Benvinguts :)

divendres, 2 de novembre de 2007

un abans de l'11-M-2004, i un després del 31-O-2007

Com fer justícia amb morts i ferits?

La justícia no és universal ni molt menys està omnipresent. Malauradament, si no la trobem en els casos materials difícilment es farà en els personals. Hi ha mals que no es poden reparar.

Ja coneixem tots el resultat del judici pels atemptats de l'11m, les absolucions i les condemnes. Les primeres imaginem que són o bé per falta de proves o bé per innocència demostrada, la qual cosa és d'agraïr: el terror no entela la imparcialitat de la justícia; Les condemnes... sempre insuficients. De fet, la presidenta de la Associació d'Afectats de l'11-M, Pilar Manjón, ja ha declarat que recorrerà la resolució. I ho entenc, i em pareix bé. Però que sàpiga que mai una sentència la satisfarà. Ni a ella ni a ningú.

Políticament, el PSOE li ha demanat a Mariano Rajoy que assumisca que "no va ser ETA". El PP -encara dirigit pels mateixos que orquestraren les mentides de l'11 al 14 de març de 2004-, li ha contestat per boca d'Eduardo Zaplana que accepten que "no va ser Iraq". El socialista José Blanco anava més lluny afirmant que "L'autor intel·lectual del engany massiu de l'11-M és José María Aznar i el material, Ángel Acebes". Però el PP vol més investigació per a més desinformació; El PSOE comença a utilitzar l'11m com no va fer fins al 14m. I les víctimes-familiars/amics plorant.

Pel que fa als mitjans de comunicació, podem trobar a la premsa perles tan valuoses com el titular de El Mundo que qualificava ETA, Irak, Zougam com a "altres claus de la sentència". L'ABC contribueix a la causa popular afirmant que "Del Olmo manté obertes quatre causes relacionades amb els atemptats de Madrid". Per la seua banda, el diari socialista Público es fa ressó del mal gust de les reaccions polítiques amb "PSOE i PP es llancen la sentència al cap", i especifica imparcialment: "Ni etarres, ni Titadyne, ni conspiració", "El PSOE no renuncia a exigir comptes polítics" i "El PP es nega a disculpar-se per la conspiració"...

Pel que fa a la TV, totes els cadenes van fer un tractament especial de l'esdeveniment. La 1 va allargar Los desayunos de TVE; Antena 3, Cuatro i Telecinco van incorporar la notícia del dia als seus respectius magazines matinals; i laSexta i Canal9 programaren especials informatius. La majoria de cadenes optaren per la tertúlia com a gènere per tractar la notícia.

Curiosament, les cadenes més properes a sectors polítics no beneficiats amb la sentència li van donar menys importància a l'esdeveniment. Espejo Público (Antena 3) seguia amb la seua escaleta habitual i va connectar amb l'audiència en el moment clau. Trist comprovar com es tracten temes superficials de crònica rosa en moments tan sensibles; Per la seua banda, l'autonòmica valenciana tallava la seua ja carcterística telenovel·la sudamericana per emetre un especial Notícies 9 només amb Empar Recatalà al plató i un reporter a Madrid. Va ser vergonyós comprovar com afloraven informació i opinió en les tertúlies de les altres cadenes i com Canal 9 quedava novament a la cua amb únicament dos periodistes que després de cinc minuts no sabíen què contar-se i no paraven de repetir el mateix una i altra vegada amb preguntes cada vegada més estúpides mentre pregaven desesperadament que es reanudara la sessió.

Pel que fa a les altres cadenes, La 1 va mantindre un to neutral i respectuós, amb una tertúlia molt centrada. El tractament informatiu va ser formal; Les altres cadenes ja es decantàven una miqueta. Per ordre, de menys a més: Telecinco, Cuatro i laSexta (quin canvi, eh?).

I entrant en mirades crítiques, avui vull denunciar el que considere una greu falta de respecte: una televisió no pot reobrir amb sang les ferides que una sentència judicial tracta de tancar.

Imatges de l'11m a La 1


Imatges de l'11m a Canal 9


I molt menys una televisió pot utilitzar l'espectacularitat d'aquest atemptat com a ganxo o esquer, com va fer Cuatro (decepcionant...) d'una manera molt irrespectuosa i sensacionalista. La baixa audiència de Las Mañanas de Cuatro no justifica caure tan baix:

(Modificació especial per a l'ocasió del grafisme de Las Mañanas de Cuatro per a anar i tornar de la publicitat)

Només vull acabar lamentant que els afectats d'un atemptat com aquest hagen de suportar tota l'atmosfera de crispació, polèmica, controvèrsia (políticament), i sensacionalisme i falta de respecte (mediàticament).

És la meua opinió. Salut!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

2 comentaris:

PØrras ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

XorX ha dit...

Estic d'acord amb el que vas escriure :)