Benvinguts :)

dijous, 28 de desembre de 2006

Alguna cosa passa amb l'NT9

Com bé sabreu els assidus espectadors dels NT9, els informatius de la televisió pública valenciana segueixen a diari un mateix esquema, que moltes vegades es fa fins i tot repetitiu.

Avui 28 de desembre he percebut certes diferències notables a l'NT9 d'Empar Recatalà (o, per escurçar, l'NT-Empar). Bé, concretament al migdia, perquè darrerament Recatalà fa doblet als informatius d'entre setmana, cosa difícil de trobar en cap altra televisió. Deu ser que cap altre conductor és digne de substituir el gran Lluís Motes...

Però el notable cansament i les ulleres conseqüència de la sobreexplotació d'Empar res té a vore amb el que avui comente.

Vegeu aquest vídeo comparatiu entre l'informatiu del 25 de desembre, amb l'esquema de la resta de l'any, i el d'avui, distint a tot... per a pitjor...


Un informatiu diferent

  • (1) A les dos i mitja de la vesprada d'avui el fons d'Empar era distint al d'absolutament la resta de dues i mitja de la vesprada de l'any...
  • (2) Dues notícies de dos dies distints amb el mateix fons... Però amb una il·luminació i profunditat distintes...
  • (3) El 25D veiem distintes notícies amb enquadraments distints de la conductora. Avui totes les notícies han seguit amb el mateix fons del punt 1...
  • (4) La Revista de Nadal. Un nou fons per a Empar i Laura Grande dreta davant la pantalla, com sempre. Avui, Grande estava a la taula junt a Recatalà i aquesta amb el mateix fons que la resta de l'informatiu...
  • (5) Dilluns el presentador dels esports, Alfons Pérez, tenia el fons que avui ha sobreexplotat la conductora, així que avui li l'han canviat per un bastant més simple....
  • (6) Avui no ha hagut comiats de La Revista ni de l'Esport. Ni tampoc presentació de l'Oratge. Tot per simplificar...
  • (7) I finalment, dos comiats diferents. Quan generalment s'acaba amb un zoom in cap a la pantalla, però mai amb zoom out com avui...

Però hi ha més coses. On estan Majo Escuder i companyia? On estan les connexions en directe? No hi ha... Un NT9 sense directes??!!

En aquest moment és quan ens hem de plantejar què ocorre amb el Notícies 9. Són xicotets canvis que, estranyament, mai s'havien fet fins avui... Per què?

La trampa dels NT9

Sé que córrec el risc de subestimar els lectors però per si algú no se n'ha adonat... ací teniu la prova definitiva, comparem:

Recatalà i Pérez (25desembre2006)

28 desembre

La imatge de la taula està clarament posada per ordinador i la pantalla gran es veu també retallada i superposada. Però més ens preocupa el reflex sobre la taula. O bé els presentadors són vampirs i no es reflecteixen o bé és una errata de qui s'ha encarregat d'enregistrar els informatius amb un croma i un fons virtual.

És, doncs, cosa dels innocents. Innocents aquells que pensaven que podrien enganyar-nos.

També podeu observar una espècie d'esglaó a la part esquerra de la imatge i com una de les pantalles no només es superposa al fons sinó que es superposa al negre.

No voldria burlar-me del tot poderós Canal 9, però no he pogut evitar preguntar-me què voria la càmera si Empar s'alçara de la "taula" virtual. Els inesgotables Martes y 13 ens tornen a donar la resposta.

El que ocorreria amb Mariamparo

I per si no teníeu prou...


Empar Recatalà CROMA


Les pantalles estan superposades al fons. Desapareixen les línies grises i els reflexos que hi ha sobre el vidre.

Un plató retallat

A la part inferior podem observar com s'acaba la fotografia del plató que sobreposen per ordinador al croma.

Per cert, que han recuperat l'antiga versió del grafisme dels informatius... Actualitzada fa més d'un any amb motiu del canvi de logotip de la cadena.

