Benvinguts :)

diumenge, 2 de setembre de 2007

ni a La Pobla rabosetes, ni a Les Useres paputs

Com probablement sabreu, se'ns ha cremat l'Alcalatén.

Dimarts, unes espurnes procedents d'una obra il·legal sobre una torre elèctrica a les rodalies de la Ponsa, a terme de Les Useres, originarien un incendi que tres dies després ha deixat milers d'hectàrees de muntanya reduïdes a cendra als municipis de Les Useres, Atzeneta, Figueroles, Costur, La Foia, Llucena i l'Alcora. Masos i granges van ser arrasats pel foc, però per fortuna no es van haver de lamentar danys personals.

Com veieu, el títol d'aquesta entrada és només un joc de paraules amb la jota de l'Alcalatén -cançó popular- ja que afortunadament a La Pobla segueixen havent moltes raboses i altres espècies animals i vegetals pròpies de la zona. No podem dir el mateix dels municipis citats anteriorment, ara convertits en un paisatge encoratjador. Cal lamentar que ningú pense en la fauna salvatge en lamentar els incendis.

Conèixer que s'ha iniciat un incendi no és difícil, vivim en una època autodenominada de la informació, però exemples com aquest d'avui bé ens demostren que no és tant així.

Probablement la ràdio s'avançara, per tots és conegut que és el mitjà més immediat. Però a mode de notícia radiofònica Canal 9 ja donava l'última hora dimarts al migdia. Encara sense imatges ni dades. Però prompte vorem que açò no és tan estrany com pot semblar.

En vista que l'incendi anava a més i no es veia el moment de dominar-lo, dijous al matí vaig pujar a Les Useres, el que podríem dir el meu segon poble, per a vore si podia ajudar.

Allà vaig descobrir coses que els mitjans de comunicació van prescindir de publicar, almenys els audiovisuals. Com per exemple que els primers dies va faltar molt de menjar i beguda per a efectius i voluntaris. Que el menjar va haver de ser enviat per solidaritat per botigues i particular de distints pobles després d'una crida d'urgència dels veïns de Les Useres. O com ara que aquestos veïns van ser essencials per organitzar el subministrament alimentari, cosa que no se'ls ha sigut reconegut enlloc. Jo sí ho faig, perquè té molt de mèrit. O temes tan delicats com que molts militars estaven de braços creuats perquè els que duien el comandament (depenents de la Generalitat) no volien donar mèrits a l'Estat (socialista). O que els UME (Unidad Militar de Emergencias) no es sentien preparats per a la tasca encomanada, perquè era el seu primer incendi gran i reconeixien no tindre preparació. Més coses: no hi havia tècnics en incendis forestals; es van perdre moltes hectàrees per la incompetència d'efectius que no coneixien la zona (ni amb mapes), i que no acceptaven ajudes o consells que haurien servit per agilitar el desplegament; la falta de coordinació va deixar fronts abandonars; es sabia que es duien moltes més hectàrees cremades de les que marcaven les fonts oficials, però no es reconeixia, etc. Assumptes molt greus, com podeu comprovar.

Pel centre de comandament de Les Useres van passar molts herois: efectius (que van treballar de valent, i que acodien rendits i mascarats); veïns (voluntaris); l'alcaldessa, Delia Valero, i regidors de l'equip de govern municipal (no de l'oposició, i que van treballar com el que més); tots sense dormir. Però també hi havia molts antagonistes, alguns d'ells, malauradament, entre els efectius. Però la immensa majoria polítics, uniformes i corbates. Però això no interessa als mitjans de comunicació, que també es troben en el grup dels roïns.

Avui vorem què van fer els mitjans de tota aquesta incòmoda informació.


La Mirada Crítica


24 hores d'informació a revista
dijous 30 d'agost de 2007


Cap a les 21.30h del dimecres començava el Notícies 9 nit. La pregunta ací és per què mitja hora més tard; la resposta simple però increïble: Futbol a Canal 9. Sembla que l'informatiu és menys important que el partit. Hi ha moltes fórmules per no discriminar la informació, com ara emetre el partit per Punt 2 o emetre un especial Punt 2 Notícies a les 21h. Però no, si vols saber alguna cosa de l'incendi hauràs d'estar pendent de la mitja part del partit, estigues o no mirant-lo. I ves amb compte, que el temps d'informació dura 10 minuts i com et descuides se't passa sencer.

