Benvinguts :)

divendres, 23 de setembre de 2005

TD: Un esclat de llum

No senyors, no parle de la Gaiata. De moment me conforme amb el plató dels telediaris de TVE, els platós més gaiatistes de TVE com el de 'Mira quien Baila' els deixarem per a més endavant.

S'esperava un gran canvi -que finalment no s'ha produit- de format dels TD amb la nova temporada per enfrontar-se als nous reptes que planteja la competència: més Matías Prats amb les seues modalitzades notícies, les seues enquestes i les seues crues imatges; Juan Pedro Valentín al càrrec dels informatius de Telecinco, dels quals s'espera un important canvi estratègic per a dilluns que ve; i Iñaki Gabilondo al novembre a Cuatro.

Els canvis interns se succeeixen temporada rere temporada, però ara el canvi ha sigut més visual. I era un canvi necessari perquè, metafòricament, els telediaris estaven ja traent fum i amb la nova competència s'hagueren encés. Els canvis que a continuació descriuré no són un joc, i són molt decisius a l'hora d'atraure espectadors i fidelitzar audiències. Tots es preparen per a una dura temporada, però la força de fregament entre les audiències amenaça en calar foc...

Un esclat de llum...

Conegut per tots és que el gris és el color de la imparcialitat, però fa un any, quan després del canvi de govern central es van renovar els informatius, van abusar de les tonalitats grises. El plató més que un espai de confiança i neutralitat era una cova fosca. I en la foscor es complica la percepció de les ombres, les siluetes es confonen; i la reverberació no ajuda en la recepció del so. La comunicació es dificulta en un espai on la metàfora es converteix en acompanyant de la realitat.

... sense foc ni fum

La cova té el sol de cara, i el sòl i les parets prenen vida. La fredor del metal es combina ara amb la calidesa de la fusta. Els tons blaus abunden com tradicionalment han abundat en els informatius d'aquest planeta blau. Les tonalitats més càlides, com el taronja-marró del sòl, impliquen interès i dedicació més personalitzades. Una informació imparcial feta per persones i no per màquines. Proximitat.

El canvi ha sigut molt positiu en la meua opinió, millor fins i tot que el que molts esperàvem, un canvi de dalt a baix com va a patir Telecinco que aconseguirà bàsicament marejar l'espectador.

Vos deixe unes captures que evidencien els canvis que he descrit.

David Cantero - TD fin de semana Ana Blanco - TD primera edición

Plató setembre 2004 Plató setembre 2005

Dilluns... Telecinco. Podeu anar fent apostes de en quina direcció aniran els canvis. De moment duen tot el que portem de mes emetent des del set de redacció... No pareix un canvi simple...

Salut