Benvinguts :)

diumenge, 23 d’octubre de 2005

'Politillengua' i Futbol. El joc dels diaris.

 • Ells escriuen, nosaltres interpretem... I 'ells' estan entre tots els que són però no són 'tots els que estan', perque molts diaris, inclosos els esportius, eviten parlar del tema que hui presente.

Las Provincias
El Barcelona incluye el mapa de la Comunidad en un acto por el catalán

Los preámbulos del partido de fútbol entre el Barcelona y el Osasuna ayer por la noche en el Camp Nou consistieron en un homenaje a la lengua catalana, donde se desplegó una pancarta en el centro del campo que representaba el mapa de varias comunidades autónomas, entre ellas la valenciana. A preguntas de LAS PROVINCIAS, el portavoz del Consell, Esteban González Pons se mostró muy crítico con esta reivindicación, que incluyó el discurso de un conocido actor. “Quiero mostrar la absoluta indignación del Gobierno valenciano, que va a elevar una protesta a todas las autoridades competentes. Por sus problemas particulares, Laporta ha emprendido una huida hacia adelante, mezclando el fútbol con la política. Los catalanes están llevando el Estatut demasiado lejos”. [...]

 • Secció Política. Edició digital.
 • Política o llengua? Segons aquesta informació, el Govern de la Generalitat duu una vegada més al seu terreny assumptes d'àmbits que ixen de la seua jurisdicció, i Las Provincias juga en l'equip del PP a l'incloure la notícia en la secció de Política.
 • Què pinta l'Estatut en tot açò?
 • Fixeu-vos que Las Provincias ni tansols nomena que el que es va mostrar en el Camp Nou era un mapa dels Països Catalans (paraula tabú). Açò li ho dedicaré especialment a
  Beatriz Aznar, periodista de Las Provincias que ens va dir en una entrevista fa uns dies, quan encara treballava a Radio Castellón-Cadena SER. Quan li vam preguntar sobre el seu 'canvi de jaqueta' (amb unes altres paraules, evidentment), ens va respondre que "condicionen més i pressionen molt més les empreses que treballen amb un mitjà que realment el poder polític". Assegurava que tot i que aparentment el poder polític és el que mes es veu, l'econòmic no es veu i pressiona més que l'altre. Afegia que els periodistes han de ser professionals amb principis siga quin siga el mitjà en que es troben però que et cenyeixes per uns determinats patrons i que el que conta és dur a terme el teu treball amb la major dignitat. O és molt innocent o feia pràctiques fóra d'hores de treball del que anava a ser la seua nova rutina professional: tergiversar la realitat o, simplement, filtrar la informació amb l'opinió personal.
Levante-EMV
El consell y los clubes protestan por la aparición de un mapa de los «Països Catalans»*

El portavoz del Consell, Esteban González Pons, emitió anoche un comunicado de protesta acusando al FC Barcelona de «mezclar la política y el deporte» después que, en los prolegómenos del encuentro, se llevara a cabo una promoción de la lengua catalana, el ´Correllengua´, a cargo de la Coordinadora d´Associacions per la Llengua Catalana, en el transcurso de la cual se extendió un mapa de los «Països Catalans». A esta protesta se adhirió, según confirmó Televisión Valenciana, tanto el Valencia CF como el Villarreal, quienes elevarán una protesta oficial a los organismos deportivos competentes, a la que se une la propia televisión autonómica. [...]

* Subtítol dins del titular "El Barça recupera el buen fútbol"

 • Secció Deportes. Edició digital.
 • Aquestes són les declaracions de González Pons segons Levante-EMV. A diferència de Las Provincias ací s'anomena també, a banda de 'Païsoc Catalans" una altra paraula que se li escapa al diccionari del diari valencià, "Correllengua".
 • Què pinta ací la televisió pública valenciana? Els NT9 han dedicat molts minuts al tema, quan del cas Fabra encara no se n'ha parlat. Però hem de destacar que ha aparegut en Canal 9 Glòria Marcos, la coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià, afirmant que estan en contra de la politització dels esdeveniments esportius però que el Govern valencià és el menys legitim per a dir res, ja que va polititzar el Valènci C. F. amb el tema de l'aigua.

El Periódico Mediterráneo
El Barça desata las iras del gobierno valenciano

[...] Una pancarta con los territorios de esta entidad geográfica abstracta [els Països Catalans, citat en el primer paràgraf] -en la que se incluye, además de Catalunya, la Comunidad Valenciana, el Rosellón francés, las Islas Baleares y la franja catalanoparlante de Aragón- lució en el feudo culé y encendió las iras del gobierno de la Generalitat Valenciana, que ha mostrado su disconformidad con este acto organizado por la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) y apoyado por el F. C. Barcelona.