Sembla ser, doncs, que a Canal 9 no li interessa massa el tema, no cal recordar els tres quarts d'hora dedicats en exclusiva a temes tan importants com la final de la Copa de l'Amèrica, la inauguració del Palau de les Arts o el futur circuit urbà de València. Altes temes com fortes pluges a la tardor, nevades a l'hivern, vendavals a primavera o simplement altes temperatures a l'estiu també han ocupat informatius sencers i llargs especials, amb múltiples connexions en distints punts claus de la comunitat. Però un incendi incontrolat i mal coordinat no interessa a Consell 9.

En l'anàlisi que faré de mitjans no he tractat les imatges, sinó els continguts. He calculat els temps, he indicat si aquesta notícia obre l'informatiu i he resaltat en negreta la informació exclusiva. En roig les inexactituds. Dijous 30 d'agost de 2007.

Fa uns mesos La Mirada Crítica denunciava que el senyor Lluís Motes acabava un informatiu amb imatges d'algunes terres seques, tractant d'induir a l'espectador un falsa sensació d'extrema sequera. I dimecres 29...
  • 24.2 Notícies. L'incendi obre l'informatiu. Amb tanta durada com l'informatiu d'Amàlia Sebastián -àlies Florero (ja en parlarem)-, la notícia no arriba als dos minuts, la connexió és en fals directe, i ni tan sols l'incendi més greu dels últims anys és suficientment important com per acabar l'informatiu (com sí ho era la falsa sequera, i que ara que realment estan plens els embassaments no se'n parla, no).Les Useres i Atzeneta
Sense previsió de ser controlat. 2 focus
36h d'incendi
350 efectius
1500ha
Vent 60km/h. Ponent
Fum sobre les cases
Evacuació voluntària a Les Useres per als que patisquen problemes respiratoris o d'ansietat
Declaracions veïns i polítics

Com veieu, que el foc estiga a uns 100 metres de les cases del poble no és causa suficient per al Consell per evacuar els veïns, quan un simple canvi en la direcció del vent podria llançar les flames sobre el municipi en qüestió de minuts. A més a més, després de 36 hores d'infern les hectàrees cremades encara són 1500, segons afirmaven fonts oficials dimecres al matí. Però tots sabíem que mentien. Al centre de comandament la xifra s'elevava considerablement, però no a oïdes de polítics i mitjans. Els problemes de coordinació i la falta de preparació de gran part dels efectius s'ometen als comunicats i intervencions públiques dels representants del poble. I els informatius de Canal 9/Punt 2 ho accepten sense més, amb un informatiu en directe -al voltant de la mitjanit- amb informació obsoleta, una gran ironia.

Però la Televisió PoPular Valenciana no ho és tot.

