Benvinguts :)

divendres, 23 de setembre de 2005

Debat sobre l'Estatutet

Estatutet, la millor nomenclatura per a un acord el significat del qual els mitjans de comunicació han capgirat des d'un primer moment.

Jo entenc 'consens' aplicat a la política en les Corts com acord entre totes les parts. Però els mitjans de comunicació no ho entenen així: Ámplio consenso. Si consens implica totes les parts, el 100%, ampli consens significarà ampli 100%, que no és més que simplement 100% o només 100%. No diuen cap mentida, però saben què interpretarem.

Ja sabiem que el PP faria interpretació explícita del text estatutari, perquè no necessiten interpretacions alternatives. De la presentació se'n va encarregar Serafí Castellano. Federico Trillo va parlar en nom del PP estatal. Ambdós es van mostrar poc disposats a fer modificacions a l'escrit; El primer va assegurar que el valencià era un model a seguir i el segon va fer continuades referències a la unitat de la nació espanyola. Votaren a favor de l'admissió a tràmit de la reforma de l'Estatut.

Serafí Castellano (PP)

El PSPV, de ma mà del seu secretari general, Joan Ignasi Pla, va fer una interpretació més valencianista de l'estatut. També es va mostrar disposat a ampliar el 'consens'. Per part del Gobern va parlar la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, i en nom del grup parlamentari socialista va intervindre Alfredo Pérez Rubalcaba. Ambdós van coincidir en que el 'consens' i la 'constitucionalitat' avalen l'aproavció de l'estatut. Van votar, també, a favor.

Joan Ignasi Pla (PSPV)

Les intervencions més polèmiques van ser, sense dubte, dels partits minoritaris.

Esquerra Unida del País Valencià, amb Isaura Navarro, va argumentar contundentment el seu NO a la presa en consideració de l'Estatut bàsicament per tres raons: que no representava a la totalitat dels valencians (ja que un 12% no estava representat); que era un nou pas en la pèrdua d'identitat valenciana (amb la llengua com a centre) i que era antidemocràtic (per mantindre la barrera del 5%). Van votar en contra.

Isaura Navarro (EU-l'ENTESA)

El discurs del president d'ERPV, Agustí Cerdà, va ser el més espontani però també el més crític. La contundència de les seues paraules la va dirigir, a més a més, directament als principals responsables del text que es debatia, especialment al President del Consell, Francisco Camps. Va dir, en resum, que els valencians ens mereixiem alguna cosa més. ERC va optar per l'abstenció.

Agustí Cerdà (ERPV)

La resta de partits van comentar que la unitat lingüística i la barrera electoral son temes a tindre en compte, però s'abstingueren de posar entrebancs a l'Estatut valencià perquè ells també voldran pocs entrebancs per a les seus pròpies modificacions estatutàries. Van remarcar que la 'via valenciana' no és extrapolable a altres autonomies. La majoria van votar a favor excusant-se en la legitimitat de la decisió de les Corts.

Fa quasi tres anys que la meua ment no treballa a diari la matemàtica però els meus càlculs aproximen el tripartit PSPV-ENTESA-BLOC al poder hui si l'any 2003 la barrera electoral haguera estat al 3%. Si la barrera finalment es rebaixa, tot i que depén del PP que és precisament qui més té a perdre, en 2007 podriem tindre un trpartit en el millor dels casos i un bipartit en el pitjor.

Salut, i esmenes al canut!