Benvinguts :)

dimecres, 1 de novembre de 2006

L'escrutini català

Avui em ve de gust fer un seguiment de l'escrutini de vots a les eleccions catalanes i comparar el resultat amb el sondeig a peu d'urna. I em centraré en TV3 tot i que laSexta també ha fet un especial. TVE i Cuatro han fet el que diríem avanços informatius especialitzats.

Aquest és el sondeig amb què TV3 començava el seu especial:

Sondeig TV3 - 20.00h

I a partir de les vuit del vespre, tancats els col·legis, comença l'escrutini. Vegem l'evolució:

Escrutini 0.7% - 20.39h

Escrutini 2% - 20.40h

Escrutini 5,5% - 20.50h

Escrutini 15.9% - 20.56h

Escrutini 25.5% - 21.00h

Escrutini 31.1% - 21.06h

Escrutini 53% - 21.17h

Escrutini 79.7% - 21.37h

Escrutini 86.1% - 21.46h

Escrutini 93.8% - 21.56h

Escrutini 96.7% - 22.10h

Com veieu, aquesta vegada el sondeig s'ha apropat bastant:

Eescrutino 99.8% - 23.00h


La participació ha sigut bastant baixa. I és que la política catalana satura. I si li sumes que és la primera vegada que les eleccions no es fan en diumenge i que fa una solana i una calor molt impròpia del mes de novembre es pot arribar a entendre l'abstenció.

La Mirada Crítica felicita CiU per haver guanyat les eleccions en les quatre circumscripcions tant en nombre d'escons com en percentatge de vots. També felicita IC-V per haver pujat tres escons i, en coherència amb la darrera entrada sobre política catalana, felicita Ciutadans - Partido de la Cuidadanía (d'ara endavant C's), el partit, per entendre'ns, dels espanyols i castellanoparlants no integrats en la cultura i societat catalanes.

El dia de les eleccions valencianes, el 27 de Maig de 2007, -quan espere que el cervell de tots els meus lectors haja sigut netejat i absorbit pels meus múltiples missatges subliminars, i voteu en conseqüència- no podria mai fer una cosa així perquè el meu cor no ho aguantaria... Me moririaaa!!

I ara sí, Catalunya ens duplica en democràcia als valencians. I en representació, directament relacionada amb la barrera electoral. A més a més, hi ha múltiples fórmules de govern i cap partir governarà sol, la qual cosa evitarà una dictadura com la que patim els valencians en mans d'un PP amb majoria absoluta. Per tant, felicitats Catalunya.

La Mirada Crítica

8 comentaris:

Anonymous ha dit...

Com ha dit algú en els fòrums de valencianisme "els catalans ja tenen la seva unió valenciana" esperem que no els facen massa mal...

Per cert... estan dient que els C's estan finançats per la FAES. Serà que Aznar no creu en el PP Català?

ciutadà ha dit...

Per cert, sobre la barrera electoral de la Comunitat Valenciana... No us penseu que a Catalunya és millor la situació. Aquí en conjunt el sistema és força més injust. Potser allà la barrera del 5% és alta, no ho poso en qüestió, però a Catalunya tenim la llei d'hondt gràcies a la qual el vot d'una persona de Girona val més que el meu que visc a Barcelona, i és un dels motius que han contribuït als 23 anys de pujolisme o a que el PSC mai hagi guanyat les eleccions autonòmiques ni quan va tenir més vots que CiU. A més, la barrera a Catalunya és del 3% a Barcelona, a la resta de circunscripcions es del 5%. Ara sí, adéu!

Anonymous ha dit...

Comunitat Valenciana... de què? de veïns?. Se't veu el llautó.

XorX ha dit...

Hola Ciutadà, gràcies per les teues aclaracions :D has escrit tu més en comentaris que jo mateix en l'entrada!

Jo, evidentment, base moltes vegades les meues crítiques o comentaris en el que jo considere pensament social més o menys generalitzat que es té de les coses. Això senta mal a alguns, de vegades bé, però a la política és tot tan difús que les posicions ideològiques s'han de demostrar dia a dia.