Al voltant de les 3 de la matinada enregistre les tres cadenes d'informació 24h de la Televisió Digital Terrestre. Totes elles donaven la mateixa informació que a les 21h, com Punt 2, però tres hores més tard. Matinada del 29 al 30:
  • 3/24. Al final de l'informatiu (poca importància), després dels incendis de Grècia i Riba-Roja d'Ebre, resumeixen la notícia en 40 segons. A la pràctica la catalana no ens ha donat més informació que la valenciana, però sí menys específica. Jo, sincerament, i vist l'amor de TVC pels Països Catalans, m'esperava més. Però com en TVV, hi ha coses que van per davant de la informació, i la pela és la pela. Per a açò volem TV3?Les Useres, Atzeneta, Llucena
Incontrolat. Distints focus
Més efectius
Fort vent
1500ha
Cultiu i matoll
Evacuació voluntària a Les Useres per als que patisquen problemes respiratoris
Feines de reparació d'una empresa
Sense declaracions
  • 24H. Dos minuts de primera notícia. Aporta més informació que la C9/P2 i 3/24. Però fa hores que ens conten el mateix. Això sí, eviten les falses xifres sobre hectàrees.Les Useres (on va començar, zones específiques), Atzeneta, Llucena
Actiu. 2 focusEfectius: Brigades forestals, efectius aeris, efectius de defensa i medi ambient, militars
Nivell 3 de preemergència per altes temperatures
Forts vents canviants
Muntanya baixa, horta i matolls
20 cases desallotjades
Evacuació voluntària a Les Useres per als que patisquen problemes respiratoris
Espurnes mentre s'arreglava una instal·lació elèctrica
Declaracions veïns
  • CNN+. Com a una de les últimes notícies, l'incendi a l'Alcalatén és tractat amb una narrativa poètica, la qual cosa li lleva la sensació de catàstrofe natural. A pesar d'això, aporten informació nova respecte a les altres televisions. A banda, al principi de la nit l'incendi de l'Alcalatén ocupava les primeres posicions en l'escaleta de la roda informativa, després ho posen al final tot i no haver entrat notícies noves. 1 minut 45 segons.


Província de Castelló. Les Useres
Actiu. 3 fronts
350 efectius
Vents que canvien
1500ha
Fum sobre les cases
Bando, alcalde: No respirar el fum i tancar-se a casa
38 persones evacuades per seguretat
Falta de coordinació

Ja pel matí, les notícies s'esperaven actualitzades.
  • Antena 3. Obrin amb l'incendi de l'Alcatalén. 1 minut 35 segons de notícia. Informació molt superficial, al més pur estil Antena 3, basada només en la imatge. Les imatges eren de la nit, però les dades continuaven obsoletes. 6h:Les Useres. Atzeneta. Costur. Llucena
Actiu
Més de 300 efectius. Bombers, brigadistes i exèrcit.
Fort vent
Cremades "cases de camp"
Alerta màxima
Evacuació preventiva a Les Useres per als que patisquen problemes respiratoris o d'ansietat
Declaracions de veïns
  • Telecinco. Informativos Telecinco obre amb l'incendi també. Dos minuts. Informació inexacta. Visió crítica. 7h:


Les Useres.
Incontrolat.
Més de 300 efectius
Quasi 2000ha.
Pinars i explotacions agrícoles. Animals morts en granges.
Falta de prevenció (abandonament, malea). Una de les zones més àrides del país
Descoordinació. Els equips d'extinció arriben tard
Evacuació voluntària d'alguns municipis a vells i malalts
Declaracions de veïns
  • Canal 9. Primera notícia, a les 8 del matí. Primer informatiu amb connexió en directe des de les 21h del dia anterior. Quasi 8 minuts de notícia, gran part de connexió però repetint informació. A Canal 9, com sempre, tot i tractar-se del pitjor incendi en molts anys, tot és bonic i preciós. No hi ha complicacions mai, ni el foc sembla un problema!


Les Useres, Atzeneta, Figueroles, La Foia, Costur i Llucena
Descontrolat. 2 focus, Bovalar (Atzeneta) i Les Useres
Camps de cultiu i pinar. Animals de granja
Vent 40km/h
350 efectius, 25 brigades, 17 autobombes, 3 tot-terrenys, 4 camions, i més de 100 militars especialitzats (UME, primera vegada que actuen a la Comunitat) tota la nit. Mitjans aeris s'incorporen a primera hora
1800ha. Ponent.
Quasi 48h
Alerta 2
Camps ha estat a Les Useres
Esforç sense precedents
Evacuació voluntària al polisportiu de la Vall d'Alba per als que patisquen problemes respiratoris o d'ansietat. 75 llits. Creu roja. Ningú ha acudit.
CV165 (Les Useres - Costur i Atzeneta) i CV155 (Les Useres - Atzeneta) tallades al trànsit
Declaracions polítics i veïns

Almenys aquesta xica sí sembla de Castelló, per la forma de pronunciar els noms propis. O almenys s'ha documentat. Perquè Canal 9 té molta costum de prescindir del personal de Castelló.