Abans i ara

La veritat és que si el dia 1 volen estrenar un nou plató (suposició pròpia) no cal que facen tanta feina. Totes les cadenes fan servir un plató més xicotet mentre fan l'altre, i no aquesta pijada complicada i ridícula que, a més a més, acaba fulminantment amb el directe. Tot per l'aparença...

Es veu que l'efecte Empar s'estén.

La Mirada Crítica

PS1. Per tal que es reflectisquen les coses només cal posar sobre la superfície blava o verda del croma un vidre o plàstic que reflectisca. Així ho fan moltes televisions... fins i tot locals...

PS2. Ja sabeu que sóc un gran seguidor d'Empar Recatalà. És, probablement, la carta més alta dels informatius de Canal 9 i del seu pa i circ. Em centre en ella per algunes raons. Perquè sap comunicar. Perquè sap mentir. Perquè sap seduïr. I perquè representa a la perfecció el tractament informatiu de la televisió pública valenciana: bonic, però buit; proper però distant; públic, però parcial.

PS3. No deixeu de llegir els comentaris a aquesta entrada.

20 comentaris:

Òscar ha dit...

Bua kina currà t'has pegat! Això es vore canal 9 i lo demés són tonteries, jajaja. Per cert que cutre marededeu.

SWINSON ha dit...

Jo t'ho explique:

L'estudi 3, on generalment es fa el Notícies 9 està d'obres, remodelant-se. No sé ben bé per què. Pense que estan adaptant-se algunes noves tecnologies i alhora també s'aprofita per a llavar-li la cara a l'estudi, una modernització de l'estudi.

És per això que hauràs notat que durant estos dies, els presentadors estan a soles i no en parella. Això passa perquè ara els informatius es fan des de l'estudi virtual que té Canal 9.

És a dir, tot el fons de l'estudi que veus és en realitat virtual, un croma-key, com se sol dir. Està generat per ordinador. És una qüestió operativa mentre duren les obres. És l'estudi on habitualment es fa el Metropolità de València i l'informatiu dels sords i altres programes d'esports.

L'estudi virtual és més xicotet i per això només hi ha un presentador.

Lo dels periodistes que comentes... Estan de vacances, que també són persones. Supose que també part del personal tècnic... I, potser, que no hi haja notícies en l'informatiu que tu comentes dignes d'una connexió en directe.

Només et fixes en els informatius d'entre setmana? Mai mires els de cap de setmana?

Salut!! I bon any... de canvi???

SWINSON

SWINSON ha dit...

"La veritat és que si el dia 1 volen estrenar un nou plató (suposició pròpia) no cal que facen tanta feina. Totes les cadenes fan servir un plató més xicotet mentre fan l'altre, i no esta pijada costosa i ridícula que, a més a més, acaba fulminantment amb el directe. Tot per l'aparença..."

I això precisament és el que han fet, encara que eixe estudi al que et referixes és el virtual, on es fan altres informatius, con t'he comentat. Justament el que tu dius que podrien fer és el que han fet, passar-se a un altre estudi. El que passa é que en lloc de comprar taules i posar plasmes que costarien un aburrada d'euros, imiten per ordinador, cosa que costa poca pasta.

És una solució temporal, i a mi no em pareix tan mal.

El resultat no és perfecte, això és de veres, especialment als esports, que pareixen dibuixos animats, però la resta jo el veig bé. Correcte, però millorable.

XorX ha dit...

Per cert, una altra cosa que m'acabe de fixar. Les pantalles del plató virtual ténen els gràfics que feien servir els informatius abans del canvi de logotip a la tardor de 2005.

Abans era NT9 amb el "9" en positiu i ara és NT9 amb el "9" en negatiu.

Ai ai.

SWINSON ha dit...

Potser que algun presentador, igual que tot el planter de redactors, tècnics, etc... també tinga per ahí algun dia de vacances guardat i l'aprofite ara pel Nadal. Encara així, si et fixes bé, és impossible que estiguen els dos presentadors habituals al plató alhora.

