujar-li l'audiència. I finalment el copyright (el que NO m'impedeix publicar vídeos ni imatges dels programes, segons la Llei de Propietat Intel·lectual, que no tothom ho sap; o no tothom ho vol saber, tat Antena 3? ¬¬).

TD - Copy

2N - Copy


Com heu vist abans, el 24 Horas no s'ha preparat per als canvis en La 1. Però això no és tot. Quan deia que la falta de cohesió històrica dins de TVE duraria fins a dia de demà volia dir precísament açò. I no només perquè un cartellet solape a un altre, sinó perquè no tot és unificar el disseny de Telediario i La2Noticias. Ni tampoc hi ha prou en sumar-li 'Los Desayunos'...Sí, eixos 'desayunos' que ara ja no són 'Los Desayunos de TVE' a la careta del programa -baix la marca LD- però que ho segueixen sent segons en quins àmbits de TVE i del propi programa. Un caos.

Més incoherències a TVE? Sí, clar.

Per la nit i al matí, La 1 connecta amb el 24 Horas. Doncs ara el que ens trobem és açò:

La 1, amb el plató antic


El canal d'informació de TVE sempre ha estat marcat per la falta d'inversió, però van a pitjor. Ara arriben a l'extrem no tan sols de reutilitzar el plató del Telediario anterior com fins ara (que tenia més de coent que de coherent), sinó que s'atreveixen a mantindre els decorats vells quan acaben de renovar els informatius de les dues principals cadenes i, pitjor, sabent que el 24 Horas s'emet per La 1 tota la nit. És molt trist probar-se el plató antic i el nou al mateix temps, però així és TVE, sempre un pas per darrere!

Ara fixeu-vos en aquesta última imatge:

El zulo de TVE CV, com ara


Què li passa? Fixeu-vos en el logotip. La 2, on fa mesos que van desaparèixer els informatius territorials (per a que després ens diguen que TVE és símbol d'informació, ja!). Doncs aquesta captura de pantalla no està tan caducada com penseu. Elimineu el logotip, poseu-me si voleu a Salva Campos, i fiqueu la mosca de La 1. Ja teniu eixe informatiu territorial cohesionadíssim amb els informatius de TVE.

A TVE, com a marca, i també als seus informatius, encara els falta molt per a ser un tot coherent, i això que no és la cosa tan difícil. Una llàstima que, la que podria ser la informació més rigorosa de les televisions estatals, no vulga ser mai la primera.


La Mirada Crítica