Benvinguts :)

divendres, 30 de desembre de 2005

OBLIGAT FUMAR

2006 començarà de la millor de les maneres: Amb la llei antitabac.

Llei Antitabac

Per fi en l'Estat espanyol la llei respectarà a aquelles persones que no fumem. I dic la llei perquè estic segur que els drogoaddictes tractaran d'estirar la corda tot el que puguen, i no hi ha dependència que els disculpe.

La Conselleria de Sanitat començat a repartir les plaquetes per als negocis. Uns dissenys pactats entre la Conselleria i la Confederación de empresarios de hosteleria de la Comunidad Valenciana. Aquesta imatge l'ofereix el Levante digital:

Cartells Conselleria de Sanitat

Pel que fa a la reglamentació estatal, hi haurà distints dissenys a aplicar en vuit mesos. El que més m'ha estranyat és el de 'es permet fumar'. No senyor, no és cert. S'obliga a fumar. Pots permetre fumar actívament, però passívament segur que estàs obligat. He d'afegir que el 89% dels locals menors de 100m2 seguirà permetent-obligant fumar en el seu interior. Aneu familiaritzant-vos:

Prohibit fumar S'obliga a fumar passívament i es permet fumar actívament
Zona habilitada per a fumar Zona habilitada per a fumar

D'altra banda, des de la web del Ministeri de Sanitat i Consum (http://www.msc.es) ens ofereixen els logotips i les lones de la campanya en castellà, català, euskera, gallec i... valencià ¡¡¡!!! Creia que això el govern espanyol ja s'ho tenia après... Però es veu que l'evidència no convenç a alguns capquadrats:

Espai sense fum (Català) vs Espai sense fum (Valencià)
...[Català] ¿vs? [Valencià]

Una vergonya aliena més que suportar.

Salut, i mai millor dit.

2 comentaris:

Anonymous ha dit...

Tens cap problema de que el Valencià es considere un idioma diferent al Català? Perque per mi ho es... i per milions de Valencians!

A veure si mes d'un es dona conter que el Valencià i el Català no es el mateix. Es pareixen tant com l'Anglés d'Inglaterra com l'Anglés de EEUU, a simple vista poden pareixers pero en realita son MOLT diferents tant en la forma d'escriure com de parlar.

XorX ha dit...

Benvolgut lector, traduiré el teu escrit al català central (imagine que és al que et refereixes) per comprovar com de distint és del valencià. Posaré entre parèntesi les expresions que siguen generalment distintes (obviarem les incorreccions i la falta d'accents).

"Tens cap problema 'de' que el Valencià es considere (consideri) un idioma diferent al Català? Perque per mi ho es... i per milions de Valencians!

A veure si mes d'un es dona 'conter' que el Valencià i el Català no 'es' el mateix. Es pareixen (semblen) tant com l'Anglés d'Inglaterra com l'Anglés de EEUU, a simple vista poden pareixers (semblar-se) pero en realita son MOLT diferents tant en la forma d'escriure com de parlar."

Una xicoteta variant en la conjugació i un verb que també s'utilitza al valencià. T'ho hauràs de currar més... Prova a comentar-ho en castellà com fa la majoria d'eixos 'milions' de 'valencians' que dius que opinen com tu. Sempre sense arguments, evidentment.
Potser així pots confondre algú.

Et convide a aprofundir-ne més.

Salut