EL POLÉMICO ´SPEAKER´ Este Correllengua-2005, presentado anoche por el popular actor catalán Joel Joan y anunciado en la página web oficial de la entidad azulgrana, fue despedido por el speaker oficial del Camp Nou, minutos antes del Barça-Osasuna. "Visca la llengua i la cultura catalanes. Visca els Països Catalans", exclamó el animador del estadio barcelonista.

Las protestas del gobierno valenciano --secundadas por representantes de los equipos de la Comunidad Valenciana, como el Valencia y el Villarreal, con posiciones claramente contrarias a mezclar la política con el deporte-- no se hicieron esperar.

 • Secció Deportes. Edició digital.
 • El Periódico Mediterráneo no dóna per suposat que els seus lectors no coneixen a Joel Joan, com evita nomenar Las Provincias. Molts de vosaltres coneixereu aquest actor per la seua aparició en sèries com Plats Bruts (TV3), entre altres treballs. Perquè al País Valencià també es veu TV3.
 • No ens enganyem, per molt que no ens oculten més informació que els altres diaris El Mediterráneo seguirà éssent uns dels diaris menys informatius que conec.
Sport
La presencia del 'Correllengua' en el Camp Nou levanta ampollas en Valencia

El presidente del Valencia, Juan Soler, ha mostrado hoy su "absoluto rechazo" al uso del Camp Nou anoche para la promoción de mensajes políticos. Lo mismo ha hecho su homólogo del Villarreal, Fernando RoigLa presencia del "Correllengua 2005" ayer en el Camp Nou y el apoyo institucional del club a esta plataforma que defiende la unidad de la lengua y la cultura catalanas, ha levantado ampollas en el País Valenciano. Las palabras del actor Joel Joan y la presencia de una pancarta representando a los 'Països Catalans' (Baleares y País Valenciano incluidos) han provocado las iras del presidente del Valencia CF, Juan Soler, quien mostró hoy, a través de un comunicado oficial en la web del club, el "más absoluto rechazo" por parte de su club a la utilización de recintos deportivos para "la promoción de mensajes de claro contenido político"."Como presidente del Valencia CF, quiero mostrar nuestro más absoluto rechazo a la utilización de los recintos deportivos, en este caso en el estadio de fútbol del Camp Nou", puntualizó Soler.

 • Edició digital.
 • A partir d'açò ens preguntem què pinta el Valencia C.F. en una qüestió lingüística...
 • I si assumirem les tessis del PP... Què pinta el València C.F. en una qüestió política?
 • I el Vila-Real què? No ha dit res?
 • Les respostes més avall...

El SúperDeporte, per exemple, no tracta absolutament res sobre el tema. El País no cita, almenys en la seua versió digital res sobre la polèmica i El Mundo es limita a titllar el succès de "Políticamente correcto, Laporta ha organizado un homenaje a la 'llingua' catalana. Así, las 'senyeras' contestatarias han quedado englobadas en el acto oficial y político del club".

Però ni tansols el conjunt dels diaris que han tractat la notícia ens han permès fer-nos una idea del que ha ocorregut realment. I ara toca trencar una llança a favor de la Televisió Pública Valenciana, una llança parcial, perquè tot i que la manipulació de la notícia ha sigut clara, ens ha donat una informació nova: No es tractava només d'un acte a favor de la llengua, sinó que va ser també una reivindicació política, però no pel que els diaris ens han dit, sinó perquè entre les paraules de Joel Joan estava un crit als "Països Catalans lliures", més enllà de ser un conjunt de països amb una llengua comuna.

I és que de vegades cal mirar més enllà del diari que més proper ens pareix, perquè potser de vegades, contradint a la nosta benvolguda periodista de Radio Castellón-Cadena SER, les ideologies s'imposen corrompent la transparència informativa de dues formes. La primera és obvia, i l'hem trobada hui en els nostres exemples: Autocensura. La segona la podreu trobar si feu l'exercici informatiu que vos recomane: Sobreinformació unilateral, la qual cosa es tradueix en una forma més de manipulació informativa; Comprovareu com l'intent d'alguns diaris d'ideologia diferènt o, en el millor dels casos, contrària a la pròpia, es distingeix a simple vista un esforç per desacreditar els partits polítics o altres entitats enemigues ideològicament publicant informació més exhaustiva sobre alguns determinats esdeveniments.

No vos deixeu desinformar. Autoinformeu-vos. Accepteu el joc dels mitjans i feu-ne ús en benefici propi.

Una salutació.