Tens la prova quan es dóna pas als esports. Els dos presentadors (informatiu i esports) quasi es toques. Es faria impossible un tercer!!

De fet, en la secció de La Revista, ara la presentadora també està asseguda, i no alçada com és habitual, per qüestions d'espai.

Confie que quede poc per tornar a l'estudi habitual.

---

El cap de setmana a mí m'agraden una miqueta més els informatius. Ho dic perquè és prou més difícil fer un informatiu que dura més d'una hora amb apenes cites informatives com les que hi ha entre setmana (rodes de premsa, compareixençes, etc...) i a mí m'agrada.

---

Tranquil que Motes ja està commandant la nau!!

Ahir (2 de gener) ja en van fer 5 connexions en directe. Supose que ja està tot el planter preparat i tot continua igual. Majo Escuder inclosa ;) Quant al que dius, el règim no és molt restrictiu. De fet, si pensen en quanta gent fa connexions en directe, t'eixiran pràcticament unes 20 persones entre les tres edicions de l'informatiu, cosa que és molt ampla.

I no dubtes que és en directe. Tots els informatius de Canal 9 es fan sempre en directe.

Aleeee...

Dani ha dit...

Jeje, la veritat és que si, una bona currà si que t'has pegat per a esbrinar tot això...

Escolta swinson, es nota que estàs clavat en la redacció de les notícies de Canal 9. La veritat és que tot i que també em fixe en totes estes coses més tècniques (estic estudiant comunicació audiovisual a Gandia) em fa molta curiositat com són allí les coses pel que fa al control i tal.

Per exemple, que fa Lluís Motes? Vull dir ell treballa com tots o arriba, li donen les noticies fresques acabades d'escriure i les recita?
Com parlen entre ells Empar i Vicent, en valencià o en castellà? Quina de les dues llengües domina en la redacció?
Com s'encarrega Motes i companyia d'implantar un control i una manipulació tan dura?
Hi ha algun grup que estiga en contra dintre de la redacció i que faça pressió? Algun sector que demane més informació política de la resta de grups polítics valencians i menys notícies de successos, per exemple...
No es plantegen fer cap parada/vaga com a acte de protesta com en Telemadrid?
Hi ha periodistes marginats o em sembla a mi? Genar Martí hem sembla un bon reporter i em fa la sensació que el tenen un poc apartat. I les xiques que eixien ja fa uns anys presentant, esta rubieta que a mi m'agradava molt, que s'ha fet d'ella? No ix mai...
Tu quina feina tens allí dins?
Buff jejeje
Contesta a allò que pugues. Jo pare de fer preguntes perquè podria estar aci una hora.
Moltes gràcies.

P.D: A mi també m'encantaria que hi haguera canvi, i pagaria per vore a Lluís Motes el dia de les eleccions, en el programa especial dient els resultats finals i cagant-se interiorment perquè que sap que se li ha acabat tot, serà l'Urdaci de València. Jeje

XorX ha dit...

Jo m'he fet moltes vegades eixe tipus de preguntes. I també moltes més que segur que coincideixen amb algunes de les que t'has plantejat.

Tant de bo algun dia ens les respongueren. M'agradaria tant poder estar un dia sencer en la redacció, i conèixer cada decisió, cada estrat de la piràmide, cada sentiment dels treballadors, cada ordre i punt del llibre d'estil (l'oficial i el no oficial).

A vore si Swinson s'estira ;P

Salut

Dani ha dit...

