Benvinguts :)

dilluns, 26 de setembre de 2005

La carrera d'Informativos Telecinco

Un nou pas en l'evolució dels informatius de Telecinco i de la cadena en general. Hui 'Informativos Telecinco' ha estrenat plató, gràfics i alguna que altra cara pel que fa a presentadors.

El cap dels informatius, Juan Pedro Valentín, torna hui als informatius de les 20.30h que ja va conduir anys enrere. Ahir poguerem vore un anunci on es comparava a ell mateix i als seus companys presentadors amb un robot que concloia un informatiu sense notícies, entenent que no es denunciava res, ni s'investigava, etc. Es seguia amb el lema 'buscamos la verdad' i s'usava com a eslògan 'amigos de nadie, solo de ti'. A mi me va parèixer una idea bona però poc reposada, sobretot pel que fa al missatge lingüístic. Ací teniu algunes captures:

Amigos de nadie, solo de ti

Curiosament, l'informatiu matinal de Telecinco 'La Mirada Crítica', que va començar temporada el 5 de setembre amb la mateixa imatge d'abans de l'estiu, no l'ha adequada a la nova imatge dels Informatius. Comencem:


Tots intuiem que els canvis en aquestos informatius serien més que una mera transformació visual i fins i tot tècnica. Els informatius de Telecinco estan lluny del pols per l'audiència entre els TD (Telediario) i A3N (Antena 3 Noticias), i ja s'apostava per un distanciament d'aquells trets més progressises. Grafics i decorats han seguit camins diferents.

Pel que fa a l'entorn físic, les primeres imatges (a la dreta en la imatge de baix) ens recordaven a uns dels millors temps dels infomatius de la cadena privada, al voltant de l'any 2000 (esquerra en la imatge de baix). Els plasmes, les parets en blau, les llums de disseny i altres elements recorden a l'entradeta de l'any 1999, caracteritzada per formes simples i un disseny senzil i futurista del món. Jutjeu vosaltres mateixos:

Comparativa setembre 1999 amb setembre 2005

La vista general del plató reinterpreta les versions anteriors. Ara pren rellevància una estructura d'un món desplegat. S'allunya de les tonalitats rojenques i dels blaus clars de l'època 2001-2005 i incorpora el color blanc en els decorats. El roig és un color emocional i actiu; El blau és passiu i suau; i el blanc llum i puresa, innocència, neutralitat. La forma de la taula es el que me pareix menys adeqüat. La taula és rodona. Aquesta forma atrau l'atenció però significa inestabilitat. Potser es podria suavitzar deixan-la reposar sobre una base quadrada o rectangular.

Plató actual

El que no podem evitar és fer una comparació amb els Telenotícies de TV3 pel que fa al món format per quadres. La idea és bona, i respón a la línia evolutiva que els informatius de Telecinco ha anat seguint des del 2001. S'ha anat eliminant la concepció d'un món blau i marró -que remet més a la natura- i s'ha anat mediatitzant i digitalitzant el planeta com a símbol de telecomunicacions a nivell global: L'era de la informació.

Telenotícies

Però l'entradeta em trenca tots els esquemes. Una animació en 3D on predominen els blancs i els blaus. Un punt de vista d'una càmera que vola entre edificis d'una ciutat virtual on hi ha grans parabòliques fins enfilar-se a un gratacels en l'interior del qual troba un espai fosc i buit. Ací comencen els titulars. La tendència és clarament la que apuntava abans. I el fet que la sintonia siga pràcticament la matèixa argumenta a favor de la meua teoria. El que no veig tan clar és el que es vol transmetre amb açò. I el que veig com un error és eliminar qualsevol element que remeta al món. Imagine que el que es pretén en la careta és transmetre la idea de centre de processament i transmissió d'informació en un espai blanc, net i pur. Sense interferències. M'agrada la idea però no sé fins a quin punt queda clar.

Nova Careta Informativos Telecinco

Potser hauria sigut millor especificar un poc més en que es tracta realment dels informatius de Telecinco o fins i tot deixar de banda per una vegada tanta animació per ordinador que pareix que tot estiga precuinat o fet de plàstic.

S'elimina definitivament la veu en off que fins ara deia 'Informativos Telecinco' i el nom del presentador, element prou característic dels informatius de Telecinco que ja es va descartar en la temporada anterior, quan es va començar a reinterpretar el món com a biosfera i va començar a entendre's com a medi o canal d'informació. Una decisió coherent. El que si es recupera és el fet que la careta incorpore el nom del programa, cosa que es va eliminar durant la passada versió, gran error al meu entendre no identificar auditiva o visualment el programa en qüestió.

Una cosa m'ha sorprés. He trobat un element que manca de sentit i que es manté de la versió anterior per raons que encara no puc imaginar perquè no concorda en absolut amb el nou disseny. Descuit? Deixadesa? Conservadurisme? A mi no m'agrada. Ja no m'agradava abans i menys m'agradara ara. Ací baix el teniu, es tracta de l'avanç que fan abans de passar a publicitat sobre les notícies que donaràn després de la pausa. De veritat que no m'entra en el cap...

Avanç abans de passar a publicitat

Una curiositat. Dimarts de la setmana passada vam poder vore açò durant un avanç informatiu, (i ahi estava jo amb el video gravant):

Cairon en proves

Es tracta d'un dels cairons que hui s'han estrenat però en una versió en proves. Clar està que els grafics s'han de provar en pantalla, però en un directe és mala idea (o mala pata). De vegades el titolador trau els títols quan no toca, a mi m'ha passat també, però el més curiós del cas és que el minijtre Bono estava en el Programa de Ana Rosa just quan el van interrompre per a donar les notícies d'última hora, i aquell que no se'n calla una, abans de deixar-se acomiadar per Quintana, va voler destacar que li habia xocat que davall de Zaplana isquera un rètol que dèia que 'el perro de San Roque no tiene rabo...'. La conseqüència del comentari va ser un riure generalitzat i Quintana dient-li que això no es diu. A dures penes va poder acomiadar el programa per anar a publicitat.

