Benvinguts :)

dijous, 26 de gener de 2006

Entrevista Gabilondo-Zapatero

Complicitat


Ben empaquetadeta tenien l'entrevista. O almenys ho semblava.

GabilondoImZapatero


La veritat és que les preguntes Gabilondo-Zapatero no eren comparables amb les d'Urdaci-Aznar, perquè s'han tractat diversos temes d'actualitat però sobretot aquells que perjudiquen el PSOE. I posant-li èmfasis, perquè les preguntes informatives ha ocasionat respostes didàctiques.

Zapatero ha explicat les decisions del seu Govern sobretot pel que fa al tema de l'Estatut de Catalunya i del model territorial. Hem de dir que han hagut clares al·lusions a altres estats descentralitzats del món i ha sonat diverses vegades la paraula federalisme.

El convidat ha tornat a recórrer a la mínima ocasió als punts forts del seu govern, com l'ampliació de drets als homosexuals o el creixement econòmic de l'estat. Això sí, cal explicitar que Zapatero NO HA PARLAT DE LA RETIRADA DE LES TROPES D'IRAQ. Potser el PP no ha assumit la pèrdua del poder, però Zapatero sí ha superat aquell valent esforç de superació.

Gabilondo ha agranat cap a casa -com ja va sent habitual- i ha tornat a traure el tema de la COPE -en contraposició evident a la SER, al·ludida sense necessitat de ser nomenada-. Un tema en què el President no ha volgut entrar. De fet, ha afirmat que l'Espanya plural es basa en la confiança a les descentralitzacions i al respecte a les ideologies, sentiments, opinions i llengües cooficials de l'Estat (gallec, euskera i català). Punyalada al Consell valencià.

El que puc concloure és que Zapatero ha estat previsiblement còmode, perquè cada pregunta estava feta amb complicitat i preguntes més irritants com una possible al·lusió al trencament del pacte PP-PSPV sobre l'Estatutet valencià no han sigut plantejades ni tingudes en compte des de la direcció d'informatius de la cadena. Ni tampoc de Gabilondo, que té molt a dir pel que fa al seu treball i que té ampli marge de decisió. I aposte que fins i tot -o sobretot- en una entrevista d'aquest nivell i característiques.

Però és que els informatius televisius s'han anat convertint paulativament en un producte audiovisual més, comparable a Cuéntame Cómo Pasó o Gran Hermano. Perquè han adoptat, sense excepció, el principi bàsic de la producció, que és -per definició- la seua finalitat: l'obtenció de beneficis.

No importa si l'Estatutet no apareix, el que dona morbo -i, per tant, audiència- és el català. Doncs obrim informatiu amb això i, a més a més, fem un especial, encara que no tinguem res nou a aportar, segur que els polítics s'han confrontat verbalment d'una forma novedosa. I tot això a costa de possibles notícies més importants que contar.

Gabilondo no està en Cuatro per la seua professionalitat tant com Juan Pedro Valentín no ha sigut convidat a abandonar voluntàriament Informativos Telecinco per raons qualitatives. "No importa que dos milions i mig d'espectadors estiguen ben informats cada nit" -suposant que els informatius de Telecinco no son sensacionalistes-. S'ha de, simplement, vendre. De tota manera, el nou director, Pedro Piqueras, difícilment podrà empitjorar els informatius. Les audiències són un tema distint.

I tornant a Cuatro, si recordeu el vuitanter decorat de l'EntrevistaCuatro al President de la Conferencia Episcopal, avui l'han reinventat a favor de Zapatero. No han eliminat la pantalla amb imatges qualitat diari però n'han afegit una i han eliminat aquelles incoherents línies lluminoses que ressaltaven sobre el fons i que encara avui em sorprenen ingratament. Això sí, cap element paralingüístic ha despistat els espectadors, perquè pràcticament no hi havia reforç audiovisual ni al missatge ni al conjunt del programa. La il·luminació sí que ha canviat, avui era prou més homogènia, i també han canviat les cadires, que independentment del color -que es distingia avui bastant del vestit dels personatges- eren amb rodes, aspecte que sempre atorga més llibertat a l'orador.
Un tema que m'ha agradat és que Gabilondo no utilitze papers per a realitzar l'entrevista, la qual cosa no vol dir que no estiguera acordada prèviament, però la sensació és de llibertat i de marge per a la improvització. I l'ha haguda, però poc aprofitada a efectes periodístics.

Gabilondo-Blázquez

Gabilondo-ZapateroBé, concloent, una entrevista en la línia del que podem vore en qualsevol mitjà espanyol i coherent amb el treball de Gabilondo i l'evolució de Cuatro. És a dir, decepcionant.

Jo m'esperava més... Bé, voldría poder-me esperar més...
Demane uns mínims molt alts, sembla ser.

Salut.

4 comentaris:

XorX ha dit...

Deu meu, sóc com Marzal, sempre parlant de Cuatro i de la TDT >__<

Davidet ha dit...

Desgraciadament me perdut el principi... Obviament no arriva a ser una entrevista "sexe oral" com les de Urdaci... però tampoc li ha mancat massa. ¿raons de producció?¿amistades peligrosas? qui sap...
No obstan aixó jo sehuisc sent incondicional de Iñaki, que li ne'm a fer...
Si tens ocassió llig "testigo de la historia"... on es veu L'iñaki atrevit encarat a Felipe amb la ja mitica: " señor Gonzalez es usted el señor X?" referint-se als GAL.
(els minims q proposses em recorden al q ens dia Gabilondo en una xarrada el primer dia de universitat: "Por desgracia cuando me siento a editar un programa tengo que pensar como hacer valer mi etica profesional y la logica de empresario del gerente, el q sólo ve las noticias como mercancia..." trist però com tb dia ell fins que en aquest Estat nu s'arrive a un pacte entre prensa i ciutadans on ambdos es controlen mutuament per controlar al poder... El gerent de la cadena continuarà manant massa)
;)

servidora ha dit...

Meu, siempre flipo con tus análisis... no te dejas nada, ni las preguntas, ni la luz ni... La verdad es que ni de lejos una advierte esas cosas.

Gracias por hacernos abrir más los ojos :-)

(Y sigue así, claro ;-)

MarkitCS ha dit...

Bé jo no soc tant critic com tu, potser perque no entenc de comunicació o periodisme. A mi si que me va agradar la entrevista. ZP va tindre oportunitat de defendres davant de les ultimes acusacions del PP o els "profetas del miedo" que diu ell -i molt acertat, si senyor-. No em va agradar el tracte masa de amistad i complicitat que van tindre sobre tot Zapatero amb Iñaki, li restaba objectivitat i a destacar per a mi el més important del contingut: va dir que era evident que ell tenia informació sobre el final de la violència d'ETA.