Molt interessant tot allò que dius. Tot i que això de que el temps dedicats als partits polítics siga equitatiu amb la seua representació a les Corts, no ho acabe de vore-ho jo. I, més que de vegades, jo trobe que sempre és fa propaganda i que quasi mai és informació. A més si com tu dius comparem els NT9 amb el telediario de TVE1 comprovaràs que aquests últims no es dediquen a recitar "los éxitos y los logros" de Zapatero i el PSOE, pense que són prou imparcials i que no trauen més coses referents al govern, que puga treure per exemple Telecinco.
Pel que fa a les notícies de les Corts que treuen les nacionals són totalment inexistents, però és que ni de les nostres Corts i ni de les de Catalunya, ni de Madrid ni d'Extremadura. El que sembla lògic, perquè si hagueren de parar-se a fer una crònica de cada comunitat autònoma l'informatiu podría ser llargíssim i sense interés. Per tant Canal 9 hauría de deciacar-li més temps, al meu parer.
Per últim considere q tens molta raó en això de que hi ha qualitat. Es veu mitjans i una àmplia gama de periodistes, però desgraciadament, al meu entendre és una qualitat sino desaprofitada si molt millor aprofitable.

SWINSON ha dit...

dani dixit:

Pel que fa a les notícies de les Corts que treuen les nacionals són totalment inexistents, però és que ni de les nostres Corts i ni de les de Catalunya, ni de Madrid ni d'Extremadura. El que sembla lògic, perquè si hagueren de parar-se a fer una crònica de cada comunitat autònoma l'informatiu podría ser llargíssim i sense interés.
------------

Jo no volia dir això. Em referia a què en els informatius nacionals, especialment el de TVE no ixen mai parlant els partits polítics que no estan representats en el Congrés dels Diputats.

Ací, de vegades, una vegada cada 10, 12 dies, no sé, ix el Bloc...

XorX ha dit...

Jo no m'excusaria en què no fan les altres cadenes perquè si ens aturem a pensar en el que sí fan aleshores Canal9 està perdut.

El Bloc ha d'eixir quan siga notícia, i punt. I ara ho és perquè està en coalició amb un partit parlamentari i perquè els seus vots podríen ser decisius en un possible canvi de govern. Amb el PP s'hauria de fer el mateix, eixir només quan siga notícia, i ens evitaríem tanta propaganda innecessària del Consell.

A vore si una setmana d'aquestes grabe un 'Parlem Clar' perquè ahir el vaig vore i és insuportable. Quina moderadora més roïna i parcial. I els convidats molt descompensats ideològicament. Una vergonya més de la televisió de tots els valencians [que voten al PP].

Salut!

XorX ha dit...

Uuufff, jo veig Canal9 massa parcial per a creure tan clar que la redacció és professional i sense control/pressió.

Per què el Cas Fabra no ix mai? No hi ha cap periodista amb títol? Perquè jo ho veig com a notícia. Per què es va tardar tant en parlar de la moció de censura del PSPV? És que ningú veu que és una qüestió important?

Coses a tindre en compte i que ens demostren la seua parcialitat:

http://lamiradacritica.blogspot.com/2006/10/el-poble-decideix-ni-txics-ni.html

--> ¿? Això no importa? No és notícia?

http://lamiradacritica.blogspot.com/2006/05/pas-valenci-s.html

--> I la manifestació què? Això és tot el que s'ha de dir?

http://lamiradacritica.blogspot.com/2006/10/les-comparacions-sn-odioses-diuen.html

--> Això NO és ser parcial, això és ser "professional", vinga!

Hi ha tants exemples... Jo veig el teu punt Swinson, però és que crec que és evident que Canal9 dista molt de ser el que dius.

A Canal 9 els periodistes fan política. I serà perquè no són professionals o perquè són professionals amb pressió política.

Ho veig bastant clar.

Anonymous ha dit...

SWINSON:

Ja t'he dit que el moment on es fa control és a l'hora de fer l'escaleta dels informatius. És a dir, en el moment de decidir quines coses entren i quines no.

No ho he negat.

Per cert, el dilluns s'estrena el nou plató d'informatius i la nova línia gràfica. Espere una entrada al blog i, si pots, espere que sigues condescendient, jeje.

Salut company.

XorX ha dit...

