Benvinguts :)

dimarts, 10 de maig de 2005

El futur de la comunicació

Des que vaig descobrir que la TV es veu per Internet, que no pare de fer altra cosa.

Sempre per davant.
Aquest pareix ser el lema dels serveis informatius de TVC (ho coneixeu , no?), que ahir es van renovar per tal de fer més eficaç la interacció amb els espectadors. S’han renovat per fora –ara pareixen més càlids i propers (on dominen les tonalitats rojenques)- i per dins, en la forma de traslladar la informació i de reconstruir-la (açò no vol dir manipular-la, sinó sintetitzar-la per tal d'arribar millor al receptor).

En els darrers mesos, i trencant amb la tradició de renovar la imatge de la cadena cada 9 d’octubre, TVV també va renovar la imatge dels seus informatius amb la intenció de facilitar la comprensió de la informació, amb nous gràfics i cairons (titolets que informen de la persona que parla, el dia, el lloc, o qualsevol informació interessant sobreimpressa en pantalla). Molta propaganda i molts canvis de vistes a l'experior però per dins estan tan podrits com en els últims anys, perquè l’instrument principal de propaganda política -de vegades subliminal- del President no és fàcil d’abandonar (o desaprofitar).

vs

Però aquest no és l’únic canvi que ha patit TVC. El logotip de la cadena també s’ha modificat. Ha deixat enrere el marc groc on es veia apressada la marca i també la referència “TV”. El color groc ha desaparegut totalment i el triangle amb les quatre barres ha reduït considerablement la seua grandària.

Com a novetat podem afegir que el nou logotip de TV3 apareix i desapareix en pantalla de forma animada. L'era digital està en camí i hi ha qui ja està preparat per a rebre-la.

Amb el canvi de logotip s’ha volgut donar més importància al “3” fent-lo més gran perquè és l’element comú en totes les cadenes de la corporació, TV3, El33, K3, 3/24, TVCi... Ui, en aquest no... Bé, siga com siga hi ha qui, com jo, ha arribat a la conclusió que aquest canvi es pot interpretar també com un senyal de descatalanització de la cadena pública. Per contra, la ‘Senyera’ del logotip està més prop que mai al “3” i en les cortines de publicitat, les autopromocions i els anuncis propis la part de dalt del “3” es veu com un reflex de la de baix, el qual podria interpretar-se com un reflex real de les noves realitats i tendències socials de Catalunya.

Afegisc el logotip de TV3 i també els nous de El33, K3, 3/24. Jo no he vist -a dia de hui- una aplicació d’aquests tres últims en pantalla. La font d’on he extret aquests logotips és www.digicat.tv.Ironies que he trobat entre aquesta cadena i eixa Canal 9 de la que ja vos he parlat:

- En el Notícies 9 de les 13.55h de hui, 10 de Maig de 2005, que veig pel canal TVVi a través d'Internet, han presentat unes declaracions del ‘líder independentista català Carod Rovira’ (sempre usen la mateixa frase) i no han subtitulat les seues paraules... Que estrany, si fins i tot TV3 subtitula al català (curiosament igual de com ho diu) a Francesc Camps quan parla valencià (difícil de trobar) en ‘Algunes Paraules Més’ (un divertit i àcid programa). En que quedem, és la mateixa llengua o no?

- També va ser curiós vore una pel·lícula gravada en català en TV3, rodada en València, amb actors catalans i valencians, on un dels actors catalans feia de periodista presentador parlant en català central en el plató de notícies de Canal 9. Es la primera vegada que veig algú parlar en la nostra llengua sense vore's obligat a complir les normes de Lluís Motes (director d'informatius de la cadena i màxim responsable de la censura i manipulació informatives de Canal 9). No es va prohibir, aquesta vegada, utilitzar paraules com ‘vaixell’, ‘maduixes’, ‘despeses’, ‘semblar’ obligant a usar ‘barco’, ‘freses’ (incorrecte), ‘gastos’ (incorrecte) i ‘parèixer’ (com si semblar no s’usara en el País Valencià).

- Si vos heu fixat en les dues imatges dels informatius de Canal 9 i TV3 de dalt, hi ha dos elements en comú. Dues lletres. Una "N" i una "T". I és que fa poc que Canal 9 va decidir utilitzar 'NT9' per a acurtar 'Notícies 9', cosa que remet molt fàcilment als Telenotícies (TN) de la catalana. No sabem si tracten de jugar de nou amb el subconscient, però siga com siga, senyors de Canal 9... O millor dit, senyors del PP (que són, al cap i a la fi, els que fan i desfan al seu gust i conveniència dins de la cadena pública), si volen fer-nos creure que els "NT9" són objectius, fiables, etc. facen el favor de dir, simplement, les coses com són.

Au cacau, vaig a seguir investigant...