Benvinguts :)

dimarts, 24 de gener de 2006

La culpa és de l'Estatut

Govern i CiU tancaren un acord dissabte passat en una reunió secreta de quasi 7 hores de durada. Zapatero i Mas s'han tornat a reunir per acabar de quadrar aquest pacte que dóna protagonisme a CiU i que obri una porta al diàleg entre ambdues formacions.

PSC i ICV aproven l'acord mentre ERC -molesta per haver sigut menyspreada tot i ser un dels socis preferencials del PSOE- no accepta el finançament ni que el terme nació aparega en el preàmbul enlloc de en l'articulat, tot i que dona per fet que probablement no podrà canviar l'acord al que han arribat tots els altres partits que van donar suport a l'Estatut.

I aquest acord posa al PSOE al costat d'uns possibles socis nacionalistes moderats. Uns que foren socis del PP i a qui l'oposició haurà de mesurar les crítiques. A més a més, s'ha signat un acord moderat, de tal manera que fins i tot alguns sectors del PP han canviat d'idea...

La culpa és de l'Estatut

Així, el líder del PP de Catalunya, Josep Piqué, es reuneix aquesta vesprada amb el president del PP, Mariano Rajoy, amb la intenció d'oferir-li la seua dimissió a causa de la desautorització d'Ángel Acebes a les seues paraules sobre l'Estatut de Catalunya.

El líder popular català va afirmar que hi havia punts de l'Estatut negociables, idea que xoca de ple amb l'estratègia apocalíptica del Partido Popular, i Acebes li va respondre que la versió oficial és que l'Estatut trenca Espanya i que no hi ha possibilitat a versions alternatives.

Jo pense que a Piqué li interessa anar-se'n i no ser expulsat perquè, probablement, li vindria millor per a formar un partit de centre-dreta amb tendències nacionalistes, tot i que hi ha qui pensa que el votant de dreta espanyolista català vota PP i no vota Piqué. De tota manera apostaria perquè Rajoy convencerà Piqué per a no abandonar el partit, però no sé fins a quin punt podran trobar un punt de trobada coherent i unitari entre PP i PPC.


Per la seua part, el PP de la Comunidad Valenciana acusa a Joan Ignasi Pla de fer catalanisme amb l'Estatut i d'acatar ordres de Madrid com a preu polític de les negociacions de l'Estatut català. Altres interpretacions enllacen el canvi estratègic del PSPV -que nosaltres ja assenyalàrem fa setmanes des de La Mirada Crítica- a una enquesta dels socialistes valencians de cara a les eleccions autonòmiques de 2007 assegura que el PP perdria la majoria absoluta si la seua es produïra una coalició entre EU i el Bloc.

L'enquesta revela que el 46,7% dels enquestats votaria al PP, el 38,3% al PSPV-PSOE, el 5,6% a EU i el 4,4% al Bloc. La translació que fa el PSPV d'aquesta intenció directa de vot a unes Corts amb 99 diputats -enfront dels 89 actuals si prospera la proposta de reforma de l'Estatut, actualment a debat en les Corts- assenyala que el PP obtindria entre 48 i 49 diputats, enfront dels 41 a 43 que apunta per a PSPV-PSOE i d'entre 9 i 10 per a una coalició EU-Bloc.

El 55,7% no està d'acord amb que "continuen en els seus càrrecs imputats per delictes davant els tribunals, com el president de la Diputació Carlos Fabra", enfront d'un 7,5% que ho defensa.

I açò variaria amb la rebaixa del 5% al 3% en el sostre electoral, de manera que el Bloc entraria a les Corts en solitari i es podria formar un tripartit, possibilitat que també hem apuntat en diverses ocasions des d'aquest blog.


D'altra banda, hi ha dades importants en el pulsòmetre de la SER d'aquest passat cap de setmana, la majoria del pes de les enquestes d'abans que es coneguera l'acord PSOE-CiU:

- El PSOE consolida l'avantatge de 3 punts sobre el PP que havia assolit en les últimes setmanes.

- Zapatero millora lleugerament la seva popularitat. El 50% dels espanyols aprova la seva gestió. A Rajoy només li aprova el 36% dels ciutadans.

- El 48% dels espanyols creu que Zapatero guanyaria avui unes eleccions. El mateix percentatge apostaria per l'enfront del 33% que preferiria que guanyés Rajoy.

- La majoria dels ciutadans responsabilitza al PP de la seva exclusió de les negociacions de l'Estatut català. El 51% diu que és culpa de Rajoy; el 15% responsabilitza als socialistes.

Si és que la culpa de TOT és de l'Estatut [valencià o català].