Només volia que quedara clar, de tota manera també pense que dins de les notícies que no es censuren també hi ha un punt de vista parcial. Un dels enllaços anava en eixa direcció. Però bé, no cal discutir-hi més :)

Pel que dius del nou plató, ganes tinc de vore com l'han fet!! No puc dir-te per endavant si seré condescendent, però tractaré de vore-ho amb un poc més de perspectiva, sobretot després de que ens hages obert una xicoteta finestra a l'interior de la redacció ;)

Salut!

XorX ha dit...

Per cert, parlant de deixar les coses clares. Estic molt content que m'escrigueu comentaris :D Sempre vinc a vore si hi ha res de nou ^^

GRÀCIES!!

SWINSON ha dit...

Ja t'avance que a mi en sembla amb una certa oloreta a Telecinco la nova capçalera.

Però està molt xula. Moderna. M'agrada. Pense que guanya.

Ara jugaré amb vosaltres... Predominen dos colors a la nova línia gràfica. Hi ha un tercer secundari.

Vosaltres que esteu en totes i extrapoleu la comunicació a altres vessants de la vida... Subliminalment eixos dos colors són els mateixos que els d'un partit polític de la Comunitat...

Penseu, penseu que potser hi haurà sorpreses.

SWINSON

Emparista ha dit...

Larga vida para Empar... A pesar de que la están "exprimiendo" mucho...

No me extraña que seas seguidor de Empar... Es un espectáculo verla día a día.

Me parece de lo mejor de las noticias de Canal 9. Tenerla en el Informativo es una forma más de "vender" las bondades Camps y cía.

Saludos

Anonymous ha dit...

"Larga vida para Empar... A pesar de que la están "exprimiendo" mucho..."

...i tant, en cuant Ll. Motes no presenta, ahí la tenim, doblant com una campeona. No m'extranyaría gens que la fitxaren per a una cadena naciona, cas de Pilar Galán per exemple. Salutacions :)

Anonymous ha dit...

Sóc el president del club de fans de Majo Escuder, el blog està molt currat, enhorabona. Volem anar un dia al programa de Manu per a fer una gran sorpresa a un fan. Besets.

Anonymous ha dit...

Per l'amor de Déu SWINSON com "se te veu el plumero". Jo crec que fins i tot eres el mateix Motes. Que sapigueu tots que la llengua de la redacció és el valencià, sí, una llengua q el cap d'informatius no utilitza mai en el dia a dia, en el tracte amb els seus subordinats. Això sí, una llengua q Motes domina a la perfecció, ja que es passa pel forro dels collons les correccions dels lingüistes. I tot el tema de q no hi ha manipulació, etc... és vergonyós que penses així. Tots els que treballem a la redacció som conscients de la merda toxico radioactiva que fabriquem dia a dia per als informatius. Ningú de nosaltres s'atreviria a defendre les notícies de la casa si no fóra el propi Motes o algun editor llepaculs. Per cert, heu de saber també que la dona de Motes el va deixar una temporadeta per Víctor Campos, el pijo del PP, encara que després va tornar amb ell.

XorX ha dit...

Hola Anònim, gràcies per escriure!

Jo assumisc que també se'm veu el 'plumero', però bé, ja hem parlat moltes vegades que una cosa és l'opinió i l'altra la feina. I ni Motes és acceptable ni tampoc el contrari.

Molt interessant el que comentes. Vaja amb el cap d'informatius, però no em sorprén... M'alegra llegir això de la llengua de la redacció, es bàsic per a una futura TV en valencià!

Mentrestant, he de dir que he tingut el privilegi d'escoltar áudios amb les ordres de realització d'un NT9-migdia i allà jo he pogut escoltar un remix de castellà i valencià entre "TOOOOP", "PARLAANT" i altres comentaris i bronques. A Localia dèiem "HABLANDO". És només una curiositat.

He demanat a dos profes que són realitzadors de Canal 9 que em deixen anar a una realització en directe però m'han dit que és el caos i que nanai :( mi gozo en un pozo... Bé, hauré d'anar amb contracte, doncs! xD (després del 27M :P).

Au, gràcies, salut!