Benvinguts :)

dimecres, 28 de setembre de 2005

"""El debat polític de l'any"""

El Debat polític de l'any de les Corts va ser l'arma de destrucció massiva de l'any de Canal 9.

He d'admentre que ahir no vaig vore en la seua totalitat el Debat de Politica General que es va dur a terme en les Corts Valencianes, com solc fer amb altres esdeveniments com els dos debats que duem sobre la reforma de l'estatut, debats sobre l'estat de la nació, debats d'investidura, etc. Però el poc que he vist m'ha donat per a fer-me una idea del que ha passat; I el poc que he vist en Canal 9 em dona per a fer-me una idea del que NO ha ocorregut.

El President va fe la intervenció més llarga de la història de les Corts, però sense carisma, soltura o missatge; Al líder del principal partit de l'oposició se'l va vore segur de si mateix, com ja ho va estar en el debat de dimarts passat, perquè per fi es veu com una alternativa real de futur, però va limitar les crítiques al nivell necessari per a no exir ell mateix escaldat; I Ribó va parlar amb aquesta ironia que el caracteritza, i va aprofundir en els temes que més preocupen al nostre País sabent que duia els deures fets i ben fets. Va ser la veu crítica des de la perspectiva més valencianista.

No sé què diuen hui els diaris. No sé qui serà el vencedor i qui el vençut segons la premsa, però jo tinc els meus propis candidats. La pugna està entre PP i PSPV, no? Doncs me desmarque una vegada més d'aquesta tendència bipartidista. Crec que l'únic que va parlar avalat pels fets des de l'últim debat va ser Ribó. I EU-l'ENTESA l'únic grup que acodia allà sense res a témer.

Però Canal 9 és un altre món. La televisió pública valenciana reflecteix una altra realitat i es van oblidar de comentar assumptes tan importants com la denúncia que Pla va fer sobre la manipulació informativa de la TVV, i de les preguntes constants sobre el cas Fabra de Ribó al Molt Honorable President.

Però Canal 9 ja no és aquella televisió creada per a la 'normalització lingüística de la llengua valenciana', ara és la televisió creada per a la 'manipulació sistemàtica de la política valenciana'. Del resum al que pertanyen les següents imatges ningú deduiria que Camps és el pitjor president que el nostre País ha tingut mai, però ni tansols que ha fet alguna cosa malament.

NT9 - [PP] contra [PSPV]

A mi m'encanta el muntatge i l'edició de vídeo. El cinema és això, i me podria passar hores fent aquesta feina de la forma més mil·limètrica. Es tracta de crear una ficció creïble a partir d'elements reals. Es tracta d'enganyar de forma sana l'espectador, perquè es tracta d'un contracte que les dues parts coneixen i accepten.

Però dubte que els espectadors de Canal9 (o la seua majoria) tinguen tan clar que estan veient un programa de ficció basada en la realitat on els retalls i els retocs poden invertir totalment el significat i el sentit de la informació, en aquest cas, del debat. La versemblança és un punt bàsic, perquè sense ella res resultaria creïble, per aquest mootiu es va nomenar el nom de Fabra i en el resum del debat PP-PSPV alguna cosa va anar en contra del President, tot i que, per suposat, tota la càrrega va anar en contra del líder de l'oposició. No hem d'oblidar que els NT9 són el principal instrument de propaganda política del Partit Popular, i així va ser el resultat del debat en Canal 9: Camps=Guanyador; Pla=Perdedor: Ribó= ¿? Qui és eixe?

Perquè Ribó va arremetre contra PP i PSOE indiferentment. Perquè el seu grup no anava a fer-se propaganda política, va anar a debatre sobre l'estat del nostre País, i això està tant en mans del PP com dels seus pactes amb el PSPV. Al Govern valencià no li interessa que apareguen en l'opinió pública opinions valencianistes, perquè en tot cas això beneficiaria a un govern d'esquerres. Ací van unes imatges que mai van existir:

Muntatge NT9 - [EU-l'ENTESA] contra [PP i PSPV]

El poder dels mitjans és incalculable. La teoria sobre la comunicació de masses anomenada Mass Comunication Research va tindre 3 fases en aquest sentit, una primera que intuïa que els mitjans de comunicació de masses (MCM) eren omnipotents, una segona on assegurava que el poder no residia tant en els mitjans en si i on es minimitzava aquesta visió catastrofista i una tercera on concloïa que la realitat estava en un punt intermedi, probablement decantat cap a la primera. I ací entra la psicologia i la sociologia, etc. Hi ha moltissimes teories més, però cite aquesta perquè es preocupa d'açò que hui en dia ens afecta als valencians.

No serà absolut o omnipotent, però el poder dels MCM és suficient per a desestabilitzar la situació democràtica del nostre País. I això si que és greu.

Una salutació

3 comentaris:

Ferrer ha dit...

Yo tambe vaig vore el debat pero m' entraren tantes ganes de plorar que apagi la TV.

XorX ha dit...

I quina era la causa de les ganes de plorar? Tinc curiositat

Ferrer ha dit...

La talla intelectual i moral dels politics valencians.