Ciutadans està dins, és un partit independent, amb les idees clares i que reforça la representació dels catalans. Donem-los un vot de confiança (sí, passades les eleccions!! Què llest!).

Gràcies per escriure'm :D Saps que jo tb t'estime ;)

Captallat, al cap i a la fi no ha dit res antiestatutari. I molta gent, fins i tot a mi mateix quan parle de normal se m'escapa un 'Comunitat Valenciana' (que no és el cas de Ciutadans, segur). No et bases tampoc per això perquè mira si el PSPV és d'esquerra (...) i sempre diu Comunitat ;)

Hi ha debats en què precísament això és el que menys importa.

Gràcies també pel teu comentari :D

Salut!

Anonymous ha dit...

Trobe que això de Ciutadans serà flor d'un dia. 90.000 vots em mereixen respecte, però tampoc no ens hauríem de deixar enlluernar per la novetat. Penseu, a més, que si la participació haguera sigut només un punt superior, estarien fora del Parlament perque s'haurien quedat per baix del 3%.

Respecte al que diu "ciutadà", un parell de precisions:

1.- Al País Valencià, a més d'una barrera del 5 % per a tot el territori, també tenim llei d'Hondt. Ací les regles del joc respecte a Catalunya són infinitament més severes per als partits menuts.

2.- També nosaltres, els valencians, tenim circumscripcions, com Castelló, on el vot està sobrerepresentat en comparació al vot d'Alacant i, sobretot, respecte al vot de València.

XorX ha dit...

Molt interessants els punts que exposes Safrà, t'importaria aprofundir més en cadascú d'ells perquè ens fem una idea?

Gràcies

Safrà ha dit...

Amb molt de gust xorx.

1.- Segons els números, l'"èxit" electoral de Ciutadans és un miratge. Han entrat al Parlament pels pèls i gràcies a la baixíssima participació. Res més.

Amb 1.474 vots menys estarien fora perque s'haurien quedat al 2,99%. Vist d'una altra forma, amb 36.000 votants més al conjunt de Catalunya (una xifra gens alta), no haurien arribat al 3 %.

2.- Sí, em direu que la seua presència parlamentària li dona a partir d'ara més impacte mediàtic. Clar que sí. Des d'ara van a tindre major presència, però per a bé i per a mal. Vull dir que els seus problemes interns, tensions i/o errors també es van a vore engradits, comentats, analitzats, satiritzats...

En aquest sentit recorde que alguns dels seus "intel.lectuals" més coneguts, ja s'han dit de tot I que caldrà comptar també amb el desembarcament segur, a partir d'ara, de molts oportunistes i vividors de la política disfressats de "ciudadanitos" sincers i convençuts.

3.- Amb tot, repetisc que 90.000 vots em mereixen tot el meu respecte democràtic. Personalment no m'agrada gens el "neolerrouxisme", però sí el dret de tothom a lluitar democràticament pel que crega. Els partits s'ho hauran de mirar, però jo trobe que C's és un globus que es desunflarà tant prompte com entren en el joc palamentari i es comprove que retòrica i fets són coses ben distintes.

4.- L'eix reivindicatiu de C's és el bilingüisme. Poca cosa més. Darrere no tenen cap altre discurs/programa realment sòlid. Uns quants lemes i frases fetes, i un molt de ressentiment nacionalista (espanyol) contra el nacionalisme català. Estan en tot el seu dret, evidentment, però per això ja està el PP. Al temps. I al temps també amb l'efecte mobilitzador del catalanisme/sobiranisme/independentisme que pot generar C's de retruc.

5.- Per últim: sou capaços d'imaginar-vos un debat parlamentari entre les primeres espases de CiU, PSC, ERC, PP, IC-EUiA i Albert Rivera? Jo sí. El faran verema sempre que vullguen.

Felicitats pel teu blog, xorx. M'agrada. De debò.

XorX ha dit...

Gràcies Safrà!

Ho veig amb molt més color ara. De fet coincidisc bastant amb la teua anàlisi.

Siga com siga, han entrat i ara tenen el seu paper i la prova de foc. A les properes eleccions es mesurarà realment el seu mèrit.

Salut!