La Mirada Crítica


Com veieu, uns més i altres menys però ningú sembla atorgar a l'incendi la importància informativa que mereix, només comunicativa. Només ens donen informació superficial, només Telecinco s'atreveix a criticar un poc els problemes de coordinació, però no entra en la preparació. Ningú va més enllà ni reflecteix les mancances estratègiques que van multiplicar el nombre d'hectàrees cremades. Ni ningú reconeix la dura feina dels veïns. Camps sí ho va fer. Es va deixar vore bastant pla, però per l'esquena no és tan amable, ja ho hem vist.

El poble de Les Useres estava decebut. Però això la televisió no ho diu, i eixa sensació d'abandonament es queda, quan tot acaba [sic], entre la cendra.

La que s'emporta el premi és avui Canal 9, i servirà de precedent perquè no és precisament una floreta. Mentre sembla aprofundir més en la notícia, ens adonem que és pura propaganda, amb més dades destinades al vertader objectiu -que tots coneixem- dels Notícies 9. Només ells han tret els polítics valencians, per què serà? Ah, i segueixen sent més important l'Amèrica, el Palau, la Fórmula, la meteorologia i el futbol, entre totes aquelles altres coses que interessen al Consell.

Però ara ja sabeu per on van els tirs en la comunicació. De la missa, cregueu-vos la meitat (o menys).

Per acabar vos deixe un vídeo del dijous a la nit. Un zàping d'informatius en temps real. Ací voreu les conseqüències de la decisió de Canal 9 de prescindir del personal de la redacció de Castelló per periodistes de fora com Carolina Sellés (que diu Alcalatél, o Llusena, amb "s" sonora), o com Lorenzo Milá atorga al Bovalar (partida d'Atzeneta) la qualificació de municipi, tot i que després encerten amb Aurora Moncholí, que almenys és valenciana. El reporter de Telecinco parlant de "La Peñagolosa", periodistes forans que pronuncien Lucena del Ciz, Lluzena, Les Useras. I llàstima que no isca Serafín Castellano dient "Vall de Alba".Però hi ha més mirades. Jo vos recomane el punt de vista Naturatge.

Salut... i consol.

La Mirada Crítica

4 comentaris:

Roser ha dit...

Pel que he pogut saver, la xispa de la radial es va provocar a les 11:30-12 del matí i per Atzeneta el primer helicopter es va veure cap a les 16 i els bombers a les 22:30; quant els "efectius" ja hi eren treballant molts voluntaris que volien explicar on estaven els camins per accedir als focus van esser rebutjats. Aixo, a més d'olor a cremat, fa olor a podrit... i els polítics estan sortint molt guapos i polits a lloar la coordinació administrativa.

Anonymous ha dit...

Només comentar que dijous o divendres al matí, per tv3 va parlar un bomber de Castelló comentant la descoordinació dels mitjans que estaven atacant l'incendi.

XorX ha dit...

Hola als dos, abans de res gràcies per escriurre'ns.

Roser, moltes de les coses que dius jo també les vaig escoltar mentre estava ajudant per allà el dijous, però m'han arribat informacions distintes sobre l'origen de l'incendi.

Segons la versió que m'ha arribat, va ser a la zona de la Ponsa on es va iniciar el foc però els operaris que el van causar no teníen manera de comunicar-se amb els bombers, així que van apropar-se a la carretera a demanar a algú que duguera mòbil que telefonara els bombers. Aquest, en trobar cobertura, va ser qui avisaria els bombers, i a partir d'ahí coincideix amb el que contes. Però bé, al final mai se sap.

Anònim, supose que et referiras al programa sensacionalista de referència de TV3, "Els matins..." Bé, espere que fóra de profit! Segurament parlarien molt més clar del que ho voriem mai en Canal 9. Menys és no res. Llàstima no haver-ho vist, segur que haguera sigut interessant.

Salut!

Anonymous ha dit...

mireu el que diu la diputada d´EU

http://isauranavarrointervenciones.blogspot.com/2007/09/intervencin-completa-isaura-navarro.html