Bé, anècdotes a banda, el cas és que abans de vore la careta de l'informatiu de hui, ens han mostrat els cairons nous mentre ens presentaven la notícia amb que obrien informatiu i potser aquesta és una causa més de part de la decepció de la careta del programa.

Per a que vos feu una idea, la part esquerra del grafic està en moviment, com formant una espècie d'esfera buida sobre la qual giren unes línies com si estreles fugaces foren. D'ací podiem traure que era el punt fort de la careta que anava a donar inici al programa, una esfera transparent al voltant de la qual giraven el que podien interpretarse com enllaços de comunicació, una idea evolucionada, meditada i reposada, del que s'intentava mostrar en els darrers dissenys: Un món de comunicació, multimèdia, digital. Finalment, aquest element també s'ha quedat penjat i aïllat i passa a formar part del que anomenarem 'grup mixt' dels elements que inchoherentment conformen la nova imatge corporativa dels informatius, que ja en són tres: La careta, els cairons (o rètols) i els gràfics de l'avanç per al tall publicitari.

En conclusió, no crec que el canvi que s'esperava i es necessitava s'haja cumplit amb les expectatives mínimes requerides per a un dels mitjans més importants de l'Estat i, acceptant el que hi ha, no crec que gaudisca de molta coherència. L'únic que es salva és el decorat i també m'esperava més. Comparem el nou (2005) i el de 1999, aquell que tan m'agrada. Crec que un punt intermig seria l'espai idoni.

Comparativa setembre 2005 amb setembre 1999

I ja com a curiositat, vejem els dissenys que ens queden i dels quals dispose d'imatges:

2004. El món de la comunicació. El planeta cúbic, digital. L'espai dels circuits electròniques i els enllaços comunicatius.

Informativos T5 - 2004

2001. Desapareix per primera vegada en l'entradeta qualsevol referència al planeta, als esdeveniments o al temps.

2001

1998. Primera versió del disseny del 1999 que ja hem comentat amb incoherència inclosa: Al començament trobem 'Informativos Telecinco' i a continuació 'las noticias: primera edición'. Era el primer pas en la conversió de 'Las Notícias' a 'Informativos Telecinco'.

Informativos Telecinco 1998

1996. Telecinco renova la seua imatge d'una forma espectacular. El logotip i les noves cortines pel que fa als gràfics i la varietat i continguts dels programes pel que fa al fons marquen un abans i un després en Telecinco. Però els informatius es queden encara enrere. En aquest moment encara no s'havien convertit en 'Informativos Telecinco'. Veiem a Angeles Blanco, que s'incorpora hui a l'informatiu de les 20.30h amb Valentín.

Avance Las Noticias 1996

1996. Las Noticias - Avance abans de la incorporació del nou logotip. Amb Sol Villanueva, a qui hem pogut vore fins fa poc presentant l'informatiu de la matinada.

Avance Las Noticias 1996

1996. Uns mesos enrere però en el mateix any trobem aquest plató d'informatius.

Las Noticias 1996

Clar està que açò correspón a un informatiu i les captures anteriors a avanços, però... És raonable pensar que els gràfics presentava abans foren els que donaren entrada a aquest informatiu? Aquest disseny físic pareix més modern que el dels gràfics anteriors... O és possible que s'usaren caretes diferents per als avanços que per als informatius en si? Una incoherència massa gran per a una televisió com Telecinco. En qualsevol cas, al seu presentador, Fernando Ónega, no l'hem tornat a vore en Telecinco. Potser no va sobreviure al retall de presupost i personal que va patir la cadena en aquella época.

I finalment, 1995 i 1994, 'la notícia', una espècie d'avanç informatiu que es feia diverses vegades al dia on es donava la notícia més important del dia o la última hora.

La Notícia 1995

La Notícia 1994


Fins ací el repaset a l'evolució dels noticiaris de Telecinco. Espere que vos haja paregut interessant. Ser progressista no és pensar que d'ací a deu anys viurem en colònies en la Lluna o en Mart; els vertaders avanços són els que ens afecten al dia a dia, en aquest cas els que ens faciliten la comprensió dels misstges informatius i l'atenció.

I acabaré amb una reflexió basada en les paraules que tan bé va fer servir Agustí Cerdà (president d'ERPV) en el debat sobre l'acceptació de la tramitació de l'Estatut valencià en el Congrés dels Diputats dimarts passat:

Els responsables d'Informativos Telecinco estan corrent una carrera i volen anar els primers... Però no s'adonen que estan corrent sols, que ningú els segueix, que la resta es preocupa més per resoldre els problemes reals o millorar les condicions actuals de forma meditada i serena per a obtindre uns resultats satisfactoris. De vegades s'avança més parant-se a pensar tranquilament que no fent un sprint per semblar els més progressistes i moderns de tots. Si no fora perquè la imatge de la passada temporada dels informatius de Telecinco estava tan cremada diria que el canvi en TVE ha sigut més encertat que el de Telecinco. O fins i tot el d'Antena 3 que directament no va presentar problemes ni incoherències des del pricipi, ens agrade o no. Perquè intuisc que Telecinco ho ha canviat tot per a que tot seguisca igual.

Salutacions

1 comentari:

XorX ha dit...

He afegit la imatge dels informatius en 2004.