Benvinguts :)

divendres, 31 de març de 2006

Tractament de l'entrevista al President

Molt tranquil s'ha mostrat en l'entrevista un President que portava els deures fets i que està, potser, en el moment més dolç de la legislatura.

El presentador i director dels informatius de Telecinco, Pedro Piqueras, difícilment ha pogut fixar una posició crítica amb un Zapatero que ha aconseguit un "alto el foc permanent" d'ETA, que ha aprovat el primer Estatut de l'Estat (el valencià, que com vaig dir, ha sigut nomenat de passada) i amb un segon Estatut molt més reivindicatiu al final del camí i que compta amb el recolzament del Tribunal Constitucional.

El tractament que se li ha donat a l'entrevista des del punt de vista de la realització ha sigut molt més dinàmic que la darrera entrevista a Cuatro, que també analitzarem en el seu temps. El set ara la mateixa Moncloa, de forma que no es podia jugar amb elements extres com plasmes o fons informatius, així que el dinamisme ha vingut de la mà del realitzador: moviments de càmera totalment nous en un programa amb el rigor informatiu d'aquesta entrevista com l'inclinació de l'eix horitzontal, sensació de càmera en mà en alguns plànols (altres usaven trípode), i varietat de plànols: distints generals, conjunts, escorços, mitjans, primers, etc. He vist un xicotet error, pero l'explicaré cap al final.

I tot açò és cosa de Piqueras, no penseu que aquest progressisme on ni Cuatro ha arribat es dóna per casualitat. De fet, és més interessant informativament que l'entrevista es faça a Moncloa, però potser tots aquestos recursos audiovisuals s'haurien multiplicat o reforçat en un estudi de televisió. Ací és on el nou director d'Informativos Telecinco ens hauria pogut mostrar tot el que està disposat a trencar en els cànons generals de televisió. No m'estranya que en poques setmanes l'informatiu de les 20.55h haja pujat 3 punts d'audiència apropant-se a eixa mitjana de 18% alt de share que va deixar Àngels Barceló al deixar la cadena.

Com estic un poc malalt i no estic per a moltes reflexions, he decidit que veieu vosaltres mateixos el tractament que se li ha donat a l'esdeveniment durant l'informatiu. El que és l'entrevista en sí ho he omès perquè, sincerament, no ha dit res de nou. Almenys res que qualsevol persona amb una miqueta sentit comú no sapiguera ja. Són dos minuts de vídeo.

També he de dir que si avui el realitzador ho ha fet -per al meu gust- molt bé, no va ser així en l'improvitzat informatiu que va conduir Vicente Vallés, el dia de l'anunci de l'alto el foc d'ETA.

Sabeu què són els "aires"? Doncs és l'espai buit que ens permet enquadrar un objecte. Mai han d'haver molts aires per damunt del cap del presentador, i si aquest està de front els aires a dreta i esquerra han de ser els mateixos. El problema ve quan la persona mira de costat. Aleshores, una regla bàsica i elemental ens diu que els aires han d'estar pel costat cap on mira. En el vídeo es veu clarament que els aires estan ben utilitzats, i en les imatges següents es veu la contra, és com si Vallés i Bono anaren a menjar-se el lateral de la tele. No vos confongueu perquè estan juntes, feu click sobre les imatges i ho voreu millor.

Aires correctes: Centrat

Aires Incorrectes: Falten a la dreta i sobren a l'esquerraAires Incorrectes: Falten a l'esquerra i sobren a la dreta


L'error de l'entrevista del que parlava és precisament d'enquadrament, per aiò no té realment massa importància, però serveix com a exemple també. És en el moment en què Ángeles Blanco dóna pas a Pedro Piqueras i ell passa de mirar a càmera (on els aires són correctes, centrats) a mirar al convidat (on els aires haurien d'estar únicament a la dreta). Ací el càmera hauria d'haver fet una panoràmica horitzontal (moviment de la càmera sobre el seu propi eix, horitzontal o vertical) per posar bé els aires. O bé el realitzador hauria d'haver evitat la situació mitjançant un avís al càmera, que està en constant comunicació amb el realitzador, o bé senzillament punxar abans la càmera del general. Un parell d'imatges podran ajudar-vos.

Aires correctes per als dosAires incorrectes: massa aires a l'esquerra


Salut