Benvinguts :)

dimecres, 1 de març de 2006

Piqueras aterra a Telecinco

Els informatius de Telecinco tornen a renovar la seua imatge per a l'entrada de Pedro Piqueras com a presentador [i director des de fa unes setmanes] tot just cinc mesos després de l'entrada de Juan Pedro Valentín com a presentador de l'edició nit.

Edició Migdia - Hilario PinoEdició Nit - Pedro Piqueras

L'única edició que ha mantingut l'audiència ha sigut la d'Hilario Pino -que no és casualitat que en la imatge estiga sense nom, perquè avui no ens l'han presentat- i la desapareguda Begoña Chamorro. Totes les altres, per tant, patiran canvis a banda de la incorporació de la nova imatge -i música aquesta vegada també- corporativa dels informatius.

Nova careta Informativos TelecincoNova careta Informativos Telecinco


Piqueras s'ha trobat uns informatius a la baixa, que ronden una mitjana del 16% de share, i comenta que arriba amb la intenció de fer "un informatiu per a tots els públics i baix la premissa de no renunciar a cap espectador, perquè la TV és un mitjà de comunicació de masses i vull arribar a molta gent". Buscarà "un llenguatge més televisiu", "més ràpid, amb frases més curtes, amb més força".

El periodista assegura que la seua línia editorial es limitarà a "donar les notícies", que no es va a posar "ni en un extrem de la política ni en altre". De fet, confirma que "es farà menys política perquè una àmplia part de la societat està cansada vol escoltar altres temes". Els informatius "no van a canviar la posició política, sinó a baixar el to", va dir. I es va sincerar al comentar que "no es pot ser independent, perquè sempre hi ha xantatges i compromisos, però la nostra aspiració és ser indiferents en matèria política, a no ser que afecte d'immediat als espectadors".
Així, Piqueras aposta per un informatiu "neutre" amb la intenció d'“arrimar la política a la gent perquè una decisió política sol tindre sempre un efecte sobre la societat”. Assegura que "es criticarà al Govern si cal".

Fins ací tot bé, el nou estil Piqueras, qui va arribar per sorpresa a la direcció i "sense projecte", fa bona pinta tot i que s'ha assegurat que els canvis més profunds s'aniran incorporant a la velocitat en que es mou un "iceberg", i supose que també amb les audiències. El que em preocupa a mi són aquestos canvis lents que es produiran sense que ens n'adonem.

Piqueras parlava al poc temps d'incorporar-se a la cadena que sobre el llenguatge dels informatius a l'actualitat, on veu elements d'espectacle, de l'anomenat infoshow, tot i que només pinzellades. El periodista fugirà d'aquesta tendència "perquè duu a una pèrdua de credibilitat".

Piqueras va destacar l'aprenentatge assimilat durant el seu pas per 'Espejo Público' (Antena 3), matèria que desitja aplicar als nous informatius, on s'inclouran assumptes com "els assalts a habitatges, qui són els 'Latin Kings' o si hi haurà una altra regularització d'immigrants, temes que ja fa temps que tracta Antena 3".

En aquest sentit, el conseller delegat de Telecinco, Paolo Vasile, va comentar que "Antena 3 ha arribat tres mesos abans que nosaltres a aquest tipus de telediaris, i aquest és el seu mèrit", tot i que jo pense que Antena 3 ja fa més temps que ofereix aquest producte.

Vasile, va remarcar idea de fer un informatiu "més proper l'espectador". Per a això s'incorporarà la figura del presentador exterior, que es desplaçarà als llocs de la notícia. Aquest càrrec l'ocuparà Ángeles Blanco, la co-presentadora de l'edició nit d'Informativos Telecinco amb Valentín i única presentadora del programa fins divendres passat. El directiu també va repassar l'evolució dels programes informatius. "Amb el canvi de Govern hem perdut la particularitat perquè abans TVE i Antena 3 tenien un posicionament molt fort, i ara és distint, també pel començament d'una nova cadena generalista amb el gurú del progressisme, tot i que Antena 3 seguisca mantenint la seua línia del passat", va dir.

"Informativos Telecinco té la seua credibilitat ben guanyada i en principi" -assegura Pedro Piqueras- "no vaig a portar una revolució a la redacció". Respecte al tema del presentador exterior, considera que "Blanco és un rostre que s'identifica molt amb Telecinco i que, per tant, sempre que ocórrega alguna cosa a l'exterior, amb la seua presència l'espectador sabrà que Telecinco està al lloc de la notícia".

La durada dels informatius també canvia. El nou director considera que s'havia d'ampliar fins als 25 minuts. Als Estats Units els informatius de les grans cadenes duren 20 minuts sense publicitat. Piqueras considera que els informatius són "massa llargs" a l'Estat espanyol i, a més a més, recorda que hi ha estudis que demostren que "l'espectador només recorda entre 4 i 7 notícies de totes les oferides".

L'edició migdia és la que menys canvis ha patit, ja que és defenen en audiències. La de la nit ha eliminat els colors càlids i la figura del presentador, sol, es tanca amb un fons sense profunditat de camp ni cap aportació visual que puga distraure o informar l'espectador. Fixeu-vos en les primeres dues captures d'aquesta entrada i també en aquestes dues i en les seues dates.


Blanco 24-01-06Blanco 07-02-06

Més canvis:

  • La vista aèria: Molt característica de l'edició nit dels informatius de Telecinco desapareix a l'inici de l'informatiu (després de la careta d'entrada) o al tornar de publicitat, i amb ella la veu en over que deia "Informativos Telecinco" i el nom del presentador. A canvi l'aprofiten com a separador musical amb un zoom cap al decorat de darrere, que no sé si ha sigut bastant desafortunat avui o ho faran cada dia, però no m'ha agradat.

Vista aèria abansVista aèria ara

  • La taula. Deixa aquella rodonesa i s'estilitza amb un perfil més recte i ferm. Ara és més estàtica, probablement més coherent amb l'entorn i amb la seua finalitat estètica.
La taula d'abansLa taula d'ara
  • Titulars i sumari per a després de la publicitat: Nous dissenys.

TitularsSumari publicitat

  • Resums d'altres notícies [de nacional i d'internacional] i les enquestes [que Pino presenta al migdia i Piqueras desvetlla a la nit]:

Resum d'altres notíciesEnquestes diàries

I pel que fa als continguts... No puc dir molt, perquè aniran canviant cada dia. No puc generalitzar en un sol informatiu, però cal esperar que es vajen convertint a poc a poc en el que Piqueras ens ha presentat... ens agrade o no.

M'agrada el seu treball davant la pantalla, ofereix confiança i serietat, i m'agrada part del seu projecte de futur, però sempre que sàpiga mantindre la distància a Matías Prats, i no caure en l'espectacularització dels successos ni en el vici sistemàtic de les informacions politicoeconòmiques.

Ara a vore si les xifres responen, perquè si no ho fan ara, dubte molt que arriben a fer-ho de forma activa.

Salut

PD: Espere que no hi haja moltes faltes, rallades o errors, que és la 1.28h i fa unes horetes que estic amb el tema... Nanit...