Benvinguts :)

divendres, 23 de desembre de 2005

La manifestació als diaris de Castelló

Només vore uns segons la manifestació d'estudiants ja em va despertar la curiositat. Com arribarà eixa informació a l'opinió pública? La millor forma és comprovant els diaris del dia següent, i a això anem.

Tots els diaris de Castelló, menys en LA RAZÓN i l'ABC parlàven de la manifestació d'estudiants de la Universitat per un millor transport públic. Comentem un poc:

El Periódico Mediterráneo
Sólo cien alumnos de la UJI exigen mejoras en el autobús

L'informal diari modalitza el titular de la notícia amb la inclusió de la paraula "sólo." Detalla alguna de les segudes que es van realitzar, concretament la de l'avinguda Rei en Jaume, i algunes de les pancartes: "Per un millor transport públic" i "No somos sardinas, somos estudiantes." Ambdues es veuen en la fotografia, però hi havia més que no s'han citat. Supose que el fet de la reciprocitat entre el text i la fotografia els interesa més que detallar la informació perquè pot donar una sensació de 'credibilitat'.

Mediterráneo reprodueix les paraules del portaveu del Consell d'estudiants, Francesc Esteve, on xifra els assistents en un centenar, on adverteix que no serà la darrera concentració i on considera pedaços les propostes de l'Ajuntament. També es reprodueixen les paraules del regidor de Serveis Públics, Miguel Soler, on titlla la cita de "fracàs" i "trista" l'assistència de "47"[sic] dels 13.000 alumnes de la UJI que, a més a més, estaven "dirigits políticament." D'altra banda, el regidor Javier Moliner va considerar, segons aquest diari, que la seua oferta era "extremadament generosa" i va refusar crear noves línies, tot i que va assegurar que s'augmentarien les freqüències. A la fotografia els estudiants apareixen molt tranquils quan el desenvolupament de la manifestació va ser bastant més animat. Ja saben què fan, ja...

La Xifra: Un centenar d'alumnes.

Heraldo de Castellón
Sense titular. S'inclou la notícia de la manifestació dins d'una altra notícia que no tenia res a veure: "Fracasa en sólo cuatro días el cierre del centro al tráfico durante Navidad."

Com una espècie de gran peu de fotografia, es desenvolupa mínimament la seminotícia amb una espècie de semititular: "Decenas de estudiantes se manifiestan por una mejora del transporte público."

"No més abusos, volem més busos" (que era al contrari, "volem més busos, no més abusos", pel que vaig escoltar en trobar-me la manifestació) i "manos arriba, esto es un atraco" [fotografia]son els càntics que destaca el diari.

No cita resposta del consistori però sí del portaveu del Consell de l'Estudiantat, Francesc Esteve, on afirma que no s'acceptaran mesures "mediocres" i que aquesta mobilització "no serà la darrera".

La Xifra: Decenas de estudiantes.

Las Provincias
Más de un centenar de estudiantes de la UJI se manifiestan "por un mejor transporte público"

En l'article es destaca que l'equip de govern lamenta les protestes i que "abandonen la taula del diàleg" i també les paraules del president del Consell d'Estudiants de la UJI, Francesc Esteve, afirmant que la manifestació va ser "un èxit" per l'actitud cívica dels estudiants i "l'ampla resposta de la comunitat acadèmica". Segons Las Provincias el regidor d'urbanisme i portaveu municipal, Javier Moliner, va donar per trencat el diàleg a causa de la protesta, mentre Esteve aposta pel diàleg.

A la fotografia podeu vore amb el megàfon a Pedro floro, president de Campus Jove.

La Xifra: Entre 100 i 150 segons els estudiants i al voltant de 70 segons la Policia Local.

Levante-EMV
Decenas de alumnos reclaman un transporte público «efectivo»

Aquest diari destaca que no es descarten noves mobilitzacions i en l'article cita les peticions que es feien: noves línies per a les zones sense servei, major freqüència en totes les línies, igualtat en la freqüència del matí i la vesprada, millora de les connexions amb altres mitjans de transport, modernització del sistema de cobrament i un replantejament del bus guiat, entre altres. Recull paraules d'Esteve i dels estudiants però no de l'ajuntament.

La Xifra: Decenes d'estudiants i personal d'administració.

El País
Los estudiantes se manifiestan por el deficiente transporte público de Castellón

El País és un dels diaris que menys espai ha dedicat a la notícia, junt a Heraldo, però encara aporta menys informació. No recull declaracions ni profunditza en les peticions dels convocants.

A la fotografia tots a terra cantant "segui segui segui regidor el que no segui." Interessant el detall del bus d'ACCSA circulant al pas dels manifestants.

La Xifra: Poc més de 50 persones.

El Mundo
Sólo 70 universitarios reclaman mejoras en el bus urbano pese a que lo usan 428 alumnos cada día

El Mundo posseeix una vegada més la veritat absoluta -igual que el regidor Miguel Soler- amb les seus xifres exactes del titular i el seu "sólo." Ni sumant les dues fotografies fa la impressió que hi havia gairebé 100 persones. Molt calculades.

En l'article destaca que la manifestació està recolzada pels sindicats UGT i CCOO. També comenta que els manifestants "imitaren el recorregut de l'autobús" i recull les declaracions del portaveu del Consell d'Estudiants on afirma que "no volem reunions buides i amb propostes mediocres."

Aquest diari destaca una informació facilitada des de l'ajuntament que assegura que només 8 autobusos en sentit UJI van plens a diari i que la meitat són entre les 7.50h i les 8.50h. Al contrari, afirmen que només un autobús supera la seua capacitat (50 persones) a la tornada a la ciutat.

La Xifra: Prop de 70 universitaris.

No faré més comentaris al respecte, només afegir que gent que va assistir a la totalitat de la namifestació denuncia que va haver un intent d'atropellament per part d'un conductor d'ACCSA que no ha arribat als mitjans i, per tant, tampoc a l'opinió pública. És per a tindre-ho en compte.

Au