Benvinguts :)

dimecres, 11 de gener de 2006

Entrevista al president de la Conferència Episcpal

Plató entrevista, amb imatges de diaris de fons

Vos transcric un troç de l'entrevista que Iñaki Gabilondo ha realitzat aquesta nit al president de la Conferència Episcopal, Ricardo Blázquez en Cuatro, en un entorn bastant senzill, on predominava el gris, i amb alguns llums de color roig i blau molt a l'estil anys vuitanta.

Gabilondo - Blasco

Iñaki Gabilondo: Li agrada la COPE mon Senyor?

Ricardo Blázquez: Sí, sí.

El pensament que difon la COPE és el pensament de l’Església?

Crec que la COPE compleix una missió important en la nostra societat a l’hora d’informar, de transmetre la veritat, d’ajudar a la configuració de l’opinió pública. La COPE té un ideari i igual que als periòdics hi ha una editorial que marca la línia del periòdic també hi ha una línia a la COPE que dues vegades al dia s’explicita de cara als diversos problemes que es van plantejant.

La resta?

Pel que fa a la resta hi ha programes que ens agraden més i programes que ens agraden menys, com en tots els mitjans de comunicació social.

Vaja per davant que jo pense que la COPE té dret a expressar els punts de vista que entenga com a millors...

Gràcies

... però li vull dir que, amb el mateix dret, podem formular la següent observació: Escoltant la COPE, cada cosa que diu la SER és Polanco, cada cosa que diu La Vanguardia és el Conde de Godó i cada cosa que diu l’ABC és Vocento. Puc jo dir “cada cosa que diu la COPE és la Conferència Episcopal”?

Jo crec que no del tot. La Conferència Episcopal no és un grup o empresari de comunicació. La Conferència Episcopal és, al cap i a la fi, una agrupació dels bisbes per al servei pastoral de les diverses diòcesis. L’Església no és un grup de comunicació. Té, efectivament, una empresa de comunicació com accionista majoritari, però la COPE té un consell d’administració que és el seu primer responsable. Cadascú dels que actuen a la COPE té llibertat per a desenvolupar el seu programa i té un ideari que és el que marca els criteris d’actuació de tots els que treballen a la COPE.

En el si de la Conferència Episcopal ha transcendit que han hagut veus que han expressat malestar, per exemple els bisbes de Catalunya en relació amb determinats llenguatges i punts de vista. La doctrina de l’Església defèn permanentment la temprança, la mesura i la concòrdia. Creu que aquestos valors estan sent predicats per la cadena COPE?

Hi ha situacions a la societat en què els esdeveniments que es viuen susciten tanta animositat que els mitjans de comunicació, que vostè coneix infinitament millor que jo, es converteixen en reflex i alhora causa de tots ells, tot i que els esdeveniments vinguen determinats des d’altres llocs. Aleshores, quan les situacions es tornen un poc encrespades, els mitjans de comunicació social augmenten els decibels segurament per a fer-se oir.

Quant creu que durarien vostès si cada cosa que diu la COPE li l’atribuirem a la Conferència Episcopal com la COPE atribueix a Polanco cada cosa que diu la SER o al Conde de Godó cada cosa que posa La Vanguardia?

Pel que es refereix a l’Església jo crec que s’ha de distingir entre la COPE com a conjunt (programes concrets, una orientació idearia concreta) i la Conferència Episcopal (i l’Església). L’Església no és un grup de comunicació, el que vol comunicar és el missatge: la forma de viure, la forma de morir també, l’esperança en la vida eterna, la forma de relacionar-nos entre nosaltres fraternalment, etc. de la forma que el Nostre Senyor ens ha ensenyat.


El pla general de tancament es converteix en qualitat fotogràfica d'un diari

S’han tractat altres temes com el terrorisme (on Blázquez ha dit que animaria al govern contribuir a la pacificació), el paper de la dona (que ha assegurat que no podrà arribar a posicions més poderoses dins de la piràmide jeràrquica de l'Església), sobre el matrimoni, el laïcisme de l’Estat i l’assignatura de religió, entre d'altres.

Pense que ha sigut una entrevista molt interessant però que potser ha pecat en alguns moments d'estar plantejada de forma excessivament explícita des d'una posició empresarial i política predeterminada.


Salut

3 comentaris:

Davidet ha dit...

bueno... ningú es imparcial, objectiu ni desinteressat... i com diu un anunci: la mejor defensa un buen ataque... i l'Esglesia com empresaria capitalista a la COPE ataca frontalment a empreses com les del grup Prisa... No està bé q se te veja clarament la teva parcialitat, però en una entrevista on l'altre es pot defendre... a mi m'ha agradat, encara q tampoc soc objectiu ni impacial... soc incondicional de Iñaki Gabilondo ( q no de Prisa).
Per cert gràcies per trascriure una part...

simkin ha dit...

No ho he vist, aixina que moltes gràcies pel resum. :)

ifrit ha dit...

Es verdad que la entrevista fue bastante parcial, pero esas eran, creo yo, las preguntas que harían los televidentes de cuatro. Preguntas sencillas pero directas sobre cuestiones y actitudes de la jerarquía de la Iglesia aparentemente inexplicables.

Lo siento, puedo leer pero no puedo escribir catalán ;)