Benvinguts :)

divendres, 11 d’agost de 2006

Mira qui informa

Avui he volgut enregistrar en vídeo els informatius de Canal 9 i La Primera de la CV per a vore com tracten la notícia sobre el ple extraordinari a les Corts valencianes sobre l'accident de metro a València del 3 de juliol.

Com podreu comprovar, l'enfocament és més o menys el mateix, però davant la claredat d'una notícia com aquesta la manipulació o tergiversació s'ha de fer de forma molt més subtil.

Generalment, comentaria un poc les raons de la meua sorpresa en una nova crítica als mitjans de comunicació, però aquesta vegada preferisc que ho vegeu primer vosaltres mateixos.

Primer pas. Vos pose les dues notícies i vosaltres heu de pensar de forma argumentada quina és de TVE i quina de TVV amb només l'àudio de la peça. Açò vol dir clarament no observar les imatges.


NOTA: Reconec que Joan Ribó me pareix la millor opció per a la presidència del Consell -cosa que no serà perquè es retira-, però ha sigut YouTube i no jo qui ha triat que aparega Ribó en les dues imatges congelades.

Segon pas. Escolteu de nou i vegeu també aquesta vegada els vídeos complets per assegurar-vos de les vostres conclusions.

Fem ara una xicoteta anàlisi de les peces que ens aporte una resposta:

A TVE la peça comença destacant la presència majoritària del Consell i del President. Tot seguit afirma que la causa de l'accident és l'excés de velocitat i parla d'imprevisibiltat del sinistre i qualifica la línia 1 de segura. Després parlen de l'oposició, i resumeixen el que reclamen amb talls inclosos, això sí, primer de Joan Ribó (EU-Entesa) i després de Joan Ignasi Pla (PSPV-PSOE). Finalment, parla Serafín Castellano (PP), també en valencià. No es mostra Rafael Maluenda, president de la comissió.

Visualment comencem amb imatges d'un seriós Francisco Camps parlant amb Víctor Campos i Serafín Castellano. Tot seguit una panoràmica ens mostra un grup de fotògrafs enregistrant instantànies dels tres membres de la cúpula popular. Imatges dels socialistes avorrits, cadascun mirant a una banda. Pla general. Dirigents populars comentant entre ells...

A TVV la peça comença comentant la gran expectació d'aquest tancament de la comissió d'investigació, on especifica que han acudit autoritats municipals i familiars de les víctimes, presència que lliga amb el minut de silenci que ha obert el ple extraordinari, això sí, destacant que ha sigut una proposta dels socialistes. Tot seguit el president de la comissió, Rafael Maluenda [notablement nerviós], defensa les conclusions de la investigació. Oposició: Ribó i Pla i resposta del PP amb Castellano, aquesta vegada en castellà, es l'únic que no fa servir el valencià. La peça finalitza recordant que s'han acceptat aquestes conclusions per la majoria del PP.

Visualment comença mostrant-nos la gran assistència de gent a les Corts. Després, recursos del minut de silenci. Pla conjunt del socialista Antoni Such i Joan Ignasi Pla escoltant i llegint respectivament. Isabel Escudero amb la bossa sobre la taula i un company escrivint un missatge en el mòbil. Imatges del dia de l'accident del metro, amb ambulàncies i policia. Parla Castellano i més imatges del 3 de juliol. Cap imatge de cap dirigent del PP.

TVE afavorint el govern valencià?

TVV afavorint l'oposició?

No senyors, el món encara no s'ha tornat tan boig. Aleshores, per què aquest intercanvi de papers? Perquè el context ens enganya. Ara TVE és socialista i TVV popular, però no per això hem de baixar la guàrdia en aquella que se'ns situe més a prop ideològicament. He canviat les peces d'informatiu i he modificat també els rètols per fer-ho més creïble.

Segur que ara li trobeu més sentit. Jo no.

Salut.

PhotobuLa Mirada Crítica

2 comentaris:

the vice ha dit...

Bueno a la hora de adivinar de quien es que, el logo de canal 9 detras del presentador ayuda un poco.

XorX ha dit...

I enganya, perquè la peça és la de TVE ;)