Benvinguts :)

dijous, 19 d’octubre de 2006

Sensacionalisme meteorològic

Tots sabem que a Canal9 els encanten els fenòmens meteorològics. Sabem que ocupen no només portada sinó que protagonitzen gran part del temps informatiu.

Però el sensacionalisme no li ix barat a TVV. Els grans desplegaments absorbeixen gran part del pressupost de producció dels serveis informatius, així que els seus responsables han trobat una manera econòmica de fer sensacionalisme: inventar-se'l.

Per a això només necessites o bé molta imaginació o bé que algun videoaficionat (realment mai m'ha agradat aquesta paraula)et vinga amb unes imatges d'una tempesta. Siga quin siga el cas, aprofita'l i crea expectació, perquè el desenroll de la Comunitat sempre ve de la mà de grans i espectaculars esdeveniments... Com aquest?


Ací tenim una altre cop la nostra estimada Empar Recatalà -també coneguda com Mariamparo la Coenta a la Vilavella-, presentant "una imatge inusual i ben curiosa" (quina forma més postissa de dir-ho, de vegades sembla que els informatius estan redactats per castellanoparlants). Evidentment no es referia a ella mateixa manipulant, que ni és inusual ni curiós -més bé habitual i vergonyós-, sinó que es referia a "unes imatges espectaculars" on apareix "un tornado perfectament dibuixat" entre la Riba-Roja i l'Eliana.

Doncs jo ho pose en dubte, amb els arguments d'un amic meteoròleg.

Si açò és un tornado capaç de causar destrosses allà per on passe...

Nuvolet

... aleshores açò és, sens dubte, la fi del món:

Nuvolets

Ambdues imatges són d'ahir. Ambdues de València.

Ahir va passar sobre el País una línia de turbonada (conjunt de tempestes organitzades entre si) de caràcter sever i de curta durada.

Quan aquestes tempestes tenen caràcter sever es pot arribar a vore en algunes ocasions un cumulonimbus arcus (núvol de tempesta anomenada així per la seua forma d'arc) i que sol aparèixer en tempestes generalment associades a pluges molt intenses, formació de pedregades, fortes fatxes de vent i fins i tot es poden crear tornados.

Si observem el vídeo amb deteniment, podem observar característiques molt poc comunes en la formació dels tornats a la nostra zona.

  • No s'observa rotació ni moviment en el suposat tornado, característiques indispensables (tot i que els obrers no estiguen d'acord amb nosaltres).
  • Conseqüentment, no es veien objectes arrossegats ni moguts pel tornado. No obstant, les persones de fe han de tindre en compte que "els canyissos del riu es movien."
  • No s'ha observat cap tipus de destrossa a la zona on suposadament es visualitza el tornado.
  • El suposat tornado està en front de la tempesta, quan solen aparèixer en la part posterior de les tempesta.

Nosaltres concloem, per tant, davant la falta de claredat de les imatges (diga el que diga Empar) i sense cap tipus d'argumentació meteorològica professional, que es tracta d'un dels laterals d'un arcus tocant la terra o bé simplement un núvol baix associat a la mateixa tempesta. I, per tant, que es tracta d'un nou cas de descarada manipulació informativa dels serveis informatius de la televisió pública valenciana.

I no volem acabar sense lamentar que el videoaficionat haja tornat a recuperar la possibilitat de morir sense haver vist mai un tornado. Això sí, probablement podrà dir que no morirà sense haver format part de la manipulació informativa de Canal 9.

Au!

La Mirada Crítica