Benvinguts :)

dijous, 19 de maig de 2005

TDT

Fa uns dies vaig descobrir el correu electrònic. No me mireu aixina, penseu que vaig nàixer fa apenes un mes...

El cas és que em vaig posar en contacte electrònic amb PP, PSOE, ERC, ERPV, CiU, IU i BLOC per a parlar-los de la TDT. Sí, eixa tele que se veu en qualitat digital i on hi ha tanta oferta.

I és que la televisió és un dels instruments més potents de la democràcia i un dels més fàcils de corrompre. I ara encara prendrà més força... S'ajustaran les noves tecnologies a la realitat social de l'Estat o, per contra, tractaràn de fer al televident a la seua imatge i semblança?

Com de costum, els únics que m’han contestat han sigut els d’Esquerra. I, com de costum, coincidim en la nostra forma de pensar.

Com sabreu, el projecte de llei de la TDT es va aprovar a última hora gràcies als vots d’ERC, un exemple curios de partit polític. A canvi, aquest partit va exigir que en les cadenes estatals s’incloguera l’opció de canviar l’idioma al català, gallec i euskera (i no sé si també en la versió original, però pareix bastant obvi).

Zapatero, aquesta personeta presidencial, va acceptar la condició. Tots els que parlem llengües cooficials estem d’enhorabona, però falta saber si es tractarà bé la polèmica del Valencià/Català.

Alguns defensen que són llengües distintes. Altres es decanten per la unitat lingüística reconeixent variants. Com reconciliar les dues parts per a que ningú proteste sobre els futurs doblatges?

Doncs fent el que fan a TV3 cada dimecres (menys aquest que van preferir torturar-nos un poc més amb la victòria del Barça en la Lliga): Pel·lícules doblades en diversos dialectes. En aquest sentit des d’ERC han afirmat que estan “treballant en aquesta direcció” i que esperen que no tarde (jo) “gaire temps a veure els primers passos en aquest sentit.” Per la seua banda, des d’ERPV s’assegura tenir-ho en compte, “ja que […] nosaltrss forem els que [ho] demanarem i així fou que la versió de la costitursió Europea fos en la versió valensiana”.

D’altra banda, també vaig comentar a tots aquestos partits que la TDT hauria de permetre vore arreu de l’Estat les televisions autonòmiques i també incloure un canal de ràdio (anàleg al del Digital+) que permeta escoltar des de qualsevol lloc la desconnexió de la teua terra.

En aquest sentit, he afegit que en un mateix Estat no pot haver cap tipus de discriminació ni tampoc la causada per la mobilitat, en aquest cas pel que fa als mitjans de comunicació. ERC ha mostrat el seu convenciment que “la TDT ha de permetre la recipoircitat d'emissions dels canals autonòmics, almenys pel que fa a les televisions de parla catalana, abans del 2010.” I ha afegit que “si les previsions es compleixen, no sense dificultats, aquest és el nostre objectiu.”

Enhorabona per a tothom, encara que hi haurà qui, encara que aquestos doblatges i aquesta possible ampliació de radi d’emissió de les televisions autonòmiques no li afecte negativament, s’oposarà als drets que marquen el sentit comú, la moral i també la seua estimada Constitució.

Salut, i bona televisió.