Benvinguts :)

dissabte, 7 de maig de 2005

Esperança per a l’Estatut

Consens. Aquest és l’objectiu i aquesta és la trampa. Un Estatut necessita consens, però tradicionalment la dreta, fidel a la seua definició, sempre ha sigut la part que menys s’ha implicat; L’esquerra, d’altra banda, com bé em comentava Francesc Colomer (portaveu del PSPV-PSOE en l’ajuntament de Benicàssim i portaveu de Turisme del grup parlamentari socialista en les Corts Valencianes) en una entrevista privada que tinguerem el passat diumenge 1 de Maig, és la que més ha hagut de cedir pel bé del consens.

Però l’esquerra comença a espavilar-se. I tot gràcies a Joan Ignasi Pla, líder dels socialistes valencians -aquest senyor tímid que recientment ha reforçat el seu lideratge gràcies al suport del seu partit i que per fi es veu com una vertadera alternativa a la presidència de Camps (encara que, d'altra banda, pràcticament només s'ho creu ell, però mai se sap, com va passar amb Zapatero)-. Pla havia afirmat el passat dimarts 3 de Maig que ahir divendres es reuniria amb el president valencià Francisco Camps de Golf (com diuen les males llengües) en el que seria un pas “definitiu” per a la reforma de la Carta valenciana però dijous al matí Pla va avisar al síndic del PP, Serafín Castellano, que no podria reunir-se finalment divendres perquè havia de viatjar a Mathausen (Austria) per a participar en els actes conmemoratius de la liberació d’un camp de concentració. Va admitir que havia sigut un error seu i es va disculpar.

La cita es va posposar, doncs, per al dimarts de la setmana que ve.

Dimecres es celebrarà el Debat sobre l’Estat de la Nació, i el líder? (uf, com estic modalitzant aquest post) del Partit Popular, Mariano Rajoy, té un as en la màniga. Una gran oportunitat, d’altra banda, per a l’esquerra valenciana. Si es signa l’Estatut valencià dimarts sense incloure una reforma –o gran reforma- del finançament, el PP utilitzaria aquest argument com a exemple per a les reformes estatuàries d’altres autonomies, centrant el debat sobre el País Valencià i mirant de reüll a Catalunya i el País Basc.

Gran oportunitat per a Camps, i gran oportunitat per a l’esquerra valenciana. Si el PPCV té tant a guanyar si es signa l’Estatut dimarts, no tindran més remei que acceptar les exigències del PSPV. Això podria significar un pas endavant en la creació d’una Agència Tributària Valenciana i en la modificació de la llei de RTVV amb la finalitat que el seu director general siga triat per una majoria qualificada en les Corts. Aquestos són els temes que, ara per ara, bloquegen l’Estatut, però si el PP vol Estatut dimarts, haurà de signar el que se li presente.

Només espere que els socialistes valencians sàpiguen aprofitar l’ocasió i, a més de donar un pas endavant en la reforma del finançament, exigisquen en la mesura del possible els canvis necessaris per evitar que aquest nou escrit es convertisca en un Estatut de mínims.

Lamentablement l’Estatut està en mans del bipartidisme. Així que esperem que el PSPV aprofite l’ocasió i que la resta de l’oposició (que no tots són d’esquerra) es faça escoltar.

Salut